websitetemplate.org - australiana
Wie ben ik ? > Reizen > Reisverslagen 2007 > Madrid (september)
 
 

Madrid (september)

 Madrid 28 september - 1 oktober 2007

 

Map of Spain

Kostenplaatje

(per persoon) - afgerond, voor 4 dagen/3 nachten

vlucht
245 €
onkostenonkosten ter plaatse
90 €
 
totaal
ongeveer 345 €

Vlucht met Iberia (geen eten of drank)
Brussel-Madrid 28/09/2007 10.20-12.30
Madrid-Brussel 01/10/2007 9.00-11.20


Madrileense impressies


Openbaar vervoer

Luchthaven
metro ticket 1 dag € 1, alle 12 of meer lijnen op één dag. Raar genoeg is er op de luchthaven een extra taks van € 1 waardoor het metroticket dus dubbel kost als elders ???

Je arriveert in Aeropuerto T4 vanuit Brussel en net voor de betaalautomaten vind je een infostandje met handige plannetjes en veel goede uitleg. Ik nam lijn 8 tot aan Nuevos Ministerios, dan lijn 10 tot aan Tribunal om te eindigen met lijn 1 tot Gran Via. Maak je geen zorgen, alles wijst zichzelf uit. Op een goed halfuur stond ik in het centrum van Madrid.

Stadscentrum
Ik heb alles te voet gedaan maar als je geen wandelaar bent of niet veel tijd hebt, kun je misschien veel tijd besparen met zo'n metroticket.
Voor de gewone toerist zijn er ook nog de City Hop On Hop Off bussen die alle mogelijke bezienswaardigheden aandoen, met verschillende afstap- en opstapplaatsen: kost € 15,30 voor een volwassene.

Openingsuren
Spanjaarden blijven hardnekkig vasthouden aan hun gewoonte om 's middags een uitgebreide siësta te houden. Met als gevolg dat de meeste winkels gesloten zijn tussen 14 en 17 uur. Ook op zaterdagnamiddag zijn de meeste winkels toe. Ook de boekhandels, snif...


Hotel

Hostal Veguin

Fuencarral, 16, derde verdieping (piso 3)
Prijzen opgezocht op internet op voorhand: tussen de 30 en 35 € voor een single. Ter plaatse 20 betaald.
Fuencarral is een zijstraat van de hoofdstraat, de Gran Via, en is voor alles zeer centraal gelegen. Er zijn daar minstens nog twintig andere hostales dus de kans is klein dat je niets vindt. Ook in de evenwijdig lopende Calle Valverde en andere zijstraten zijn er nog tientallen hostales. Genoeg aanbod dus. Zelfs op de Gran Via zijn hele verdiepingen ingericht als hostales, allemaal met een andere naam (en eigenaar). Je kunt daar dus een verdiep kopen van een huis (zelf gezien: € 336.000).

Heel vriendelijke, maar ééntalig Spaanse ontvangst in het hotel.
Kamer piekfijn in orde: enkel bed, douche en lavabo met handdoek. Klein balkonnetje met porte-fenetre. Schrijftafel en stoel. Kleerkast. Radiator.
Dagelijks bed opgemaakt, vloer geveegd en asbak uitgewassen, jaja
Zeer propere gemeenschappelijke wc op de gang (apart voor dames en heren)
Je moet altijd bellen om binnen te geraken, dus je komt er niet zomaar met een groepje vrienden binnen.
De twee singles liggen aan de straatkant, dus lawaaierig in het weekend.

Hieronder, een zicht op een groot gebouw in de hoofdstraat, de Gran Via. Je ziet dat bijna ieder verdiep een hostal is. En zo zijn er tientallen zo'n gebouwen in Madrid. Geen gebrek aan betaalbare bedden dus en waarschijnlijk niet nodig om te reserveren.


Eten en drinken

Ontbijt kreeg ik niet in het hotel, moest ik dus zelf voor zorgen. Ik had het een en ander mee van thuis en samen met een theetje (en een spiraal) had ik genoeg.
Spanjaarden hebben een enigszins van de onze afwijkende gewoonte qua etenstijden. Tapas met een sherry over de middag, lunch rond 15 uur en diner vanaf 21 uur. Dat is even wennen voor ons. Als je dus 's avonds om 7 uur wil gaan eten, ben je waarschijnlijk de enige in het restaurant....
Veel cerverzerias bieden ook snacks aan maar de gewone Spaanse restaurants waren me dan iets te duur.
Ik hield me dus maar bij de mij vertrouwde kebab en chinese keuken.

Aisquan doner
Calle de Colon, zijstraat van Fuencarral
Je krijgt een Plata kebab of Plata Falafel met veel groeten, veel rijst en een paar frietjes. Kostprijs tussen de 5 en 6 €. Cerveza € 1,50
Lekker en vee
l.


