websitetemplate.org - australiana
Wie ben ik ? > Reizen > Reisverslagen 2006 > Sri Lanka (april)
 
 

Sri Lanka (april)

Sri Lanka

1 - 6 april 2006

 

De wisselkoers in april 2006 was ongeveer
€ 1,00 = 112 rupees
$ 1,00 = 100 rupees

Niet nodig dus om dollars mee te nemen: euro's werden overal aanvaard
In de steden vind je overal ATM's om geld af te halen met je bankkaart (maestro)

Enkele prijzen


thee in bakkerij, snackbar : 10-15 rupees
nescafé in automaat, snackbar: 15 rupees
fles water in gewone winkel: 40-50 rupees
dinner bun (sandwich) 5 rupees, sugar bun (met confituur) 10 rupees
broodje vegetarisch of kip of vis of spicy 15 rupees

ontbijt in guesthouses: 100 à 150 rupees

rice and curry in snackbar, lokaal restaurant: 100 rupees (alleen 's middags)
avondmaal in restaurant: 250-400 rupees (vlees of vis met rijst of frietjes en groenten)

bier in Cargill's (supermarkt) of Beershop: 60-70 ru
pees, bier in guesthouse of restaurant: 120-160 rupees

In dit reisverslag vind je:
1. De Unesco World Heritage sites die we bezocht hebben
2. Ons reisschema (met prijzen en afstanden van de verplaatsingen)

3. Wat het ons gekost heeft
4. Singhalese impressies: mensen, natuur, verkeer, enz.... maar ook praktische info over geld, visum....
5. Hotels en restaurants (foto's, prijzen, beoordeling)
6. Bezienswaardigheden per stad (foto's, prijzen en beoordeling)

Ancient City of Sigiriya (1982)http://whc.unesco.org/en/list/202Mooiste moment van Sri Lanka. Schitterende frescoes en schitterend uitzicht op de top
Unesco WereldAncient City of Polonnaruwa (1982) http://whc.unesco.org/en/list/201Jonger en beter bewaard dan Anura. Vooral de Gal Vihara is onvergetelijk
Sacred City of Anuradhapura (1982)http://whc.unesco.org/en/list/200Minste van de drie culturele sites. Toch de moeite, al is het maar voor de Moonstone
Sacred City of Kandy (1988) http://whc.unesco.org/en/list/450Aangename stad met mooie tempel en meer maar ook leuk om rond te kuieren
Golden Temple of Dambulla (1991)http://whc.unesco.org/en/list/561Speciaal qua architectuur maar binnen nogal kitscherig

REISSCHEMA

Dag 1
31 maart 2006
Kortrijk-Amsterdam-Colombo
trein-vliegtuig
-
1 uur + 10u45

 

Dag 2

01 april 2006
Colombo Airport - Negombo busstation
Negombo busstation - Negombo Lewis Place
bus
tuk tuk
5 rps
100 rps
6 km
2 km
20 min
5 min

 

Dag 3

02 april 2006
Negombo

 

Dag 4

03 april 2006
Negombo - Kurunegala
Kurunegala - Anuradhapura
bus
bus
90 rps
63 rps
??? km
123 km
2 uur
2 1/2 uur

 

Dag 5

04 april 2006
Anuradhapura - Mihintale
tuk tuk
600 rps
16 km
1/2 uur
Dag 6
05 april 2006
Anuradhapura - Polonnaruwa
bus
63 rps
98 km
3 1/4 uur
Dag 7
06 april 2006
Polonnaruwa
Dag 8
07 april 2006
Polonnaruwa - Dambulla
Dambulla centrum- Dambulla temple
aircobus
tuk tuk
150 rps
50 rps

2 km
1 1/2 uur
10 min
Dag 9
08 april 2006
Dambulla-Sigiriya
Dambulla-Kandy
bus
bus

44 rps

72 km

2 1/4 uur
Dag 10
09 april 2006
Kandy
Dag 11
10 april 2006
Kandy - Pinnewala
trein
36 rps
??? km
2 1/2 uur
Dag 12
11 april 2006
Kandy
Dag 13
12 april 2006
Kandy
Dag 14
13 april 2006
Kandy-Colombo
Colombo - Negombo
trein
bus
124 rps
19 rps
100 km
36 km
3 1/2 uur
1 1/4 uur
Dag 15
14 april 2006
Negombo
Dag 16
15 april 2006
Negombo - airport
van
750 rps
7 km
20 min

Kostenplaatje (per persoon) - afgerond, voor 16 dagen

vervoervlucht Amsterdam - Colombo (heen en terug - trein Brussel-A'dam inbegrepen)
679 €
onkostenonkosten ter plaatse
240 €
 
totaal
919 €
(= € 15/dag/pp)


Daarin zijn inbegrepen
telefoons , mails (bijna dagelijks), hotels (goed), eten (heel goed), vervoer (goedkoop), toegangsprijzen (duur) en souvenirs (moeilijk te vinden)

Algemene info

Top 5 van waarom je moet gaan
Top 5 van waarom je niet zou moeten gaan
Perfecte mix van cultuur en natuur
tsunami gezaag en veel bedelaars
Nergens zoveel Unescosites op korte afstand
veel te warm
Heel lekker eten, vooral vis
blijvende onveiligheid Noorden en oosten
Onwaarschijnlijke rijkdom aan fauna en flora
schoenen uitdoen in boeddhistische tempels: te heet
Spotgoedkoop land
erbarmelijke bussen


