websitetemplate.org - australiana
Wie ben ik ? > Reizen > Reisverslagen 2007 > Los Angeles (mei)
 
 

Los Angeles (mei)

Chandlertown

Los Angeles 22-29 mei 2007

 

Kostenplaatje

(per persoon) - afgerond, voor 8 dagen / 7nachten

boekingJoker
541 €
hotel450 US $ (7 nachten à 65)
335 €
onkostenonkosten ter plaatse
200 €
 
totaal
ongeveer 1076 €

Vlucht met Delta Airlines (lekker eten en drank)
22/05/2007 Brussel-New York 22(effectieve tijd=8 uur)
New York - Los Angeles (effectieve tijd= 5 uur)

transittijd 4 uur / 1 uur

29/05/2007 Los Angeles - New York
New York-Brussel (terug 30/05/2007)


De wisselkoers half mei was ongeveer
1 US$ = € 0,740 (= 29.85 BFF)


Amerikaanse impressies

Mijn bedoeling was een pelgrimstocht te maken naar Chandlertown, de stad van Raymond Chandler (1888-1958), de grootvader van de Private-eye detectivenovel. Van die man verzamel ik alles (zie www.geocities.com/chanvdb) en na vijftien jaar huisvlijt wilde ik wel eens de plaatsen zien die hij zijn held Phiip Marlowe liet beschrijven in o.a. The Big Sleep (1939), verfilmd met Bogie en Bacall

Ik had dus niet de bedoeling er een toeristische uitstapje van te maken (geen filmstudio's, geen Disneyland, geen Long Beach...) maar wel veel obscure en toch héél mooie plaatsen in L.A. te zien, ondertussen ook natuurlijk wel een paar onvermijdelijke toppers gezien.

Het is geworden wat ik er van verwacht had, niet meer of niet minder


Openbaar vervoer

Luchthaven
Passagierscontrole valt nogal mee. Er werden wel vingerfadrukken genomen van mijn linker- en rechterwijsvinger en een soort webcam nam een irisscan (?). Voor de rest stond er alleen een indrukwekkende gekleurde medemens die aan iedere wachtende in de rij een reeks routinevragen afhaspelde: Heb je zelf je bagage gemaakt? Heb je ze geen minuut uit het oog verloren? Ben je zeker dat je geen verboden producten of vloeistoffen meehebt? Enz. Je zou, zelfs als de domste terrorist ter wereld, gek moeten zijn om daar ergens Yes op te antwoorden. Geldverspilling dus.
Maar samenvattend dus, nauwelijks langere wachttijden en niet meer controle dan elders.

Bij aankomst in de luchthaven van Los Angeles, LAX, heb je verschillende mogelijkheden om in het centrum te geraken
*
taxi
* met bus ($ 1.25) Flyaway aan uitgang van luchthaven naar metrostation Union Station en dan met de Metro Red Line ($ 1.25) naar Hollywood. Werd me 's avonds afgeraden, dus maar de volgende optie.
* Super Shuttle Bus
Die laatste staan bij de uitgang rechts voor de luchthaven te wachten. Je vertelt een van die mensen met een gekleurd hesje waar je naartoe wil en die belt dan de volgende shuttle. Na een minuutje of tien wachten mocht ik voor $ 14 mee van LAX luchthaven naar centrum (door to door: dus afgezet aan je hotel)
Van Hollywood naar LAX was het dan plotseling $ 24.

Achteraf gezien, met de opgedane ervaring, zou ik het gerust geriskeerd hebben met bus en metro. Dat deel van L.A. lijkt me veilig genoeg.

Los Angeles
Hollywood
Hiervoor heb je geen vervoer nodig, gelukkig maar. Het is gemakkelijk te voet te doen. Maar vergis je niet, de afstanden zijn enorm groot.
Om naar Downtown te gaan kun je je redden met de Metro, voor de rest van de verplaatsingen moet je een combinatie maken metro-bus.

Veiligheid
Los Angeles heeft de naam een erg onveilige stad te zijn maar de laatste jaren is er vooral in de meer toeristische wijken, Hollywood en Downtown, een grote opkuis gebeurd. Vermijd gewoon de wijken vanaf Inglewood (zie kaart hierboven) en daaronder en dan ben je relatief vrij van gangbangs en gewelddadige overvallen.
Vooral in Downtown zie je nogal wat havelozen (mét hele bezit in winkelkarretje) én bedelaars maar nergens gaf me dit een onveilig gevoel. Moet er wel bijzeggen dat ik 's avonds na 20 uur toch mijn hotel niet meer uitkwam.