Casa de Jiang
Hortalez 21, zijstraat van de Gran Via - evenwijdig met Fuencarral
tel 91 523 11 95
De gewone menu's van bij ons zijn natuurlijk ook daar te krijgen. Varkensvlees met zoetzure saus kost € 5,00, gefrituurde vis iets meer. Met nog een extraatje voor rijst en een groot glas witte wijn, betaalde ik tweemaal € 8 rond (= minimumbedrag dat je moet spenderen)

 


Bezienswaardigheden


De meeste straten en pleinen hebben mooie straatnaambordjes maar, vooral in de buitenwijken, ontbreken nogal eens de bordjes waardoor het wat zoeken wordt

Museo y Bibliotheca Municipal
Was gesloten wegens restauratie

Iglesia de la Salesa Reales
ziet er mooi uit maar was toe

Palacio De Longoria (denk ik)
mooi art nouveau gebouw, alleen van buiten te bezichtigen

Bibliotheca Nacional
Er was een rondleiding maar daar heb ik niet op gewacht.
Ik mocht de leeszaal niet binnen als niet lid, zelfs niet na aandringen dat ik ook bibliothecaris was. Het museum heb ik wel kunnen bezoeken en was de moeite waard.


Plaza Cibeles
De fontein van de godin van de natuur Cybele is een van de symbolen van Madrid en staat voor het indrukwekkende Palacio de Comunicaciones (de Post, zoals wij zeggen)

Naast de Plaza de Cibeles vond ik een hele rij boekstalletjes maar het Ferio del Libro begon maar de week erop.... snif

Iglesia San Antonio de los Alemanos
In deze heel kleine maar heel mooie kerk zou er juist een huwelijk ingezegend worden. Misschien was ze daardoor juist open. Een klassiek strijkorkestje bracht de stemming in het rijkelijk met plafond- en muurschilderijen versierd kerkje.

Op mijn wandeling passeerde ik een pleintje aan de Calle de la Luna waar ook weer veel stalletjes waren. Nu open maar allemaal met elpee's en dvd's. Maffe prijzen.

De Zaterdag had ik voorzien voor de wandelingen in de stadscentrum en de oude wijk, de zondag zou er voor de musea zijn

Om acht uur 's morgens liep ik over de verlaten Gran Via en Calle Alcala naar de

Puerta del Sol
waar natuurlijk weer de nodige werkzaamheden waren waardoor de helft van het grote plein in putten en steigers stond. In een zijstraatje staat daar ook het beeld van de beer met zijn aardebeiboom (zie bovenaan)
De foto hieronder is niet heel duidelijk maar dit stelt Km 0 voor: het midden van Spanje. Beetje afgesleten door al die stomme toeristen die er moeten gaan opstaan.

Plaza Mayor
Vijf minuutjes verder linksaf kom je uit op de indrukwekkende Grote Markt die mij echter, na die van Salamanca twee jaar geleden, wat tegenviel. Let toch ook eens op de zitbanken met kopergravures van een paar eeuwen geleden. Mooi.
De casa de la Panaderia (foto) is het mooiste gebouw van het plein, helemaal versierd met allegorische schilderijen.

Palacio de Santa Cuz
Vond ik zelf geen omweg waard maar het was goed weer en ik had tijd genoeg

Basilica Pontifica de San Miguel
wordt in mijn reisgids als iets heel moois beschouwd maar ik kon alleen genieten van de inderdaad mooie beelden aan de buitenkant. Kerk zelf was toe.

Mercado de San Miguel
We gaan door met mislukte bezoeken. Deze ijzeren markthal uit het begin van de 20ste ziet er indrukwekkend uit maar staat in de steigers en is niet toegankelijk.

Palacia Real
Eventjes gesukkeld om daar te geraken en een fotootje genomen van ver, door de tralies. Om dichter te gaan moest je een ticket kopen van € 10 en een rondleiding van 45 minuten ondergaan. Na het Paleis van Ceaucescu in Boekarest deze zomer had ik geen zin om door de pracht en praal van de overbodige koningshuizen gegidst te worden. Niet betaald dus.

Catedral de la Almudena
Grootste kerk van Madrid maar helemaal niet mooi van binnen, ontgoochelend voor een kathedraal.

Rechtsaf na de kathedraal en langs de Calle Bailen naar beneden en door een wegwijzer geholpen naar de Plaza de Cabada en zo door naar

Plaza Carrosco
Zou het centrum zijn van de Rastro, de rommelmarkt op zondag maar er zouden ook tijdens de week kraampjes staan op de stoepen. Regen en dus niemand op straat tenzij deze Kortrijkse tsjoolder. Het valt wel op dat er veel Chinese winkels zijn in die buurt.

Een wandeling van een kwartiertje bracht me langs de Calle Magdalena tot aan het Prado, gewoon eens om te gaan kijken. Een lange rij stond aan te schuiven. Hopelijk is het morgen minder erg.

Jardin Botanical
Twee euro te betalen. Vond ik niet de moeite waard.

