Midden-Spanje (oktober)

 

Weekje Midden-Spanje
november 2005

Bedoeling was er eens alleen een weekje tussenuit te zijn na zware reizen naar China (april, met Jaak en Katrien), Guatemala en Mexico (augustus, met Katrien en de drie kinderen) en een bronchitis opleverende citytrip naar Venetië (september, met Katrien). Gezocht: goedkope vlucht, iets te zien en veel tijd om te schrijven aan een boek waarmee ik al een tijdje bezig was. Dus: een vlucht naar Valladolid (€ 51 heen en terug) en we zien wel...
Ik had een vlucht geboekt maar absoluut geen plannen. Nites geboekt, geen idee van waar ik zou trecht komen enz...

Dag 1
8 november 2005
Kortrijk-Charleroi-Valladolid
trein-vliegtuig-bus (Linecar)
€ 51
-
-

Dag 2

9 november 2005bezoek Valladolid
-
-
-
-

Dag 3

10 november 2005Valladolid-Salamanca
bus (Auto-Res)
€ 6,75
120 km
1 u 45

Dag 4

11 november 2005bezoek Salamanca
-
-
-
-

Dag 5

12 november 2005Salamanca-Avila
bus (Auto-Res)
€ 4,95
97 km
1 uur 30
Dag 6
13 november 2005bezoek Avila
-
-
-
-
Dag 7
14 november 2005Avila-Segovia
bus (Auto-Res)
€ 3,90
84 km
1 uur 20
Dag 8
15 november 2005bezoek Segovia
-
-
-
-
Dag 9
16 november 2005Segovia-Valladolid-Charleroi-Kortrijkbus-bus (2x Linecar)-vliegtuig-trein
€ 6,35
112 km
1 u 45 + 25 min bus

Vooraf zoek ik natuurlijk wel eens op wat er te zien is (de hoofdlijnen dan) en altijd ga ik eerst eens zien op de site van de Unesco World Heritage en wat zie ik voor de streek die ik wil bezoeken ?

Unesco Werelderfgoedmonumenten

1988 Old City of Salamanca Inbegrepen de universiteit, monumenten in de volgende stijlen:romaans, gotisch, renaissance en barok
1985 Old Town of Ávila with its Extra-Muros Churches Belangrijk: gotische kadreaak, volledig ommuurd, geboorteplaats van Heilige Teresa en sterfplaats Torquemada
1985 Old Town of Segovia and its Aqueduct
Te zien: 16e eeuwse gotische kathedraal, Alcazar en Aquaduct

Algemene indruk van de reis
Vier steden gedaan in acht dagen: dat lijkt veel maar is het zeker niet. Elk van die steden heeft een klein, kernachtig centrum waar je op zo'n drie uur (op mijn verschrikkelijke tempo) alles gezien kunt hebben. Als je dan anderhalve dag (reken de verplaatsing en het zoeken naar een hotel er af) in een van die vier steden bent, dan weet je - als je alleen bent en een goedkope rugaktoerist bent - dat het niet echt je st(r)eek is...
Valladolid is de minste stad van de vier, Avila is alleen maar mooi vanwege zijn ommuurde stadswallen en Salamanca en Segovia zijn echt de moeite. Toch zijn ze allemaal ietwat eenzijdig en onderling inwisselbaar: een kleine, tamelijk vlug te bezoeken stadskern met een prachtige kathedraal, een aantal mooie kerken, klooststers en oude patriciërswoningen. De quote dat de mooiste Renaissancegebouwen buiten Italië in Castilla y Leon staan, is niet overdreven.
Kortom, heel mooie maar ietwat eentonige reis ( maar ik wilde een boek schrijven en juist daardoor tijd genoeg...)

Ik heb per stad een aantal toppers uit de bezienswaardigehden gehaald en die met een foto in de kijker gesteld. Verder staat alles wat ik bezocht heb in de ANWB reisgids (Noord- en Midden-Spanje)...