Visum en geldzaken
Geen visum nodig voor USA, met een nieuwe Internationale Reispas (mét ingescande foto) mag je binnen en buiten.
Ik had wat $ mee omdat mijn hotel cash moest betaald worden maar voor de rest heb je eigenlijk alleen maar je Creditcard nodig. Iedereen betaalt daar alles (zelfs een pakje sigaretten) met plastic. Ik betaalde zo ook entrées, eten, tours, souvenirs...
! Alleen voor de metro heb je nog cash nodig !


Hotel

www.orangedrivehostel.com.

Ideale ligging: op 50 meter van Hollywood Boulevard, Chinese Theatre, Walk of Fame....

Sober typisch Amerikaans motel (mét parking). Heel het gebouw is rookvrij maar er is een pergola buiten met enkele banken. Een TV-zaaltje mét keuken (frigo,diepvries, broodrooster,gasfortuin, microgolfoven) is ook beschikbaar.
In de hall is er telefoon beschikbaar en twee internetcomputers (betalend $1=10 min)
Kamers zelf zijn sober, zonder TV maar met (flauwe) airco/verwarming.
Wel badhanddoeken en handshampoo maar geen zeepjes of andere luxe.
Mijn kamer werd de hele week niet opgeruimd (maar ik ben toch geen vuilaard, dus) maar ook de handdoeken werden niet vervangen.
Alles is cash te betalen, geen ATM, geen creditcards.
Bediening aan de receptie is goed/slecht afhankelijk van wie dienst heeft.

Ik was tevreden

Eten en drinken

Ontbijt kocht ik in kleine Mini-Markets (sandwiches, volkorenbrood, kaas, worstjes) Met een tas thee was dat genoeg voor mij.
Lunchen en dineren doen de Amerikanen meest fast foodgewijs (McDonald, Starbucks, El Pollo Loco, Kentucky Fried Chicken en nog duizenden ketens die wij hier niet kennen.
Het uiterlijk van de meeste Amerikanen is recht evenredig aan die slechte voedingsgewoonten.
Met een fles water en een pakje koekjes ging ik dan op stap.

's Middags at ik langs de straten in één van de vele kraampjes of winkeltjes met Mexicaanse hapjes (taco's, enchillada's, tortilla's = een stukje om de honger te stillen kostte zowat 2-3 $) maar ook veel Japanese Burgertenten. Pizzeria's zijn ruim vertegenwoordigd (een snelle hap stuk kaaspizza bvb kost € 1)

's Avonds ging ik dan een literfles bier kopen ($ 2.50-3) en een zak chips om tijdens het lezen van de zoveelste keer Chandler te aperitieven. Wat later ging ik dan Chinezen....

Grand Central Market
"Serves L.A. Food since 1917"


Overdekte markt met tientallen kraampjes waar je goedkoop en lekker kan eten. Alle wereldkeukens zijn hier vertegenwoordigd (Chinees, Italiaans, Arabisch, Japanees, Koreaans...)
Ook verse groenten en fruit te koop

Slechts open tussen 9 AM en 5-6 PM


Le Mandarette
1651 3/4 North La Brea, Hollywood, CA 90028
Tel (323) 878-0333

Eén van de 4 tafeltjes was dagelijks het mijne


Chinese take-away met vier tafeltjes buiten en gewone menu's tussen $ 4.50 en $ 5.50 (lunch tot 15uur) en tussen $ 7.95 en $ 8.95 (dinner)
Zeer lekker en veel, ik heb bvb Chicken spicy szechuan sauce, shrimp with broccoli, Sweet & sour pork gegeten met steamed rice en betaalde telkens ongeveer $ 8.50 (= € 6,50).
Plastieken vork en plastieken bordje.
De spicy dishes staan mooi aangeduid. Vlugge en vriendelijke bediening. Betaling met creditcard mogelijk. Proper toilet. Gesloten op zaterdag.


Heet als een Chinees

Roubo's Place
1651 1/2 North La Brea, Hollywood, CA 90028


Russisch-Armeens Restaurant. Raar dat die gasten zo ver van huis wél overeenkomen...
Kebab Talood (gehaktbrochette) met veel rijst en veel groeten (pepers, tomaten... en een lekker potje dipsaus
Veel en lekker voor slechts
$ 8.64 maar wel onvriendelijke bediening en mafia-achtig gezelschap

Kebab met heerlijke aanvullingen


Bezienswaardigheden
Hollywood Boulevard
worden behandeld
Hollywood Bowl
Hollywood Heritage Museum
Hollyhock House
Sunset Boulevard
Downtown Los Angeles
Union Station en Little Tokyo
Beverly Hills en Bel Air
Pasadena
Santa Monica en Venice Beach
Raymond Chandler's L.A.

