Rotterdam (juni)

 

 

Rondje Rotterdam

Rijden

Volg in Antwerpen richting BREDA op de E19 (47.1 km)
Volg de richting ZIERIKZEE / DORDRECHT / ROTTERDAM op de A16/E19
Volg de bordjes CENTRUM tot aan de Maasboulevard, volg De Boompjes, sla rechts af De Rederijkerstraat in, ga over de Rederijkerbrug, volg Glashaven, sla recht de Wijnhaven in, sla rechts de Wijnbrugstraat in en sla recht de Scheepmakershaven in ... je bent er
DE kaart van www. mappy.com klopt voor één keer.

We reden vanuit Kortrijk net iets meer dan 200 km en deden er 2u15 min over

Logeren
Ik moest een tijdje zoeken
op Internet voor ik een hotelletje vond dat beantwoordde aan mijn normen: een proper, degelijk hotelletje voor minder dan € 50 voor een dubbele kamer, per nacht.
We kwamen terecht in het hoogstoriginele en typisch Hollandse...

reserveren kan via http://www.hostelboat.nl/default.asp?lang=nl

Ik reserveerde via mail, betaalde met VISA een deposit van 10 % en betaalde de rest cash ter plaatse.
Er is een betaalparking in de buurt (€ 5/24 uur) maar wij konden toevallig gratis parkeren omdat er werken aan de gang waren. Leuk meegenomen.
Er is een bar (frisdrank, Heineken à € 1,60 en een fles wijn aan € 4.90)
Het toilet is gemeenschappelijk maar je hebt een lavabo op de kamer.
De bedden zijn heel proper maar ook iets te smal en te kort zodat ik mijn matras maar op de grond kieperde en me daar in slaap liet wiegen.
's Morgens ontbijt inbegrepen (buffetvorm: koffie, thee, fruitsap, verschillende soorten lekker brood, boter, salami, kaas, jam... enz.) Heel lekker.
Doordat je net onder het dek slaapt en er ook nog 's nachts mensen toekomen - iedereen krijgt een sleutel van de buitendeur - kan het nogal lawaaierig zijn.

Een hele speciale ervaring. De boot ligt soms hoog in het water, soms laag... om een voor ons onverklaarbare reden

Van links naar rechts: zonneklopper aan dek - geraakt ze binnen ? - niet moe, maar eventjes het bed testen - stilleven aan boord

plannetje Rotterdam is klikbaar véél groter te maken en uit te printen

Eten

Nou zeg, Rotterdam is behoorlijk multicultureel en dus heb je ook geen gebrek aan zowel eethuisjes als restaurants van Chinese, Japanse, Indonesische, Turks, Indische of Marokkaanse origine.

De West-Kruiskade die ons werd aangeraden in de folder vonden wij de moeite niet waard en misschien wel niet de veiligste buurt van Rotterdam om 's avonds rond te lopen. Overal staan er bordjes die waarschuwen tegen drugs en alcohol - "het is verboden om rond te lopen met een aangebroken brikje".

De wijk van de Oude Haven ziet er wel leuk en betaalbaar uit maar tegen die tijd hadden we al gegeten in een Indonesisch restaurant in de Wijnhaven. Smaakte echt Indonesisch, vriendelijke bediening en tussen de 12 en 15 euro voor een maaltijd.

Broodjes en kroket vind je overvloedig in de verkeersvrije straten (vb. Hoogstraat) maar op zondag was alles potdicht. Dan maar een broodje Shoarma gegeten in een van de vele pittakraampjes van de stad.

Wat is er te zien ?

 

De tweede dag vonden we deze prachtige brochure zodat we de zondag ons hielden aan het voorgeschreven programma (toch het deel dat we nog niet gedaan hadden).
Ik heb letterlijk de beschrijving van de brochure overgenomen maar mijn commentaar in het geel erbij gevoegd.
Ik heb de wandeling van ca. 2 uur niet aan het Centraal Station laten beginnen omdat dat de andere kant van de stad is t.o.v. de boot.

De nummertjes voor de bezienswaardigheden slaan op de volgorde in de folder.22 Oude Haven
Historische schepen vullen het moderne decor van de Oude Haven mooi aan. Hiet staat de eerste Nederlandse wolkenkrabber 'Het Witte Huis' van architect W. Molenhoek uit 1897. Op zomers dagen zitten de terrasjes om de haven tot in de late uurtjes vol. Maar ook op koudere dagen is de Oude Haven een geliefd gebied om te eten, drinken en dansen.