Singhalese impressies

Mensen
Net als overal in Azië moet je er, jammer genoeg, rekening mee houden dat veel mensen die je zelf komen aanspreken, op het een of ander uit zijn. Dat verhindert, door je eigen wantrouwen, misschien wel mogelijke leuke contacten maar het bespaart je ook veel frustraties.
De tsunami was natuurlijk een heel erge catastrofe maar dat maakt niet goed dat er tientallen mensen je komen vertellen dat ze iets willen om hun tsunamileed te verzachten. Bijna iedereen lijkt wel tientallen familieleden/huizen/boten te hebben verloren. Jammer van de goedbedoelenden maar het steekt tegen...
Overigens zijn de mensen héél vriendelijk en behulpzaam als je zelf naar ze toestapt om iets te vragen (in de plaatselijke restaurants, theehuizen of plaatsen waar veel lokalen komen).


Souvenirs
Voor onszelf en voor de kinderen zoeken we altijd goedkope, betaalbare souvenirs die niet te heel veel plaats innemen in onze éne rugzak.
Maskers zijn dé kleurrijkste en beste souvenirs. Je vindt ze in alle maten, formaten en prijzen. Olifantjes vind je ook bij de vleet. Verder ook veel houtsnijwerk.
Best is eerst eens de prijzen te gaan bekijken in een Laksala (overheidswinkel) omdat de verkopers je daar gerust laten en alles geprijsd is. Dan heb je een richtprijs om in souvenirwinkels te gaan onderhandelen. En dat kan, tot ongeveer de helft van de prijs. Er is veel kitsch te vinden, dus gingen we nogal dikwijls eens kijken in een shanthi-winkel (reclameborden Shanthi te zien op straat) waar ze lokale religieuze artefacten verkopen: gebedskralen, relikwie-dagoba's, boeddha's, olielampen...

Verkeer en Vervoer
Bussen zijn in Sri Lanka spotgoedkoop. In bijna iedere stad zijn er twee busstations: Old en New. Probeer op te stappen in het station dat het verst ligt van je bestemming en probeer vroeg aan te zijn. Dan maak je het meeste kans om een zitplaats te hebben. Het is geen lachertje om enkele uren te moeten rechtstaan met je al je bagage en voortdurend geduwd te worden door mensen die op- of afstappen.
Slechts één maal hebben we moeten bijbetalen voor onze rugzak. Deze slechte gewoonte is blijkbaar uitzonderlijk aan het worden. De muziek op meer dan 90 decibels moet je er gewoonlijk ook bijnemen. Net als de blinde of gehandicapte bedelaars die gewoonlijk een litanie komen afsteken maar waar je misschien gelukkig toch niets van begrijpt... De chauffeurs in Sri Lanka zijn van de ergste waaghalzen die er zijn. Inahlen kan en mag overal, liefst waar het gevaarlijk is.
Verboden te roken.
Altijd te betalen op de bus

Treinen
Verreweg het meest comfortabele vervoersmiddel in Sri Lanka. Zelfde opmerking: ga vroeg genoeg om een zitplaats te hebben. Bij het vertrekken staan er weeral mensen recht naast jou. Veel beenruimte. Altijd zul je wel een paar rondtrekkende groepjes muzikanten hebben die om een donatie vragen voor hun 'prestatie'. Tweede klasse is zeker comfortabel genoeg voor ons Westerlingen. Iets trager en iets duurder dan de bussen maar véél aangenamer. Verboden te roken in de trein.

Tuk-tuk
Zeer gemakkelijk voor korte verplaatsingen (bvb van je hotel naar het busstation met al je bagage). Veel sneller maar een heel stuk duurder. Ze durven wel eens zotte prijzen vragen. Goed afspreken op voorhand is dus de boodschap. Je kan ze ook huren voor een halve of voor een helde dag, bvb. om dingen te bezoeken die met het openbaar vervoer moeilijker te bereiken zijn: watervallen, theefabrieken, afgelegen ruïnes.

Fiets
De beste manier om je te verplaatsen in Negombo en om de ruïnes te bezoeken in Anuradhapura en Polonnaruwa. Prijs per dag in je guesthouse: 100 à 150 rupees, in een winkel op straat het dubbele. Fietsen is leuk maar vergeet niet je overal in te smeren tegen de verschrikkelijk brandende zon. Ik verbrand bijna nooit maar in Sri Lanka had ik de eerste fietsdag al prijs - met een slapeloze nacht als gevolg.

Visum
Geen visum nodig voor Sri Lanka als je niet meer dan 30 dagen gaat. Bij aankomst en vertrek in de luchthaven gewoon een stempel in je Internationaal paspoort.

Internet en telefoon
Beide telecommunicatiemiddelen zijn steeds meer en beter te vinden.
Voor internet betaalden we het eerste deel van de reis (Anura, Polo) nogal veel geld - 6 à 10 rps per minuut - omdat de connecties inbel (telefoon)verbindingen waren. Maar in bvb Negombo en Kandy heb je echte internetshops waar je surft, mailt of chat voor 1 rp per minuut

Telenoneren was een stuk moeilijker en gevarieerder van prijs: ik heb eens meer dan 100 rps betaald per minuut maar ook enkele keren (vooral in Kandy) slechts 6 rps per minuut. Uitkijken is dus de boodschap.