Hollywood Boulevard

Kodak Theatre


Alleen de Hall is eventjes te bekijken.
Maar er zijn dagelijks rondleidingen die een half uur duren ($ 15) en je de glamour en de glitter tonen van de zalen waar jaarlijks de Oscars worden uitgereikt. Toen ik er was vond American Idol 2007 er plaats: rode lopers, honderden TV-camera's en duizenden wachtenden....
(Grau)Mann Chinese Theatre

De eerste cinema van Hollywood (1927). Er worden nog altijd van de beste premières vertoond met dé sterren op de rode lopers.
Te bezichtigen mits betalen.
Ook de plaats waar filmsterren hand- en voetafrukken hebben laten vereeuwigen in het cement.

Om die foto, zonder bezoekers, te nemen moet je vroeg opstaanHeiligschennis, mijn vuile voet

Walk of Fame

Meer dan 2000 gouden sterren (enkele kilometers wandelen toch) van verdienstelijke mensen uit vijf categorieën (muziek, amusement, film, muziek, theater). Slechts één mens heeft vijf sterren en slechts een paar met vier maar ik weet niet meer wie. Het symbooltje midden de ster wijst op de categorie waarvoor ze geselecteerd waren.
Voorwaarde om een ster te krijgen: je moet gevraagd worden én zelfs 15.000 dollar betalen.
Kinderen worden graag gefotografeerd met Mickey Mouse, Snow White...


Ook weer uitzonderlijk: Walk zonder toeristen Mijn muziekidool


De Walk of Fame is nu vooral het terrein van duizenden toersiten die zich vergapen aan de look-a-likes (een vette Presley, een mager Michael Jackson, Winnie The Pooh, Spiderman, Superman, The Pirates, Batman...) die geduldig poseren met een fan voor een kiekje ... en voor a few dollars more.


Pantages


6233 Hollywood Boulevard
Bioscoopzaal uit de jaren 30 in een prachtig Art Deco gebouw. Nu worden er alleen musicals vertoond. Niet te bezoeken zonder toegangskaartje.


Schitterend gebouwtje

El Capitan

Art Deco uit de jaren twintig. Thuishaven van de Disneypremières. Toen ik er was waren er marathonuitzendingen van The Pirates of the Caribbean 1,2 en 3 waarbij bijna alle bezokers verkleed waren en na iedere film popcorn, een hamburger of een cola kregen. Vette piraten in spe dus

Indrukwekkende premières

Niet gedaan: Hollywood Guiness World of Records, Ripley's believe it or not, Hollywood Wax Museum... en nog een paar Tourist Traps

Ligt ver allemaal naast elkaar langs dezelfde Hollywood Boulevard

Hollywood Bowl

Waar en hoe te bereiken?
Twintig minuten wandelen ten Noorden van Hollywood Boulevard
Gratis te bezichtigen als er geen voorstellingen zijn.

Alle groten der aarde op muziek (klassiek, pop, rock , blues en jazz) traden al op in deze schitterende op een Grieks Amphitheater gemodelleerd, openluchtconcertzaal. Staat er al van 1917. Zeer interessante panelen met historische uitleg.
Prachtig gelegen midden de bergen en mét helemaal achter rechts het Hollywood Sign.
meer info op www.hollywoodbowl.com

Wie wil daar niet eens optreden ?

Hollywood Heritage Museum

Waar en hoe te bereiken?
2100 North Highland Avenue
Vijftien minuten wandelen ten noorden van Hollywood Boulevard, net voor de Bowl maar langs de andere kant van de straat.
Gratis maar een gift (bvb. $ 5) wordt zeer geapprecieerd door de vereniging die dit gebouw zonder subsidie uitbaat.