21 Kubuswoningen


Piet Blom kreeg de opdracht om op een bijzondere wijze de brug te bouwen over de drukke verkeersader die de Blaak met de Oude Haven verbindt. In de paal van iedere woning bevindt zich het trappenhuis. Elke woning bestaat uit drie verdiepingen. Nieuwsgierig? Op nummer 70 is één van de woningen van binnen te bekijken.

Wreed rare gebouwen. Als je eronder staat kun je je niet voorstellen hoe je daar horizontaal kunt in rondlopen. De toegangsprijs van € 1,80 omzeilden we vlotjes en we stonden toch verbaasd over de knappe behuizing. Drie verdiepingen in het gele gebouw bovenaan, samen goed voor slechts 100 m2 en een bergingsruimte in de toren onderaan. Een waarschijnlijk onbetaalbaar leukigheidje waar alle meubels op maat gemaakt zijn en je niet hoeft af e komen met een persoonlijke touch.


20 Station Blaak
Het station Blaak is een opvallende architectonische verschijning door de overkapping die iets weg heeft van een vliegende schotel. Rotterdammers gaven het station de bijnaam 'de fluitketel'. De schotel hangt aan een grote stalen boog waarin twee kleuren neonbuizen zijn aangelegd. Is het blauw, dan rijdt de trein in de richting van de rivier. Is het geel, dan rijdt een trein richting stad.

Er waren werken aan de metro zodat we geen kleur zagen in de buizen


Standbeeld van Maarten Toonder: staat niet in de brochure maar is leuk voor de fans. Op het plein voor Metro Blaak

18 Centrale Bibliotheek
De grootste Openbare Bibliotheek
van Nederland is het opvallende gebouw aan de Binnenrotte. Het witte, zes verdiepingen tellende, trapsgewijs oplopende gebouw heeft binnen een roltrappenhuis met uitzicht over de hele stad. De gele buizen aan de buitenzijde zijn er ten behoeve van de aanvoer van frisse lucht. Ze doen sterk denken aan het Centre Pompidou in Parijs en het gebouw heeft daardoor verschillende bijnamen zoals 'stofzuiger' en 'buisbaby'.
Indrukwekkende bibliotheek maar mijn vakgebied, de discotheek, kon me niet overtuigen. Slechte plaatsing - numeriek, niet alfabetisch of per genre - waardoor publiek volledig overgeleverd is aan de computers... Daarenboven staat misschien wel 70 % van de collectie cd's in het magazijn waardoor het altijd een beetje wachten wordt.


17 Desiderius Erasmus en 16 Laurenskerk
Het oudste beeld van Nederland staat op het Grotekerkplein op steenworp afstand van de Laurenskerk. Wijsgeer Erasmus werd geboren in Rotterdam ergens tussen 1467 en 1469.
Achter de Hoogstraat ligt de Grote- of Sint Laurenskerk genoemd naar de patroonheilige van de stad. Sinds de reformatie is het niet langer een rooms-katholieke kerk. Het gebouw kreeg zijn huidige vorm rond 1525, maar werd zwaar getroffen tijdens het bombardement op de 14de mei. Het duurde tot 1968 voor de kerk weer bezoekers kon ontvangen. Binnen zijn mooie praalgraven te zien en een (gespaard) koorwerk. Torenbeklimmingen van mei tot september; elke derde zaterdag van de maand .
Er waren grote feesten ter herdenking van het einde van WO II (60 jaar geleden) zodat er volop ambiance was. Erasmus en zijn rechterhand, filosoof vdb, stonden erbij en keken er naar.14 Beurstraverse
De Beurstraverse, beter bekend als 'de Koopgoot' is gebouwd als verbinding voor de winkels aan de Hoogstraat (ten Oosten van de Coolsingel) en de Lijnbaan (ten Westen van de Coolsingel). Het moderne ontwerpn en de uitvoering met veel natuursteen, maakt dat winkelen hier een luxe sfeer heeft.
Poepsjieke winkels waar mijn portefeuille niet wilde binnengaan.