Cultural Triangle Round ticket
Veranderd bij vroeger (een algemeen ticket was 2,5 keer de prijs van een enkel). Nu betaal je voor een Round Ticket 4080 rupees en voor één entree 2040 rupees. Alleen in Anuradhapura kun je rondtoeren zonder ticket. Elders niet. Wij betaalden een tuk-tukdriver in Anura een serieuze fee om ons rond te brengen. En betaalden in Polo en Sigi - dus hebben we meer betaald dan voor een Round Ticket.

Bezienswaardigheden

Negombo

Hierna info over
* de vismarkt * de kerken en tempels * het Fort * the beach

Deze badplaats hadden we boven Colombo verkozen vanwege de afstand naar de internationale luchthaven (7 km ipv 30). Met een bus of een tuktuk ben je er zo. Het busstation ligt dichtbij de stad zelf waar ook de goedkoopste (maar drukste en rumoerigste guesthouses zijn). Anderhalve kilometer verder ligt Lewis Place (eigenlijk de naam van een lange straat) waar rustiger, duurdere guesthouses te vinden zijn. Vooral die aan de oceaankant hebben natuurlijk een leuke ligging. Nog verder van stad liggen de package tours hotels en zie je niets anders dan vrouwen in smetteloze witte pakjes en dikbuikige Duitsers. Eékes..
Om Negombo te verkennen huurden we een fiets ergens op straat (150 à 200 rps per dag per fiets).

De vissersmarkt
Waar en hoe er naar toe?
In de stad, natuurlijk aan de oceaan. Leuk om te zien hoe in de vroeg voormiddag of in de late namiddag tientallen mooi gekleurde bootjes uit de zee komen aanvaren en hun miljoenen visjes uitschudden. Let op er zitten ook kanjers van meer dan een meter tussen en zelfs haaien worden daar gevangen.

negombo fishersnegombo fishers
Het stinkt er natuurlijk en het geluid van de opdringerige kraaien is verschrikkelijk

Kerken en tempels
Negombo wordt niet voor niets Little Rome genoemd. Portugezen en Nederlanders hebben er tientallen katholieke kerken nagelaten en de plaatselijke mensen zijn nog meer dan gelovig. Bij het terugkeren in Negombo, na onze rondrit, was het de Goede Week. Amaai. Iedereen liep op zijn Paasbest (flauwe woordspeling) en Goede Vrijdag werd in één kerk gevierd van 3 uur 's middags tot een gat in de nacht.

Alle verschillende godsdiensten leven daar op het eerste gezicht héél vreedzaam naast elkaar. Op vrijdag zijn de moslimwinkels gewoonlijk een paar uren toe voor hun 'prayer time'. Hindoes en boeddhisten vieren rond half april (datum varieert naargelang de maankalender) hun Nieuwjaar en we hadden natuurlijk weer prijs erbij te zijn.
Leuke bijkomstigheid: de katholieken staan op Goede Vrijdag met tientallen kraampjes op straat waar iedereen uitgenodigd wordt een gratis fruitsapje (overal anders: appelsien, appel, manga, ananas...) te nuttigen

St. Mary's ChurchSt Mary's Church

Negombo Hindu templeHindutempel

Negombo, Holy TreeAngurukaramulla: boeddhistische tempel 
 


moskee

Fort
Waar en hoe er naar toe?
Dichtbij de oceaan, op de uiterste punt van het schiereilandje. Verwacht geen groot kasteel of iets dergelijks. Wij hadden er al tien keer overgekeken voor we het vonden. Er is alleen nog een kleine toegangspoort te zien uit 1678 en daklozen en bedelaars hebben daar ook al hun plaatsje gevonden.
The beach
Deze kant van Sri Lanka heeft zeker niet de mooiste stranden van het land. Nogal vuil door achtergelaten vuilnis en geen al te proper zand. Daarenboven is de onderstroom héél sterk zodat het zelfs een hele kunst blijft om de eerste meters overeind te blijven. Het water is nogal lauw en dus niet zo verkwikkend als mag verwacht worden. Maar ... toch doet het eens deugd aan lijf en leden om in de Indische Oceaan te ploeteren.


Je kunt er uren kijken naar de tientallen kleine krabben die razendsnel in hun zandputje kruipen als er weer een golf van de zee aankomt. Zodra de zee wegtrekt, zijn ze daar weer om met hun kleine pootjes over het zand te rennen en weer weg te duiken bij de volgende golf. Zo kunnen ze uren doorgaan... En probeer niet in het putje van een andere te schuilen: gegarandeerd miserie.

Anuradhapura
Hierna info over
* Heilige Boom* Ruïnes

Sri Maha Bodhi
Waar en hoe er naar toe?
Vanuit het centrum toch wel een halfuurtje wandelen maar het is de moeite waard door de tientallen bontgekleurde vogels die je onderweg tegenkomt.
Normale toegangsprijs: 300 Rps per persoon. Wij slaagden erin gratis binnen te geraken langs de achterkant (waar je je schoenen moet achterlaten en een sarong kunt lenen - natuurlijk mits een donatie)


Deze heilige boom - gegroeid uit een takje van een bodhi uit India - is al 2400 jaar bewaakt en vereerd waardoor het de oudste boom ter wereld is. Het is een pelgrimsoord voor de Singhalese boeddhisten en het kan er soms behoorlijk druk zijn. April is een kalme maand voor toeristen en daar maakten ze gebruik van om een en ander te restaureren. Jammer dus voor ons, al die kranen en werkmannen op de bouwwerf.

 

Brazen Palace
Waar en hoe er naar toe?
Op enkele tientallen meter van de Heilige Boom.