Bussen
Zijn erg stipt, zeer comfortabel en een goede manier om het land te bereizen.
De busstations liggen gewoonlijk een kwartier stappen van het eigenlijke centrum. Vercshillende maatschappijen bieden hun diensten aan.
Schrik niet als de loketten pas een half uur voor vertrek opengaan.
De twee belangrijkste maatschappijen zijn
www.auto-res.org (ook Engelse info op hun site)
ww.linecar.es (die samenwerkt met Ryanair)
bvb ze zorgen ervoor dat je vanuit Valladolid 2 uur voor vertrek van het vliegtuig in de luchthaven bent: vlucht van 15u20 = bus van 11 uur

Openingsuren
Spanjaarden hebben niet echt de openinsguren die me het best liggen. Winkels, musea en kerken gaan open van 10 uur tot 14 uur, sluiten dan en nemen hun tardes van 17 uur tot 21 uur.
Op reis ben ik gewoonlijk weg van 's morgens 8 uur onafgebroken tot rond 17 uur om dingen te gaan bezichtigen. Dan neem ik de tijd om me te verfrissen, een aperitiefje te drinken om ten laatste om 19 uur te gaan eten. Dat lukte hier dus absoluut niet.
Ik heb mijn bezoekuren en eetmoment moeten aanpassen.

Restaurants
De beste en goedkoopste formule is de Menu del Dia die tussen de 8 en 11 euro kost. Daarvoor krijg je de keuze tussen een viertal voorpla's (soep, salades, paella..), een hoofdplat (vlees of vis), een dessert (ijs, taart, koffie...). Drank (wijn, bier of water) is inbegrepen.
Jammer genoeg geldt die Menu del Dia alleen maar tijdens de dag en kun je die 's avonds niet meer eten. Dan ben je aangewezen op ofwel café's die tapa's serveren, hamburguesas die alle soorten goedkope hamburgers serveren, Chinese restaurants - niet echt typisch Spaans- of sjieke Spaanse restaurants. Heel toevallig vind je nog eens een restaurant dat zelfs 's avonds een gewone pla tegen een gewone prijs werveert.

Valladolid
In de buurt van mijn hostal vond ik geen enkele restaurant, gelukkig was er een supermarkt naast de deur: avondeten dus stokbrood met kaas en paté.
Salamanca
Na vergeefs zoeken naar Menu del Dia, een goede Chinees gevonden: Restaurante Chino Gran Muro, Calle Doctor Pinuela 2, zijstraat van Calle Toro die uitkomt op de Plzaa Mayor
Als voorgerecht bvb. een loempia, dan rijst met calamares, wijn bier of water 5,90 euro.

Avila
Don Camilo (zijstraatje van de Mercado Chico - straatje naar beneden
Menu aan 11 euro: asperges met mayo, biftek ternerda met frieten en karafje wijn. Als dessert een ijsje met chocolade. Tweemaal in hetzelfde restaurant gegeten: een aanrader.
Tweede dag een soort suikerbonen met scampi's, spek en ei als voorgerecht, dan weer hetzelfde en kaastaart als dessert.
Segovia
Disneiland (zelfde straat als Hostal): menu's tussen 4 en 9 euro (diepvrieseten) bvb.: 2 schnitzels, tortilla queso, empandilla's, tomaten en sla, frieten 8,25. Toch niet slecht maar niet echt culinair. Het glas wijn was extra te betalen

Internet en telefoon
Is een groter probleem dan in de meeste 'onderontwikkelde' Zuid-Amerikaanse en Azaitische landen
In de meeste steden heb je slechts één of twee internetcafé's en meestal kun je slechts in die plaatsen ook internationaal bellen.

In Valladolid heb ik niets geonden.
In Salamanca was het geen probleem. op de Plaza Mayor heb je ergens op het eerste verdiep een intercafé én goedkope telfoonverbindingen.
In Avila moet je buiten de omwalde muren gaan en is er Internet in een zijstraatje van de Avenida Madrid.
In Segovia heb je in de Calle Juan Bravo een soort winkelgalerij en op het eerste downstairs is er internet en telefoon.

Allemaal spotgoedkoop maar je moet het vinden.