Een collega van het werk had me verteld dat er achter het beroemde museum heel wat antikwariaten zouden zijn. Niet gevonden. Terug via de Bolsa en de Plaza Cibeles naar het hotel om daar mijn dagelijkse theetjes te drinken en ja, ook maar een kleine siësta te houden.

Tegen 15 uur terug op stap, ditmaal naar de

Plaza Espana
waar een religieus festival aan de gang was. Tientallen kraampjes (waar zijn de boeken ?) stonden hun eigen (duistere ?) beweging te propageren in jubelende woorden. Op het podium maakte een groepje zich gereed om te spelen, waarschijnlijk niet Marilyn Manson.

Op mijn wandeing passeerde ik natuurlijk de Callao, een mooie verzameling art déco gebouwen met nu voornamelijk cinema's. Een klein zijstraatje ergens kon me wel bekoren: Calle de Libreros. Maar wat dacht je, open of toe ? Ja, natuurlijk

Mijn laatste volledige dag, zondag 30 september, was ik pas 200 meter weg van mijn hotel tot ik me iets realiseerde. Ik was mijn reisgids en mijn plannetje vergeten.
Na anderhalve dag te voet in Madrid en betrouwende op mijn redelijk oriëntatievermogen, besloot ik het er maar op te wagen om zonder iets op stap te gaan.

Heel gemakkelijk wandelde ik langs de Calle Alcala naar de Puerta del Sol, de Plaza Mayor en via een paar kleine straatjes geraakte ik gemakkelijk aan de Plaza de Cascorro, het uitgangspunt voor de rommelmarkt waar ik na 30 minuten arriveerde.

El Rastro
Op het eerste gezicht héél ontgoochelend: alleen kraampjes met (nieuwe) T-shirts, handtassen, schoenen... Lijkt me wel de maandagmarkt van Kortrijk, zonder de eierkoeken dan. Op het einde van de straat naar beneden dan eindelijk toch wel wat rommel en ook een .... Raymond Chandler. Nog veel boeken gevonden maar niets meer gekocht. Terug naar boven langs een andere straat wandelde ik kriskras door de straatjes, over de pleintjes en zag dan wel nog heel wat antiek.

Dan werd het stilaan tijd voor een eerste hoogtepunt

Reina Sofia
Plaza Emperador Carlos V
ma-za 10.00-21.00 / zo 10.00-14.30 / dinsdag gesloten
www.museoreinasofia.es
€ 6, gratis voor - 18
!!! gratis op zaterdagnamiddag 14.30-21.00 en op zondag 10.00-14.30 !!!

De permanente collectie vind je op de tweede en vierde verdieping, te bereiken via enorm grote glazen liften aan de buitenkant van het gebouw. Vooral de Spaanse abstracte en surrealistische kunst tussen 1900 en de Tweede Wereldoorlog is goed vertegenwoordigd. Van mijn favoriete schilders (Miro, Picasso en Dali) hangen er tientallen topwerken. Om je ogen uit te kijken.
Absoluut hoogtepunt is natuurlijk de Guernica van Picasso die in het echt nog veel meer indruk maakt dan op foto.

Atocha
De plaats van het eerste spoorwegstation (1851) kwam enkele jaren geleden pijnlijk in het nieuws door de terroristische aanslagen. Maar het is nog altijd een schitterend gebouw van glas en smeedijzer met een botanische tuin in het midden. In de vijvertjes zwemmen zelfs schildpadden !!!

Prado
Ruiz de Alarcon, 23
di-zo 9.00-20.00 / maandag gesloten
www.museoprado.es
€ 6 / halve prijs voor studenten - 25 / gratis voor -18
!!! gratis op zondag !!!!

Het Prado biedt een heel ander soort schilderijen dan het vorige museum. Hier ligt de klemtoon op werken van voor 1800. In een wirwar van zaaltjes zie je honderden topschilderijen van vooral Spaanse (El Greco, Goya, Velazquez...) en Italiaanse (Rafaël, Tintiretto, Fran Angelico...) meesters.wirwar Hoogtepunt voor mij waren de werken van Jeroen Bosch (o.a. De Tuin de Lusten)

Na een korte wandeling belandde ik in de vroege namiddag in het El Retiro
Dit koninklijke park uit de achttiende (denk ik) eeuw is op zondagnamiddag (en vooral als het goed weer is) dé verzamelpaats bij uitstek voor de Madrileense families die zich komen vergapen aan de jazzgroepjes, de poppenkastvoorstellingen, mimekunstenaars of een boottochtje doen op het meer. Als eenzame wandelaar sprak het me niet echt aan.

Van 's morgens vroeg to 's avond laat staan er in de zijstraat van de Gran Via (recht over mijn hotel) netjes opgekleede hoertjes hun waren aan de man te brengen.
En dit nota bene op 50 meter van het politiebureau van Madrid.

Einde van de citytrip.
Madrid is niet echt spectaculair, voor mij waren alleen de musea de moeite waard