Vroeger stonden er op de 1600 zuilen negen verdiepingen en een bronzen dak (waarvan de naam) maar nu zijn er alleen nog maar pilaren te zien. Moet vroeger indrukwekkend geweest zijn.

Isurumuniya Vihara
Waar en hoe er naar toe?
Wij zijn er naartoe geweest met een tuk-tuk-driver die we voor de hele dag gehurd hadden. Het was de eerste stop en het was de moeite. De tempel op zich is niet zo heel mooi maar de reliefs zijn opvallend: vooral die van de lovers en van het olifantje waar mijn Catherine héél erg verliefd op was. Zo'n koddig beestje...

Ons trompetterende olifantjeDe Lovers, net als wij

 

Ruvanvelisaya Dagoba
Mooie witte tempel, olifantempel genoemd omdat er honderden nieuw bepleisterde olifanten rondom staan. Op deze foto staat de achterkant waar er nog een paar niet gerestaureerde olifantjes staan.
Anuradhapura Site
Zeer uitgestrekte site die bijna onmogelijk te voet te doen is, je doet het best ofwel met de fiets ofwel met een tuktuk-driver die goed engels spreekt en dus veel uitleg kan geven.
Het is, zoals gezegd, enorm groot waardoor de enkele bezienswaardigheden nogal ver verspreid liggen. Een Unesco-site voor de cultuurfreaks: van de oorspronkelijke tempels, paleizen enz... schiet niet zoveel meer over. Je krijgt alleen een impressie van wat het oooit kan geweest zijn.

Toch zijn er enkele toppers die ik hierna in de foto's heb proberen te vatten.

Toilet
Moonstone
Guardstone
Zittende boeddha
Twin Pond
Voorloper van de Franse WC
De voorloper van de Franse WC: toch meer dan 1000 jaar oud
Indrukwekkende uitleg daarrond
De maansteen: een heel verhaal over leven en dood
Pravhtige beelden
Prachtige bewakers van de tempels
Kan niet meer in zijn neus peuteren
Mooiste zittende Boedhha van Anuradhapura, jammer van zijn armke
Te vuil om in te zwemmen
Vroeger watervoorziening voor de koningen, nu alleen maar een vuil poelke

Thuparama Dagoba

Zeker de oudste dagoba van Anuradhapura, misschien wel van Sri Lanka. Zeer populaire bedoening omdat een van de sleutelbeenderen van Boeddha daarin zou begraven zijn. Het was er verschrikkelijk heet om op je blote voeten te lopen. Catherine bleef rustig in de schaduw zitten terwijl ik mijn voeten opofferde om wat te filmen...
De pilaren die je op de foto ziet droegen vroeger een dak.


Mihintale
Hierna info over
The holy site

Mihintale
Waar en hoe er naar toe?
Elf kilometer (volgens sommige bronnen 16 kilometer) van Anuradhapura.
Je kan er 's morgens met de bus naartoe maar terugkeren is heel wat moeilijker: 's namiddags geen passerende bussen meer. Wij zijn er dus met een tuk-tuk (600 rps) naartoe geweest. De driver wachtte twee uur op ons.
Grootste deel van de berg is gratis. Alleen de paar dagoba's boven en het mooie uitzicht zijn te betalen (250 rps).


Te zien
Er zijn 1840 trapjes naar boven. We gingen naar boven langs de Old Road (stijgende weg zonder trapjes) waar we eerst stopten aan
*Kantaka Chetiya: een oude, niet geheel bewaarde dagoba met oude inscripties. Mooi, met een heel verhaal errond en indrukwekkende rotscaves waar de monniken in leefden. Er zijn er zo tientallen in Mihintale. De vier sculpturen op de hoeken van de dagoba zijn van de mooiste in Sri Lanka
* De grote leeuw die indruk maakte op de horden schoolmeisjes omdat zijn geslacht duidelijk zichtbaar was.
Terug naar beneden langs de
* Assembly Hall
* Naga Pokuna: de slangenvijver vanwege de vijfhoofdige cobra die het water overkijkt
* Refectory
We hadden al de hele weg naar boven en beneden een gids mee - ongevraagd - en ik gaf hem toch 250 rps en het te verwachten antwoord volgde direct "Sir, normally they give 350, it's in the books". Ja, zeg, ik ben ook niet van gisteren.

Wij waren pas de tweede toeristen die dag.

Kantaka Chetiya met de rots op de achtergrondNaakte leeuwPrachtig zicht op de top


Polonnaruwa

Hierna info over
* de ruïnes langs de rivier * de echte ruïnes

Ruïnes
Waar en hoe er naar toe?

Zuidelijke groep
Meer dan een uur stappen langs het meer tot aan de ingang. Volgens de Lonely Planet zijn deze bezienswaardigheden gratis: vergeet het - er was ticketcontrole maar wij zagen het niet zitten om de hele weg terug te gaan voor een ticketje. Na veel zuchten en smeken toch binnengemogen voor niets.

Het is een relatief klein domein met de Potgul Vihara Dagoba die niet de moeite van de verplaatsing waard is.
* Potgul Vihara statue: een vier meter hoog beeld dat uiterst realistisch, in tegenstelling tot de meeste boedhistische beelden, is afgewerkt. Het is niet duidelijk wie hier geportretteerd is. Mij leek het op de gitarist van ZZ Top


ZZ Top-gitarist die zijn partituur leest

Centrale groep
Laat je niets wijsmaken: je geraakt er niet binnen zonder te betalen. Wij probeerden met onze fietsen langs alle kanten gratis binnen te geraken maar dat lukte niet. Ook binnen het domein is er nog regelmatig controle: betalen dus (2040 rps aan het Museum waar het Ticjet Office is)

The Royal Palace Group
Is niet spectaculair, niets wat je elders nog niet gezien hebt.