Valladolid

Ik had helemaal niets voorbereid en had de ANWB reisgids Noord- en Midden-Spanje mee. Het vliegtuig landde om vijf voor drie, netjes op tijd. Mijn rugzak was de laatste op de band, dan legden ze de band stil. Een veelbelovend begin... Murphy is weer mee...
In de luchthaven van Valladolid vind je een loket van Linecar (busorganisatie) die vervoer organiseert naar het centrum (€ 3,00 enkele reis of € 5,00 retour)
Ik liep twee uur rond om slechts enkele dure hotels te vinden om tenslotte te arriveren in Pension Lima die het enige betaalbare was dat ik vond (naar mijn maatstaven).

Ik zocht een restaurant in de buurt maar die zijn er blijkbaar niet. Dan maar naar de supermarkt, stokbrood, kaas en paté gekocht en gegeten op mijn kamer.

Mijn tweede dag was er een uit het boekje. De ANWB reisgids heeft mooi uitgestippelde wandelingen en dat leek me de beste manier om de stad te verkennen. Op drie uur tijd deed ik alle bezienswaardigheden aan. Ik kies er een paar uit die mij zijn bijgebleven.
Ik wil geen reisgids vervangen...

Het eerste is de Plaza de Zorilla (staat niet in de ANWB): schitterende gebouw, gemaakt voor ter nagedachtenis van de befaamse Spaanse schilder. Zeer gekend in de streek: iedere stad heeft wel een Calle of Paseo Zorilla.
Iglesia San Benito
mijn eerse kennismaking met de typischeregionale platerescostijl.
Allemaal verschillende tafreeltjes die uitgebeeld zijn boven het portaal van de kerk.
(Calle San Benito, niet te bezoeken wegens restauratie

Museum van Cervantes
de grootste Spaanse schrijver woonde hier van 1603 tot 1606. Authentiek zijn nog zijn bibliotheek, schrijfkamer en slaapkamer.

(Calle del Rasrto, 7 - te betalen: € 2,50)

 

Hostal Lima

Ligging: niet zo heel centraal
€ 36 voor één persoon in een double (met IVA iets meer dan € 37)
Vriendelijke receptie
Dubbele kamer met twee bedden.
Minibar, T.V., schrijftafel, kast, chauffage (niet zelf te regelen)
Badkamer met zeepjes, handdoeken...
Minibar: bvb klein zakje chips € 0,80, blikje cervesa 33cl € 1,20 (ik kocht in de supermercado naast de chips 2 zakken chips van 160 gr. voor € 1,00 en 1 liter bier voor € 0,59)... je zou moeten zot zijn.
Goedkoopste hotel dat ik gevonden heb in Valladolid.. en ik zoek goed, de rest was allemaal véél te duur.


Salamanca

Er zijn redelijk wat goedkope pensions in Salamanca, allemaal in de buurt van de Plaza Mayor maar de kwaliteit wisselt nogal. De goedkoopste en de beste zouden de Residencias van de Universidad zijn ( je ziet hier en daar bordjes hangen aan gewone huizen in de stad) maar die waren allemaal completo. Toch mijn gedacht gevonden.

De rest van de dag wat rondgelopen en bezocht:

Kathedraal
Programma Ieronymus (bezoek oude kathedraal en nieuwe van binnen en van buiten : niet echt de moeite vind ik voor de 2,50 euro die je betaalt

Niet zoals beloofd een mooir uitzicht over de stad...

(Plaza Juan XXII)

Museo Art nouveau et Art Deco
Als liefhebber van het genre was ik zeer te spreken over die prachtige gebouw uit 1905. Meer het gebouw, zowel binnen als buiten, dan de collectie was enorm de moeite waard.

(Calle de Gibraltar, € 3,00)

Convento de San Estaban
Kerk van het klooster uit de zestiende eeuw. Schitterende entrée.

(Plaza del Concilio de Trento, gratis)

Plaza Mayor
Heel druk plein en, waarschijnlijk zoals overal gezegd wordt, het mmoiste plein van Spanje.
Galerijen rondom rond, veel terrassen en 's avonds de place to be

Casa de Las Conchas
Jacobssscheplen op de muren, ter ere van de route naar Santiago de Compostella.
Naar het schijnt het meest gefotografeerde gebouw van Salamance - ik kon het ook niet laten...
Schitterende bibliotheek binnen.