13 Beurs en WTC
De 'oude beurs' van J.F. Staal is in functionalistische stijl gebouwd. Het is het eerste gebouw dat na de oorlog werd hersteld. Het World Trade Center, de bovenbouw van het 90 meter hoge groene beursgebouw, stamt uit 1986

Langs gelopen zonder zelfs de moeite gedaan te hebben ons fototoestel uit te halen


12 Stadhuis
Op de Coolsingel, tegenover het Stadhuisplein, staat het Stadhuis. Op 15 juli 1915 werd de eerste steen gelegd door koningin Wilhelmina. Het monumentale gebouw is symmetrisch van opzet, met centraal de hoofdentree. De moderne betonconstructie met de 71 meter hoge klokkentoren is weggewerkt achter een zandstenen gevel. Het gebouw is evrder opgebouwd rond een binnenhof, ingericht als parkje dat voor iedereen toegankelijk is, bijvoorbeeld via de straat die het gebouw doorkruist.
Voor iedereen toegankelijk parkje? Vergeet het maar. Alles potdicht.


11 Stadhuisplein
Op de Stadhuisplein staat het Monument voor de gevallenen van Mari Andriessen. Het beeld bestaat uit twee mannen, een vrouw en kind (voorstellende verleden, heden en toekomst) en is een eerbetoon aan de Rotterdammers die hun leven gaven voor de bevrijding. Het Stadhuisplein is met zijn kroegen en drukke terrassen in de avonduren en tijdens de zomerse dagen een ontmoetingsplaats voor vele Rotterdammers en bezoekers van de stad.


10 Lijnbaan
Vroeger was de Lijnbaan de voornaamste winkelstraat van Rotterdam en omstreken. Het was tijdens de opening in 1953 Europa's eerste autoloze winkelpromenade. Inmiddeks is er een groot aanbod van warenhuizen en leuke kleine winkels te vinden.


7 Kruiskade
Deze winkelstraat, die wel eens de 'PC Hoofstraat' van Rottedam wordt genoemd, biedt een exclusief aanbod aan winkels en restaurants. Met bijvoorbeeld de 'meester van het maatpak' Oger, de inspirerende optiek van 'Akkerman', Cartier, Cachou en Shoebaloo.
niet gedaan wegens geen zin

6 Het Plaza
Dit multifunctionele gebouw omvat kantoorruimte, een woontoren, een parkeergarage, een winkelcentrum en een casino. De beelden die het Plaza verfraaien zijn van de Britse kunstenaar Theo Crosby en hebben veel stof doen opwaaien. De kwalificatie van 'weenawijf' voor het goudjkleurige Florabeeld boven de entree geeft goed weer hoe sommigen de beelden waarderen. Het beels is 5 meter hoog, weegt ruim 1000 kilo en is verguld met 24-karaats bladgoud.
Kitscherig beeld dat we probeerden te fotograferen in het daartegenover liggende gebouw (zie nr. 2) maar het lukte ons - misschien gelukkig - niet.


5 Milleniumtoren
In de Milleniumtoren bevindt zich het Westin Hotel dat gevestigd is op de eerste 14 verdiepingen van het 149 meter hoge gebouw. Het hotel staat bekend als een van de meest moderne en luxueuze van de stad.


2 Gebouw Nationale Nederlanden
De hoogste van de twee beeldbepalende spiegelende torens is iets meer da, 151 meter hoog. Daarmee is dit kantoorpand van Nationale Nederlanden het hoogste van Nederland
So what?


1 Centraal Station
In 1953 is met de bouw begonnen. Het gebouw werd in 1957 voltooid en verving station Delfste Poort dat in 1940 werd verwoest. In de komende jaren zal dit gebied een ingrijpende metamorfose ondergaan met de komst van de internationale hogesnelheidslijn (HSL), het regionale Randstadrail en een compleet vernieuwd stationsgebouw
Eventjes gekeken van ver en het geen stappen dichterbij waard geacht

3 Groothandelsgebouw
Een mooi voorbeeld van de wederopbouw uit het begin van de jaren vijftig. Hier zijn zo'n 150 bedrijven en winkels gevestigd. Destijds waren het bedrijven die voor de oorlog verspreid lagen over de gehele binnenstad. Met een lengte van 220 meter en een breedte van 85 meter was het toen het grootste verzamelgebouw van Europa. Heel ingenieus lopen door het gebouw wegen, totaal zo'n 1,5 kilometer lang, die het laden en lossen vergemakkelijken.
Niet gedaan, weeral het grootste van... En denk je echt dat ik vrijwillig met een vrouw een complex met zoveel winkels zal binnenstappen ? Goed gek, gij

46 Multi-cultureel winkelen op de West-Kruiskade
De leukste multi-cultistraat (sic) van Nederland. Mensen die iets anders willen ervaren dan de doorsnee Hollandse winkelcentra mogen dit gebied niet missen. Hier kan men terecht voor geborduurde zijden stoffen, goud per ons, Japans aardewerk voor een prikje, karpers in aquaria, american streetwear en Turkse en Marokkaanse lekkernijen. Het barst er van de eethuizen en kroegen. In het gebied wonen meer dan 150 nationaliteiten en kan de bezoeker dus de hele wereld tegenkomen.