Eerste filmzaal van Hollywood: een schuur (barn) die in 1913 werd opgekocht door Lasky en Cecil B. De Mille die er hetzelfde jaar de eerste Hollywoodmovie draaiden (The Squaw Man) De Mille en Lasky verhuisden in 1926 hun barn naar de Paramount Studios die ze dan net opgericht hadden. Pas 20 jaar geleden kwam ze naar haar huidige plaats.
Klein maar fijn museum maar toffe filmattributen uit de beginjaren van de cinema.
meer info op www.hollywoodheritage.org

Nostalgie in de filmbusiness

Hollyhock House

Waar en hoe er naar toe?
4808 Hollywood Blvd
1 uur te voet langs Hollywood Boulevard, zicht op Sign
rondleidingen van woensdag tot zondag om 12.30-13.30-14.30 en 15.30
1 uur rondleiding
Toegangsprijs: $ 7

Te doen in
halve dag

Eerste huis van een van de bekendste architecten van de 20ste eeuw. Oliemagnate Aline Barnsdall vroeg Frank LLoyd Wright een huis te ontwerpen aan de voet van de Hollywoodse bergen. Alles moest in het teken staan van de Hollyhock (= stokroos), de lievelingsbloem van de opdrachtgeefster. Wright verwerkte abstracte voorstellingen van de bloem in zowel buiten- als binnenkant van het huis. Artistieke conflicten tussen mevrouw en meneer zorgden ervoor dat er van het totaalproject slechts een vijfde kon geraliseerd worden.
Wright werkte ondertussen ook in Japan en pendelde twee maal per jaar per stoomboot naar L.A. om de werken te superviseren, liet het later over aan zijn zoon die een iets andere stijl in gedachten had.
Prachtig modernistisch huis met uitgesproken architecturale ideeën die je tijdens de boeiende rondleiding van een uur hoort.
meer info en foto's op www.hollyhockhouse.netSunset Boulevard
Waar en hoe er naar toe?
Sunset Boulevard ligt maar twee blokken van Hollywood Boulevard maar te voet naar het centrum van West Sunset Boulevard, de Sunset Strip (=de Place M'as Tu Vu) is het meer dan een uur wandelen langs een vervelende boulevard

Te doen in
halve dag

Sunset Strip

Is de naam van het korte stukje op Sunset Boulevard waar de actie heerst. Nightclubs, bars, sjieke hotels en restaurants. Verzamelplaats van de jet set van Hollywood.
!!! Er staan borden langs de weg dat je nergens mag parkeren en dat je kan beboet worden als je meer dan 2x per vier uur daar met de wagen passeert !!!

Argyle (nu Sunset Towers Hotel)
Very sjiek Art Deco hotel uit de jaren 20. Prachtig gebouw.

Poepsjiek Art Deco hotel


House of Blues
8430 Sunset Boulevard
De eigenaars, o.a. één van de Blues Brothers spendeerden 7 miljoen dollar om het gebouw te verhuizen van Mississippi naar L.A. en het een ouderwets en oorspronkelijk blues shack uiterlijk te geven.
Ik mocht er niet binnen omdat er juist een Private Venue was - had graag wel eens geweten met wie en voor wie maar dat wilden ze niet zeggen
meer info op www.hob.com/venues/clubvenues/sunsetstrip


The Viper Room,The Whisky-à-Go-Go en Roxy
Drie legendarische rocktempels waarvan de eerste vooral gekend is omdat de jonge acteur River Phoenix voor de deur stierf aan een overdosis en de tweede de debuutplaats was voor rockiconen als The Doors en The Cream met Eric ClaptonDowntown L.A.

Waar en hoe er naar toe?
metro Red Line tot aan Pershing (20 min - $ 1.25)

Te doen in
hele dag vanuit Hollywood

L.A. City Hall
Hét herkenningspunt voor Downtown, tot voor enkele tientallen jaren bij wet voorgeschreven het hoogste gebouw van L.A.
meer info op http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_City_Hall

Bradbury Building
304 South Broadway, gratis
Een van de oudste gebouwen van de stad, nu een business center waarvan alleen de indrukwekkende centrale ruimte te bewonderen valt. De open liften, metalen constructies, en hoogte van het atrium wekken ver- en bewondering op
Werd gebruikt als decor voor Blade Runner
Meer info op www.greatbuildings.com/buildings/Bradbury_Building.html

Indrukwekkend atriumIndrukwekkend atrium

Grand Central Market
zie eten en drinken

Broadway Street
prachtige straat met theaters uit de jaren 20-30

Angels Flight
waarschijnlijk de kleinste railway ter wereld, bedoeld om de sjieke madammekes van het luxueuze Bunker Hill naar de Grand Central Market en terug te brengen. Ook uit het begin van de vorige eeuw.