(Calle de la Compania, gratis)


Ursulinen en Universtad te betalen
In park in d zon in tshirt gegeten en dagboek bijgewe

Hostal Tormes

Ligging: op 100 meter van Plaza Mayor
€ 30 voor een enkele, kleine kamer (singular, individual) - ik kreeg ze plotseling voor € 20.
Vriendelijke madammeke van het hotel.
Zeer propere badkamer op de gang maar lavabo en handdoek in de kamer
Schrijftafel, stoel, kleerkast


Advies: schitterende deal, vooral als ik kwaliteit vergelijk met de vier of vijf andere die ik gezien heb, allemaal in de buurt rond de Plaza Mayor - zelfs er op....


Avila

Kathedraal van Avila

Niet veel te zien van binnen. Mijn tweede dag in deze stad sneeuwde het 's morgens. Geeft wel enkele mooie beelden zoals dit nogal triestige leeuwtje voor de kathedraal.

 

Convento de Santa Teresa
Theresia (1515-1582) was een van de grootste mystici uit de geschiedenis en stichsters van de Ongeschoeide Karmelietessan.
Boven haar geboortehuis werd deze kapel gebouwd.

(Plaza de la Santa, gratis)

Murallas
Avila is, naar eigen zeggen, de enige authentiek bewaarde ommuurde stad uit de Middeleeusen. Carcassonne zou grotendeels heripgebouwd zijn. De 12 meter hoge en 2400 lange muur was wegens de sneeuw niet toegnakelijk. Jammer

 

Hostal Don Siego

Ligging: aan de Parador, 3 minuten bergaf vanaf de stadswallen en kathedraal.
€ 30 voor één persoon in een double. Afgedongen tot € 50 voor twee nachten.

Twee bedden, T.V.
Propere badkamer met handdoeken, zeepjes
s' Avonds een uurtje chauffage (niet zelf regelbaar)
Onvriendelijk viswijf aan de receptie.
Lift beschikbaar.
Goedkoop: daarmee is alles gezegd, betere deal heb ik niet gevonden - er is niet veel te vinden in de budgetklasse...

 

.Segovia

Acueducto

Indrukwekkend Romeins aquaduct maar probeer niet tot aan het begin te gaan (kwartier stappen): niets te zien...

Iglesia de San Martin

Romaanse kerk met buitengalerijen (niet te bezoeken)
Op de voorgrond een wulps beeld en op de achtergrond rechts een beeld van een lokale verzetsstrijder

(Plaza de San Martin, niet te bezoeken)

Oude gevangenis van Segovia

Boven de deur een van de typische waopenschilden die je op alle oude patriciërshuizen ziet.
Niet spectaculairder dan andere gebouwen maar de bibliotheek zit hierin. Leuke lokatie.

(Plaza de San Martin)

Alcazar

Prachtige ligging aan het uiteinde van de stad van de indrukwekkende fort van de Spaanse monarchen vanaf 1400. Het gebouw erd wel volledig vernietigd en gerestaureerd in de jaren 1860.

Bijna alle zalen op het gelijksvloers zijn te bezichtigen. Veel wapens, wandtapijten en oude meubels maar anders niet zo erg groot.

(Plaza de la Reina Victoria Eugenia, € 3,50)

 

Hostal Fornos

Centraal gelegen: halfweg tussen Plaza Mayor en Acuedeucto (telkens 3 minuten)
€30 voor één persoon in een dubbele. Afgedongen tot € 50 voor twee nachten.
Luxueuze kamer met twee bedden, twee nachttafeltjes, tafeltje met planten. Kleerkast en TV, radio.
Airco (dus ook te regelen verwarming)
Zeer mooie badkamer met bad, WC, handdoeken, zeepjes, douchegel...
Zeer vriendelijke vrouwen aan de receptie.

Advies: ongelooflijke kamer voor die prijs. Echte aanrader. Niet veel budgethotels te vinden in Segovia


Wat heeft het mij gekost voor deze negen dagen (acht nachten)?
Vliegtuig 51 euro (Ryanair heen en terug, taksen inbegrepen) + bussen, logies (gemiddeld € 25 per nacht), avondeten (goedkoopste gezocht - zie later), mails, telefoons, een paar souvenirs, entrées..., € 370 = ongeveer 420 euro voor deze week.