45 Verzetsbeeld
Op de kop van de Westersingel staat een verzetsbeeld ter nagedachtenis aan de oorlog. Het is een bronzen mannefiguur die het ongebroken verzet verbeeldt.
Zo staan er duizenden bij ons


44 Café De Unie
Voor de oorlog stond café De Unie (
1925) op de Coolsingel, maar werd verwoest in mei 1940. Het is een ontwerp van de architect JJP Oud (Witte Dorp). In 1986 werd de replica gebouwd op de Westersingel. De vlakverdeling van de gevel in primaire kleuren blauw, geel en rood, kenmerkend voor de Stijl, is direct herkenbaar tussen de 16e eeuwse bouw.
Typisch Hollandse wansmaak: schreeuwlelijke architectuur zonder de minste fantasie De Stijl noemen. De oude huizen aan de overkant hebben 1000x meer stijl (Stijl?)


43 Westersingel

In 1859 is de Westersingel aangelegd als onderdeel van een waterproject. Die diende vooral om de waterhuishouding en daarmee de hygiëne in de oude stad te verbeteren. De bebouwing van het gebied de Westersingel, Eendrachtsweg, Mauritsweg is grotendeels 19e en bedoeld voor de 'beter klasse'. De Westersingel wordt ook wel culturele as genoemd vanwege zijn vernieuwde uitstraling en de beeldenroute gelegen aabn de singel met werk van grote beeldhouwers als Rodin.
Jawadde, dit is dus wel degelijk de mooiste straat van Rotterdam in onze cultuurverwende ogen. Maar toch is ze niet meer dan een doordeweekse straat in pakweg Brugge, Gent, Antwerpen of Brussel. Niet onvergetelijk dus.8 Schouwburgplein
Het Schouwburgplein, omgeven door de Doelen, de Rotterdamse Schouwburg en Pathé bioscoop is een onorthodoxe oplossing voor het klassieke plein. Het is een lichte metalen constructie bovenop het dak van een bestaande parkeergarage. Groen/blauw licht schijnt van onderaf door het metaal. Bezoekers kunnen de vier schijnwerpers, gemonteerd op hydraulische masten bewegen. Het ontwerp heeft op Rotterdammers veel weerstand opgeroepen. Maar welke stad heeft nu een plein van hout, rubber, beton en ijzer?
Behoorlijk avant-gardistisch en het heeft wel wat


9 Rotterdamse Schouwburg
De vierkante doos aan de overzijde van het ijzeren plein is de Rotterdamse Schouwburg. Er is een ingenieuze vrachtwagnelift ontwikkeld waarbij laden en lossen in hoogte plaatsvindt. De beelden aan de voorzijde zijn van George Rickey en bewegen in de wind.
Beelden? Aluminiumpanelen, ja


40, 41 en 42 Witte de Withstraat, Centrum voor Hedendaagse Kunst en Nederlands fotomuseum
Van gokhuis naar galerie, van crimineel naar kunstenaar. Dit schetst de opmerkelijke metamorfose van de Witte de Withstraat, tegenwoordig dé kunst- en cultuurstraat van Rotterdam. De aaneenschakeling van musea, galeries, winkeltjes en cafés zorgt ervoor dat je zeker een dag kunt ronddwalen. Rotterdammers nemen ook graag een laatste slok in de stemmige nachtcafés.
Het Centrum voor de Hedendaagse Kunst is een internationaal vermaard instituut waarin een veelheid aan stijlen en tradities in de beeldende kunsten, architectuur, design en theater wordt getoond. Met spraakmakende tentoonstellingen waar massacultuur, high art, conventionele stijlen, nieuwe media en regionale ontwikkelingen zich vermengen.
Het Nederlands Fotomuseum is een must voor de liefhebber van fotografie: een van de belangrijkste centra voor fotografie in Nederland. Het museum wil de verscheidenheid van de fotografie tonen. Dus niet alleen als artistieke uitingsvorm, maar juist ook als maatschappelijk medium. Zowel aanstormend talent als oude meesters krijgen aandacht.
Gewoon doorgewandeld zonder ook maar ergens te stopen...