The Quadrangle
Enkele prachtige ruïnes dicht bij elkaar
The Gal Pota (stenen boek) is bijna groter dan al mijn boeken samen maar de Vatadage is één van de mooiste gebouwen die we in Sri Lanka gezien hebben: een mooie moonstone, vier indrukwekkende guardstones en mooie trappen naar de boeddha's binnenin.

Gal Pota met Vatadgae op achtergrond
Schitterende Vatadge


Noordelijke groep
Door de hitte bijna niet te voet te doen. Gelukkig waren wij met de fiets maar dan nog is het puffen op de heuveltjes tot een meterslange varaan ons de weg versperde. Leuk om te zien.
De Rankot Vihara is een van de grootste in Sri Lanka en maakt daardoor indruk.

De Lankatilaka ligt afgelegen en rustig en heeft nog mooie beelden aan de buitenkant. De staande boeddha zonder hoofd is niet speciaal.
Hoogtepunt van Polonnaruwa is de beeldengroep van de Gal Vihara. Zowel de zittende als de staande, maar vooral de liggende boeddha zijn van een onbeschrijflijke schoonheid.

Twee van de drie boeddha's in Gal Vihara

Als laatste fietsten we tot aan de Tivanka Image House: de moeite waard alleen maar voor de nog redelijk goed bewaarde fresco's binnen.

Terug in de stad deden we als slot het museum dat geen overweldigende indruk naliet: waarom zoveel foto's tonen van beelden en ruïnes die je enkele kilometer veredr in het echt kunt zien?
Het was een leuke, gevulde en hete dag die we niet vlug zullen vergeten.


Dambulla

Ruïnes
Waar en hoe er naar toe?
Wij hadden een hotelletje op 200 meter van het domein maar het ligt een paar kilometer van het centrum of van het busstation (50 rps met een tuktuk)
De bus naar Kandy passeert er, je kunt je er eventueel laten afzetten.
Entree: 500 rps per persoon. Ticketoffice is beneden maar wij hebben het niet gevonden en kwamen na een steile tocht van honderden trapjes aan zonder ticket. Mits een donatie wilde iemand wel naar beneden lopen om twee tickets te gaan halen. Georchestreerde fraude?

Op goed anderhalf uur waren we boven, namen rustig onze tijd om alles tweemaal te bekijken, te fotograferen én filmen en stonden we weer beneden.
Echt de moeite waard ondanks de soms wat kitscherige boeddhabeelden. De verschillende zalen zijn nogal verschillend qua fresco's en klaarheid.
Je zou vanuit Dambulla Sigiriya kunnen zien maar het was wat te nevelig.

Buitenaanzicht van de Dambulla RotscavesBinnenaanzicht

Sigiriya

Ruïnes
Waar en hoe er naar toe?
Vanuit Dambulla ongeveer drie kwartier met de bus. Dan nog tien minuten stappen tot aan de eigenlijke ingang.
Alles samen hebben we ongeveer twee uur en een half over het bezoeken van deze site gedaan.
Toegangskaarten (2040 rps per persoon) te krijgen aan het Rest House of aan het Ticket Office

Het eerste deel tot aan de fresco's gaat nog gezapelijk naar boven met de vele trapjes maar de metalen draaitrap op het einde is wel wat akelig voor sommige mensen (nietwaar, Catherine).
Maar het loont zeer zeker de moeite: veel fresco's zijn er niet overgebleven maar de paar die er nog zijn zijn effenaf SCHITTEREND en onvergetelijk.

Langs de overroepen Mirror Wall komt je na een paar minuutjes op een groot platform waar de beroemde Leeuwenpoten staan (één ervan was in restauratie...)

De tocht naar de top duurt niet langer dan 10 minuten maar veel mensen zien het niet meer zitten omdat er soms maar halve trapjes zijn, vastgeplakt aan de rots waar je ondertussen al meer dan 150 meter boven de aarde loopt.
Bovenaan is er niet zo heel meer te zien qua ruïnes maar het uitzicht is fenomenaal. Ik liep er wat rond, zwaaide eens naar het kleine stipje dat Catherine was en schuifelde fluitend naar beneden.

Zo ziet het eruit als je er naar toe gaat200 meter naar beneden kijkenWinderige trapjes  op 200 m hoogteVier Vlaamse pootjes voor één leeuwenpoot

Wondermooie dame, goed bewaard ook

We reden met de bus terug naar Dambulla, dronken een potje thee en gingen onze bagage ophalen. Weer een pot thee gedronken terwijl we onze rekening betaalden.
Vanuit Dambulla centrum namen we de passerende bus naar Kandy, namen een tuktuk naar de straat van de goedkope guesthouses en boekten in het eerste dat ik aandeed: Pink House.
Nog een ferme wandeling langs het meer (10 minuten) tot in Kandy centrum om alles te verkennen en te eten..

 

Kandy

Hierna info over
* TheTemple of the tooth * Garrison Cemetery * Royal Gardens * Pinnewale Elephant Orphanage
* Theemuseum * Botanical garden Peradeniya * Kandyan Dance

Temple of the Tooth
Waar en hoe er naar toe?
Ligt in het centrum van Kandy, langs het meer. Ceremonies om 6 am, 10 am en 6 pm.
Entree 500 rps per persoon (50 extra voor fotocamera en 2000 voor videocamera - wie is zo zot dit te betalen?)