Central Library
Ideale plaats om eens wat uit te rusten, mooi oud gebouw van de buitenkant. Binnenkant is dan weer heel modern met het atrium tussen de verschillende afdelingen.
Buiten staan er veel goedkope eetstalletjes met proevertjes uit heel de wereld.

Grand Avenue (Bunker Hill)
Het Music Center bestaat uit vier afzonderlijk opererende delen
Walt Disney Concert Hall

Zeer modern gebouw van Frank Gehry uit 2003, betaald met het geld van weduwe Disney. Je mag er eventjes in rondneuzen als individueel (én naar de propere wc's gaan) maar er zouden ook rondleidingen zijn.
Thuishaven van de Los Angeles Philharmonic Orchestra maar ook jazz en werelmuziekoptredens.

Andere
Dorothy Chandler Pavillion, Mark Taper Forum, Ahmanson Theater


 

Union Station en Little Tokyo

Union Station
Waar en hoe er naar toe?
Met de Red Line van de Metro, ongeveer 30 minuten van Hollywood/Highland

Laatste station in Spaans-Moorse stijl van de VS (1939). Binnenkant is schitterend modern met prachtige zitbanken en een mooi niet te bezoeken restaurant. Veel films werden daar opgenomen.

El Pueblo
Oudste deel van L.A., gesticht in 1781 door de Spanjaarden. Er staan nog een paar oude gebouwen (Pico House, Avila Adobe en de brandweerkazerne.
De gekende Olvera Street is nu vooral een tourist trap als Mexicaanse straat met souvenirwinkeltjes en restaurants.
Op enkele minuten wandelen daarvan vind je een afdeling van het
MOCA (Museum Of Californian Art) en ook het Japanese-American Museum. Beiden waren gesloten de dag dat ik er was (meestal toe maandag, dinsdag en woensdag en voor de rest pas om 11 uur open). Een paar honderd meter verder vind je

Little Tokyo
de Japanse wijk met enorm veel winkeltjes, supermarktjes en betaalbare restaurantjes. Anders niks te zien.
Leul om eventjes in rond te lopen, meer niet.

 

 

Beverly Hills en Bel Air

Movie Star Homes Tour
Waar en hoe er naar toe?
Starline Tours (de grootste en beste) vertrekt om het half uur aan het Chinese Theatre (Graumann's) en kost $ 37.
Alles wordt bekeken vanuit de wagen, niet uit te stappen dus.
De rondrit duurt ongeveer 2 uur en doet aan:

Beverly Hills en Bel Air
Je ziet, nou ja, achter een hekken, de mansions en villa's van o.a. John Travolta, Elton John, Rod Stewart, Eddie Murphy, Ozzy Osbourne, George Michael, The Beatles, Elvis Presley, Puff Daddy, Snoop Dogg, Madonna, Barbra Steisand, Cher...
Ook filmvedetten wonen of woonden daar: Sylvester Stallone, Humphrey Bogart & Lauren Bacall, Peter Falk (Columbo), Nicolas Cage, Brad Pritt, Tom Cruise, Alfred Hitchcock, Marilyn Monroe.
Voor de echte filmfreaks zijn er ook veel verwijzingen naar films die daar opgenomen werden (Batman, Gone with the wind - foto 2)...
Bij sommige huizen waarvan vermoed werd dat de vedetten thuis waren stonden een rijtje paperazzi en fans te wachten (zie foto van inrit van Tom Cruise- foto 1).

Talk of the town en mediavedette Lindsay Lohan was de dag daarvoor dronken (DUI) tegen een boom gereden om 5.30 AM. Stopje waard - foto 3

Rodeo Drive
We passeerden ook een van de duurste straten van de VS en dé plaats om filmvedetten te spotten. Er is o.a. een winkel waar je alleen op afspraak binnen kunt en als je dan nog niets koopt... betaal je een boete van 1500 dollar, voor het misbruik van hun tijd. Ook nog een hamburgertent waar de minste bestelling $ 25 kost....

Beverly Hills Hotel
Bekend hotel uit 1912 waar Elizabeth Taylor maar liefst 4 maal trouwde maar wie iedereen die naam en faam had logeerde. Ook veel gebruikt als filmlocatie.

El Pollo Loco
Laatste plaats die we passeerden voor we weer 'thuis' waren: het fastfoodrestaurant waar Brad Pitt in kiekenkostuum klanten probeerde te ronselen. Zijn allereerste Hollywoodjob en een perfecte illustratie van The American Dream.