37 en 38 Nederlands Architectuurinstituur en Chabot museum
Het NAi is dé plek voor de architectuurliefhebber. Per jaar worden zo'n 25 tijdelijke tentoonstellingen ingericht op het gebied van architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening. De in 2004 geopende permanente tentoonstelling 'Gewoon architectuur' geeft een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van wonen in de Nederlandse Architectuur van 1850 tot nu. Het opvallende 'Museumparkbeeld' dat voor het NAi in het water staat, is van beeldend kunstenaar Auke de Vries, die ook het Maasbeeld ('de Waslijn') bij de willembrg ontwierp.
In een witte villa aan het Museumpark is het werk te zien van schilder-beeldhouwer Hendrik Chabot (1894-1949), een van de belangrjikste Nederlandse expressionisten. Een groot deel van zijn werkzame leven bracht hij door in Rotterdam. De 27 schilderijen in het museum maakte hij in de oorlog.
Geen van beide musea gedaan

 

39 Sylvette

Sylvette: dit grote stuk is een gezamenlijk beeld van Carl Nesjar en Pablo Picasso. Met de door Nesjar ontwikkelde techniek liet Picasso zijn kleine sculptuur uitvergroten. Afgebeeld is Sylvette, een vrouw die' Picasso rond 1958 erg bewonderde.
Het contrast tussen de grillige Picasso en de sobere oerHollandse kerk is overduidelijk

 

36 Museum Boijmans Van Beuningen
Het belangrijkste museum van Rotterdam is Museum Boijmans Van Beuningen dat een collectie klassieke en moderne kunst bezit met werken van oude en nieuwe meesters als Bosch, Breughel, Rubens, Rembrandt, Vermeer, Degas, Monet, Van Gogh, Kandinsky, Dali, Picasso, Magritte en Ernst. De collectie bevat bovendien een uitzonderlijke verzameling beeldende kunst en design.
Zeer de moeite waard, vooral voor de Toren van Babel van Breughel en voor enkele van de weinige werken van Jeroen Bosch die bewaard zijn gebleven. Een indrukwekkende collectie van onze Antwerpse veelschilder, PP maar natuurlijk kwamen we vooral voor ... Dali

Dali Tentoonstelling

Nooit geziene, schitterende tentoonstelling die werk van Dali onder de aandacht brengt dat minder gekend is.

Dali als filmmaker: zijn samenwerking met Hitchcock en Luis Bunuel ("Un chien andalou")
Dali als reclamemaker: typische tekeningen voor kousen en filmpjes voor o.a. luchtvaartmaatschappijen.
Dali als modeontwerpen van jurken, schoenen en hoeden.
Dali als balletchoreograaf voor o.a. Les Ballets Russes
Dali alls theaterchoreograaf voor o.a. Federico Garcia de Lorca
Uniek is het animatiefilmpje dat hier getoond wordt en gemaakt werd voor Walt Disney in de jaren veertig. Er werden maar 15 originele seconden
gemaakt en twee jaar geleden werden 'naar de geest en naar de schetsen van Dali' aangevuld tot 7 minuten


Schets voor de tekenfilm Destino die hij maakte voor Walt DisneyTekening van Freudiaans kindOntwerp voor een kleedSchoenontwerp voorDali zelf op een reclamebordReclame voor kousen

35, 34 en 33 Museumpark, Natuurmuseum en Kunsthal
Het Museumpark was tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog een grasvlakte waar de koeien graasden. Het behoorde tot het uitgestrekte landgoed van de familie Van Hoboken. De gemeente Rotterdam kocht het land in de jaren twintig aan. Een van de eerste gebouwen op deze vlakte was Museum Boijmans Van Beuningen, (A. van der Stuer 1928-1935). Daarnaast werden exclusieve villa's gebouwd onder de noemer Het Nieuwe Bouwen, waar ook de Stijl en Nieuwe Zakelijkheid onder vallen. Voorbeelden van deze spectaculaire stijlvernieuwing zijn Huis Sonneveld op de hoek van de Jongkindstraat uit 1933 van de architecten J.A. Brinkman en L.C van der Vlugt (ontwerpers van de Van Nellefabriek) en het huidige Chabotmuseum, een ontwerpe van de architecten G.W. Baas en L. Stokla.
In de voormalige villa Dijkzigt van de redersfamilie Van Hoboken tegenover de Kunsthal is het Natuurmuseum egvestigd. Opvallend is het skelet van een 15 meter lange potvis dat de hal siert. Het museum heeft twee permanente tentoonstellingen: internationale en regionale architectuur.
Een van de vroege ontwerpen van Rem Koolhaas is een kunstwerk op zichzelf. Jaarlijks zijn er circa 25 exposities. De Kunsthal laat cultuur in de mest brede betekenis van het woord zien: oude kunst, nieuwe kunst, design, fotografie, van elitair tot populair. OP het dak staat een beeld uit 1952 van Henk Visch
Mooi, strak park en de bar van de Kunsthal werd door ons alleen gebruikt als toilet.