Je kan vroeger binnen in de Temple en ondertussen boven gaan aanschuiven om in alle vlugte een gouden kistje te zien waar de tand van Boeddha zou bewaard zijn. Wij wachtten liever beneden op de eerste gong voor de openingsceremonie. Indrukwekkend trom- en paukengeroffel kondigt een monnik met een sleutel aan en de volgende - bewaakte en gefilmde - genodigde was niemand minder dan de legendarische Beatlesgoeroe Ravi Shankar...
Boven mogen de mensen met een fototoestel of camera de tientallen meters lange rij verlaten om dichterbij te gaan om betere beelden te schieten. Dan terug aanschuiven, een glimp opvangen van het schrijn... en dat was het.

Het Museum was, in tegenstelling tot wat de Lonely Planet zei, gratis maar slechts de tweede verdieping was een klein beetje de moeite waard. Betalen zou ik er niet voor.

Buiten kun je dan nog het Tuskermuseum bezoeken. Daar wordt de legendarische, opgezette witte olifant tentoongesteld die tientallen jaren tijdens de Perahera's (grote offerfeesten in augustus) de regerende vorsten heeft vervoerd. Flauw museum voor niet fans.

 

Ceremonie in TandentempelOffergaven en schrijn in de Temple of the Tooth in Kandy

Garrison Cemetery
Waar en hoe er naar toe?

Nog iets verder dan de Tandentempel een straatje links naar boven. Gratis.

Niet de moeite waard, tenzij je fan bent van oude Engelse namen of van het graf van de man die in 1850 de supermarkt van Kandy (Cargill's) stichtte.


Devale Temple & St. Paul's
Waar en hoe er naar toe?

Naast de Tandentempel. Gratis.

De Boeddhistische devale's in Kandy zijn niet mooier of lelijker dan elders in Sri Lanka en zijn dus volgens mij geen must. Het was Palmzondag in de katholieke St. Paul's maar jammer genoeg (gelukkig ?) was de mis al gedaan. Geen takjes meer te verkrijgen... Geen foto's genomen, wel gefilmd

Chic hotel Queens binnengestapt om te informeren naar Katrien's lieveling: afternoon tea (of High Tea). Nooit van gehoord daar. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om naar een uitermate proper toilet te gaan.

Theetje gedronken aan de Laksala en de berg op naar de

Royal Palace Gardens
Entree: 25 rps per peroon

De moeite niet waard als park: alleen maar verliefde stelltjes te zien en zelfs geen mooi overzicht op het meer. Wij hebben dan het enige bankje dat niet bezet was ingenomen om ... romantisch ... te kruiswoorden. De kraaien boven onze kop dachten er anders over.


Pinnewala Elephant Orphanage
Waar en hoe er naar toe?

Je kunt er met de bus naartoe maar de trein is al even ontspannend. Hij deed er wel een 1/2 uur langer dan voorzien. Trein van 10u30.
Entree 500 rps per persoon (500 voor een videocamera)
Maar je kan de toegangsprijs vermijden door in plaats vanop de straat links het domein binnen te gaan, rechts de souvenirstraat in te slaan. Er is ticketcontrole maar als je beweert dat je gewoon iets gaat drinken aan de rivier lukt het je misschien wel. Pas op: de treinen terug zijn om 14.35 - 18.30 - 19.30

De dieren worden gehouden aan een strikt schema. bijvoorbeeld
13.15 bottle feeding
14.00 naar river
16.00 terug van river
Vergeet het dat je schattige kleine olifantjes zult zien. De beesten die hun melkfles krijgen zijn bijna volwassen en het hele gebeuren is pure geldklopperij. Je mag tien seconden de melkfles vasthouden (voor een fotootje) en dan staan de bewakers al klaar mer hun handje...

Wij hadden juist de trein van 14u30 gemist en moesten dus met een bus (5 rps) naar de Kandy Junction waar we overstapten op de grote bus naar Kandy. Grote files door een accident zorgden ervoor dat we er twee uur over deden in plaats van één. Een verschrikkelijke regenbui brak los maar we zaten binnen... In Kandy was alles weer droog.

Fotomodel: de enige olifant mét slagtandenZelfs Catherine durfde een gehandikaptje aanrakenMastodonten in het bad

Theedagje
Waar en hoe er naar toe?

Door mijn voetproblemen en daarbijhorende mindere mobilietit charterden wij de tuk-tukdriver van ons hotel. Hij vroeg 1500 rps voor de hele dag.

Teafactory
Een klein uurtje rijden buiten Kandy. Jammer genoeg waren de plukkers en pluksters niet aan het werk door Nieuwjaar en was er slechts een beperkte bedrijvigheid in de fabriek. Toch boeiend om die heel ouderwets uitziende machines aan het werk te zien en om uitleg te krijgen over de acht soorten thee die gewonnen worden uit de blaadjes. De man die de rondleiding gaf, vroeg al dadelijk een donatie van 100 rps per persoon. Het theeproeven ging ook aan ons voorbij, jammer.

Teamuseum
Tien minuten rijden. Entree 350 rps per persoon.
Schitterend oud, houten gebouw - moet vroeger een fabriek geweest zijn. Veel gebruiksvoorwerpen, een mooie maquette en veel info over de stichters van de theeplantages in Sri Lanka (waaronder Sir Lipton). Boeiend maar niet overweldigend. Op het vierde verdiep is een bar waar je tegen democratische prijzen (20 rps per tas) een lekker kopje kunt drinken. Het derde verdiep met de winkeltjes hebben me maar overgeslagen.