 

 

Pasadena

Waar en hoe er naar toe?
Dagkaart genomen voor metro naar Union Station (Red Line - 30 minuten) en dan naar Pasadena (Gold Line - 30 minuten). Met een dagkaart kun je, in tegenstelling tot een enkeltje, de hele dag hoppen van de ene lijn naar de andere en terug.

Te doen in
een korte dag vanuit Hollywood

Pasadena was de woonplaats van de betere klasse aan de Westkust die weg wilden uit het gewoel van de grootstad. Vandaar dus ook veel mooie gebouwen.
Ik ben daar van in het begin verloren gelopen en het heeft heel lang geduurd voor ik me kon oriënteren zodat ik geen zin meer had om de dingen te gaan zien die ik echt nog wilde zien: het
Gamble House, een Arts & Crafts huis uit het begin van deze eeuw en de Rose Bowl, American Footballstadium met meer dan 100.000 plaatsen.
Toch gezien maar ietwat ontgoocheld door het stadje

Civic Center en Church of All Saints
Het stadhuis en een oude kerk zijn pittoresk maar al meer dan eens gezien

 

 

 

Santa Monica en Venice Beach


Waar en hoe er naar toe?
Bus 212 of 217 van Hollywood Boulevard naar Wilshire ($ 1.25 - 20 minuten)
Bus 720 van Wilshire naar Santa Monica ($ 1.25 - 50 minuten)
Terug met dezelfde bussen

Te doen in
een korte dag vanuit Hollywood

Santa Monica Pier
Een van de bekendste pieren van de VS, onlangs helemaal gerestaureerd. met nog de originele paardjesmolen uit de jaren twintig. Ook nog enkele pretparken, een restaurant en mensen die zitten te vissen.
Gratis te bezichtigen allemaal maar eigenlijk is het 'much ado about nothing'. Ik had het op tien minuutjes gezien

Baywatch
In volle zomer is het misschien wel de moeite om het stuk strand naast de Santa Monica Pier te gaan bekijken (gebruikt voor de glamourserie Baywatch) vanwege de mooie vrouwen maar op een vroege meimorgen was er nog niet al te veel aktiviteit.

Palisades Park
Het smalle maar lange (2,5 km) park tussen de Oceaan en de Stad is rustig om eens in te wandelen maar dat is dan ook alles.

Third Street Promenade
Verkeersvrije winkelstraat, vergelijkbaar met de Brusselse Nieuwstraat, de Antwerpse Meir of de Gentse Veldstraat met alleen maar afdelingen van internationale ketens. Overroepen dus. Tof zijn alleen de metalen beelden van dieren die met 'echt groen' zijn bekleed...

Venice Beach
45 minuten te voet langs het strand. Er is ook een Big Blue Shuttle Bus voor 25c tussen Santa Monica en Venice Beach, voor de luieren onder ons.
Venice Beach is een echt zottekot, allemaal winkels (tattoo, waterpijpen, kledij, pruts dus) met veel overjaarse hippies die elektrische gitaar spelen langs de promenade. Verder veel Tarotleggers en kaartlezers en 'Kunstenaars' tegen de oorlog
Voor de rest veel nietsnutten die zichzelf willen verkopen (als bedelaar): 'Work 4 marihuana'


Ik keerde terug door de Main Street naar Santa Monica om het Paddestoelemonument en het Verrekijkgebouw van de architect Frank Gehry te zien. Het eerste wel gevonden (maar niet indrukwekkend), het tweede niet.

 

 

Raymond Chandler's L.A.

Mijn pelgrimstocht hield de meeste van de bovenstaande bezochte dingen in maar daarnast dwaald ik uren rond om nog enkele authentieke gebouwen uit Chandlers tijd te vinden. De meeste ervan zijn nog uiterlijk goed bewaard maar zijn nauwelijks te bezichtigen.

De moeite zijn onder andere het Wiltern Theatre en het Bryson Hotel op Wilshire Boulevard, de Montecito Apartments en het Knickerbocker Hotel

Nog twee foto's en dan verwijs ik jullie door de échte Raymond Chandler L.A. wandeling

In de Paramountstudios werkte Chandler een tijdje samen met Billy Wilder maar ondanks de goede verdiensten kon zijn onrustige aard en het samenwerken mét hem niet lang bekoren.


Dit zou het gebouw moeten zijn waar Philip Marlowe zijn bureau als privé-detective had

 


1