27 en 28 Wereldmuseum en Belasting & Douanemuseum
Het Wereldmuseum laat eigentijdse én historische culturen zien van dichtbij en veraf. In de attractie Hotel 'Het Reispaleis' kunnen kinderne van 7 t/3 13 jaar van alles te weten komen over mensen uit alle windstreken
De tentoonstelling in het Belasting &Douanemuseum geeft een interessant overzicht van vele eeuwen smokkel, fraude, belastingontduiking en mislukte transacties. Ook kinderen kunnen hier hun hart ophalen met de speciale 'smokkeltrip'.
Niet bezocht omdat we ten eerste de vreemde culturen liever te plaatse gaan bewonderen (zo ook de Nederlanders) en omdat we geen kinderen bijhadden - maar het wel soms nog zijn


31 en 32 Scheepvaartkwartier en Westelijk Handelsterrein
He
t Scheepvaartkwartier is nog steeds een wijk met scheepvaartkantoren, handelshuizen, pakhuizen, consulaten en rijksdiensten. Het is een oud stukje Rotterdam waar eens de reders en havenbaronnen zetelden. De monumentale en vaak rijk versierde panden getuigen van die tijd. Nu zijn de imposante pandhuizen veranderd in luxe appartementen en nieuwe restaurants openen hun deuren. Zo komt er langzaam meer evenwicht in een buurt waar vroeger zo'n 25.000 mensen werkten en slechts 850 woonden
Verscholen achter een voormalig herenhuis ligt het Westelijk Handelsterrein, een rijksmonument uit 1894. Hier gaan kunst, eten en winkelen hand in hand. In de 'bovenstraat' van dit voormalige opslagterrein bevinden zich terrassen van restaurants en afgewisseld met kunst in galeries. Dansgelegenheden, cafés en kunst zijn in de benedenstraat te vinden.
Dit stukje hebben we maar overgelaten


26, 25, 24 en 23 Erasmusbrug, Havenmuseum, Maritiem Museum en Verwoeste Stad
De Erasmusbrug verbindt het noordelijk en zuidelijk deel van RRotterdam, gescheiden door de Maas, aan elkaar. De 800 meter lange hangbrug heeft een 139 meter hoge betonnen pyloon die met 32 tuien is gemonteerd. Door de vorm van de pyloon kreeg de brug de bijnaam 'De Zwaan'.
Het Havenmuseum is een 'werkend museum. Daarom valt er altijd wat te zien en te beleven. In de Leuvehaven liggen allerlei soorten schepen, bokken en een graanelevator. Speciale aanrader is het stoomschip 'Buffel'.
Maritiem Museum: In 1852 ontstond hier op aandringen van Prins Hendrik (1820-1879) de Modelkamer van de Koninklijke Nederlandse Yachtclub. De collectie omvat tegenwoordig een half miljoen maritieme objecten. Er zijn uiteenlopende exposities waaronder de vernieuwe interactieve kindertentoonstelling 'Professor Plons'.
Zadkine beeld: Dit bronzen kunstwerk is het belangrijkste oorlogsmonument van de stad. Het gat in het lichaam symboliseert hoe Rotterdam in het hart werd getroffen door het Duitse bombardement.
De Erasmusbrug hebben we van op afstand gezien, het Haven- en Maritiem Museum dragen niet echt onze interesse weg en hebben we dus alleen maar gepasseerd.
Het Zadkine beeld wilden we wel zien maar na een half uur zoeken hadden we alleen een sokkel gevonden. Is het tijdelijk weggehaald voor de bouwwerken in die buurt? We zullen het wel noout weten...