Onze driver deed ongevraagd een grote omweg naar een volgens Sri Lankanen mooi viewpoint waar we pro forma een fotootje trokken en een herbal garden - die ik niet binnen wilde. Een uurtje rijden naar de

Botanical garden
Entree 300 rps per persoon.
We picknickten er en genoten van het schitterend onderhouden domein. Tientallen vleermuizen vlogen door de lucht en nestelden zich omgekeerd in de toppen van de bomen. Prachtige dennenbomen, kokospalmen en andere honderden jaar oude bomen geven het domein een rustgevend karakter. De immense Japanse vijgenboom op 1800 m2 is het pronkstuk maar ook de orchideeënserre is zer de moeite waard.

Groen, overal groen Buitenzicht van het TheemuseumGenieten van een kopje verse thee

Na een paar uurtjes platte rust weer op weg, net voor een dreigend onweer, naar

Kandyan dance
Waar en hoe er naar toe?

Ietsje verder dan de Temple of the Tooth
Entree 300 rps per persoon. Begint dagelijks om 18 uur en duurt iets meer dan een uur.

Eerst tien dans- en zangspektakels uit de boeddhistische leer (cobrabezweerders, maskerdansen, soort jongleurs uit het circus... ) dan het volkslied van Sri Lanka - waarbij we moesten rechtstaan - en als slot een paar vuurspuwers en vuurwandelaars. Net iets dan we hier ook op straat zien.

Leuk spektakel maar niet buitengewoon, geen must. We hebben al interessantere dansvoorstellingen meegemaakt in den vreemde.

Mooie meisjes genoegBeroemde maskerdans

Hotels

Negombo

Marshals (307/1 Lewis Place - tel 0094-031-2231155)
Langs de enige grote weg in Lewis Palace
600 roepies betaald voor een grote double met eigen badkamer. Mét handdoeken: zeer proper. Muskietennet en fan.
Zeer vriendelijke eigenaar - was nog kamers aan het bijmaken en alles aan het herschilderen. Zeer proper !
Zijn restaurant en zijn ontbijten zijn wel niet van de goedkoopste. We gingen altijd elders eten. Bier aan 120 roepies.

Ik ben ook nog gaan kijken in Sea Joy (650 voor een redelijke kamer), in Silver Sands (1000 voor een charmante ouderwetse kamer mét balkon)

 

Anuradhapura

The Grand (4B2, Lake Road, Harischandra Mawatha tel 025 2235173)
Gelegen in the Old Town, op vijf minuutjes wandelen van de enige grote straat van dit stadje.
Er is een groot hotel voor packagetoeristen maar ook een kleine bungalow met een drietal kamers voor backpackers. 700 roepies voor een grote, ruime kamer mét badkamer: handdoeken en WC-papier. Muskietennet en fan.
Fietsen te huur maar alleen herenfietsen.
Duur restaurant (gemiddeld 400 rps voor een menu)

Ik ben ook nog gaan kijken in Indrani (800 rupees), zag er zeer goed uit maar was te afgelegen naar mijn gedacht.

Polonnaruwa

Manel Guesthouse
Zeer rustig gelegen, in een zijstraatje van de hoofdstraat - naar het meer toe.
600 roepies voor een zeer ruime kamer mét badkamer en wc papier
zeer vriendelijke mensen. Het eten en het ontbijt wordt geserveerd op de aangename veranda.
Ik mocht mijn zelf gekocht (en goedkoop dus) bier in hun frigo steken.

Andere guesthouses die ik eerst had bekeken
Lake View (500 geen raam, muf)
Gajab (1250 zéér goed maar te duur voor ons)
Samudra (650 zeer goed, maar het zat vol met andere backpackers en daar hadden wij geen zin in)

Dambulla

Sun Flower Inn (Matale Road)
Op 100 meter van de ingang van de rotstempel. Beter gelegen kan dus niet.
Ik ging ernaar toe uit nostalgie: het was een hotelletje dat ik 11 jaar geleden ook gedaan had. Met goede herinneringen.

600 roepies voor een ruime kamer met groezelige badkamer: geen handdoeken geen wcpapier. Wel fan en muskietennet.
De oude vrouwtjes die het hotelletje runnen spreken slechts enkele woorden Engels, waren in het begin héél vriendelijk maar uiteindelijk om een onverklaarbare reden niet meer sympathiek.
We aten daar een heel lekkere Rice and Curry (mét dessert) en het ontbijt was ook een van de beste.

 

Balkon van ons hotel

Kandy

Pink House
Aan de overkant van het meer (gezien vanuit de Temple of the Tooth)
Eerste hotelletje links in de straat van de guesthouses:

Slechts vijf kamers: 1 mét bad voor 600 roepies en vier andere met gemeenschappelijk bad. De vier liggen binnen het gebouw maar de onze lag in de tuin, met een grote tafel om iets te drinken, te lezen of ontbijt te nemen.
Degelijke kamer in een wat verouderd gebouw. Proper mét fan en muskietennet. Geen handdoeken, geen WC-papier, geen zeepkes.
Enorm vriendelijke mensen die alles doen om je te helpen.

Restaurants (eten en drinken)

Enkele opmerkingen vooraf: je kan ofwel in je guesthouse eten, ofwel in een goekope lokale tent ofwel in een meer toeristisch restaurant.
Bij de eerste mogelijkheid heb je slechts de keuze tussen kotthu en rice and curry's. In de guesthouse betaal je gewoonlijk niet minder dan in een gewoon restaurant, heb je wel grotere porties maar heb je niet altijd een menu en moet je dus eten wat de pot schaft. Restaurants zijn de beste plaats om eens degelijk te eten.

Ontbijt in guesthouse is duur (150-200 rps) voor een beetje fruit, een eitje, een kan thee, een viertal toastjes met konfituur en boter.
Als je naar een bakkerij gaat heb je heel lekkere koeken (tussen 5 en 15 rps) en een tas thee voor 10 rps. Wij aten dikwijls met twee in een bakkerij voor de prijs van één.

Drinken

Thee
De nationale drank in Sri Lanka. Wij kozen meestal voor plain tea (pure, zuivere thee) die je met of zonder suiker kan vragen. Kostprijs tussen 7 en 12 roepies in een theehuis of in een bakkerij, tussen de localen. Op restaurants loopt dat op tot 15 à 25 rps.

Koffie
Bijna in iedere straat is er wel ergens Nescafé te vinden (15 rps)

Bier
Grote flessen lokaal bier (Lion, 620 ml) maar flauw spul
Iedere stad heeft wel een of meerdere druk bezochte beershops waar je alleen alcohol kan krijgen. Een fles om mee te nemen kost 70 roepies maar ze durven aan de toeristen wel eens 10 rps extra vragen voor een koud exemplaar. Gewoonlijk een deposit van 20-25 rupees voor het leeggoed. Guesthouses en hotels vragen tussen de 120 en 160 rupees voor een fles koud bier. Steden als Negombo, Dambulle en natuurlijk Kandy hebben een Cargill's - zeer moderne supermarkt - waar je bier hebt aan 60 roepies.

Negombo

Ontbijt in het hotel. Ietske te ver naar de stad waar wel lekkere bakkerijen zijn.

Sea View
Vijftig meter van ons hotel, zelfde kant van de straat, linksaf.

Nergens betere vis gegeten.
Gemiddelde menu's 225 -350 rps
bvb. Develled fish met frietjes en veel groenten: 225
bvb. Mixed seafood met noodles: 250 rps. Beer 125 rps
Overal nog 10 % service tax bij te rekenen.

Half uurtje wachten voor je eten klaar is. Absolute aanrader.

Anuradhapura

Casserole
In de hoofdstraat: boven bakkerij, naast supermarkt

Airco, zeer snelle bediening. Er mag niet gerookt worden.
Gemiddelde menu's tussen 160 en 300 rps
bvb. Prawns met cashewnut with rice: 230 rps
Spicy chilly fish with rice: 160 rps
Er is geen bier te krijgen.

De porties zijn zeer groot en héél lekker. Absolute aanrader.

Polonnaruwa

 

Hotel

Niet onmiddellijk een restaurant gevonden dat er aantrekkelijk uitzag. We bleven dan maar op de gezellige veranda in ons hotel. Ik mocht er mijn elders gekocht bier (à 70 roepies/fles) in de frigo steken. Zij vragen 160 roepies voor eenzelfde fles. Je zou moeten zot zijn.....
De gemiddelde prijzen op de menu: tussen 205 en 350 rps.
Het was lekker eten maar niet overdreven veel. Bij de afrekening betaalden we meer dan op de menu vermeld stond (325 ipv 275) voor wat we gekregen hadden maar ik had geen zin om te discussiëren. Zeer aangenaam zitten op veranda.

Bakkerij

De tweede avond aten we in een locale snackbar waar je Rice and Curry met beef of chicken krijgt voor 110 roepies en Kotthu voor 100.
Dit laatste is een soort pannenkoek met vlees en groenten : lekker en te veel om op te eten. Je hoort al op straat waar kotthu geserveerd wordt. Met grote kapmessen wordt het vlees en de andere ingerdiënten fijn gekapt op een houten kapblok.

Dambulla

Ontbijt in hotel: fruitsalade vers brood, ei, jam, pot tea: 100 rps

In hotel gegeten

Rice and curry: 7 schoteltjes met vis, tomaten, suikerbonen, aardappelen, spicy groenten
En een grote komrijst voor slechts 150 rps er persoon. Heel veel en heel lekker.
Het onverwacht dessertje (yoghurt van fruitsalade) was een absolute meevaller voor Catherine

Kandy

Ontbijt meestal combinatie van broodjes in Delight Bakery (overkant van de straat van Cargill's en Devon Restaurant) en thee in Devon's, samen zo'n 40 rps per persoon.
De laatste dagen in het hotel ontbeten wegens voetperikelen: veel en lekker (160 rps)

Devon Restaurant
(Dalada Vidya, bijna naast de Cargill's)

Het beste restaurant van Kandy waar we iedere dag gingen eten. Rice and curry ongeveer 100 rupees maar alleen 's middags te krijgen - ook take-away.
Menu: gemiddelde prijzen 160-250 rps
bvb. Beef met frtieten, salades en brood: 195 rps
bvb. Noodles with beef: 160.
Grote porties vlees of vis. Vlugge bediening met vriendelijke garcons en soms een proper toilet.
Absolute must

White House
Ietske verder dan Devon

Een heel stuk duurder dan Devon en we gingen er alleen naar toe omdat Devon toevallig gesloten was.
stukken duurder. Toch enkele goedkope menu's
bvb. Beef fried rice 160 rps.
bvb. Beef ried noodles: 160 rps
Trage bediening door hoogbejaarde garcons maar lekker veel eten.