websitetemplate.org - australiana
Wie ben ik ? > Reizen > Reisverslagen 2009 > 3 Berlijn (augustus)
 
 

3 Berlijn (augustus)

 

Berlijn (13 – 17 augustus 2009)

Ampalemanneke

Citytrips zijn een welkome afwisseling tussen onze lange reizen. Al onze Berlijnfoto’s zijn te zien op  

http://www.flickr.com/photos/34175173@N02/sets/72157622298707248/

Onkosten
per persoon voor
4 nachten, zonder de verplaatsing naar en van Charleroi
Hotel  € 72
Vlucht € 109
Onkosten € 110
 totaal € 291


Geen rekening gehouden met verplaatsing (auto + parking € 69)


Vlucht
Zeer laat geboekt en goedkoopste was Easyjet. Niets speciaals op aan te merken. Vertrekken vanuit de nieuwe Terminal B in Brussel, wat een half uur stappen is vanuit de Departure Hall


Meininger Hotel SmileSmileSmileSmileSmile 

Meininger Strasse 10
10823 Berlin
tel 049/(0)30 – 666 36 10 – fax 049/(030) 666 36222
http://www.meininger-hostels.de

Hotel Meininger, Berlin-outsideHotel Meininger, Berlin - kitchenHotel Meininger, Berlin - room

Soort jeugdherberg
Groot gebouw met veel verdiepingen – wij zaten achteraan maar helemaal geen straatlawaai, rustige buurt
Volledig rookvrij en er mag geen alcohol binnengebracht worden (ultrageheim Stasi-achtig binnensmokkelen mocht ik wel hoor).

Belangrijk in Berlijn is de nabijheid van een metrostation omdat je die dagelijks nodig hebt (Rathaus Schönberg ligt op 200m van het hotel)

Er zijn verschillende soorten kamers, de meeste zijn dorms maar er zijn ook doubles en triples. Aan de balie spreken ze veel beter Engels dan mijn Duits ooit zal zijn.
Indeling van het hotel: op het gelijkvloers vind je de internet kamer (te betalen € 2uur), een Biergarten (groot woord voor een kamertje met tv en duur bier (€ 2,00 voor een 0,50 l!, een ontbijtruimte(€ 3,50 voor een all you can eat met brood, salami, kaas, choco, cornflakes, toast,…) maar niet echt speciaal 
In de kelder is er een speelzaal met biljart en tafelvoetbal (betalend) en de gemeenschappelijke keuken met frigo, koffiezet, gasvuur, potten en pannen…

Wij hadden voor ons vijven een 5-bed kamer met lavabo maar met badkamers op de gang. Geen handdoeken aanwezig maar wel iedere dag verse lakens en zeer proper.
 Waardering: 5/5 voor kwaliteit/prijsverhouding

 Vervoer
Hou goed voor ogen dat Berlijn enorm uitgestrekt is. Alleen al Unter Dem Linden is een paar kilometer lang. Toch een beetje plannen is dus de boodschap. Als je meerdere dagen hebt, verdeel je die best over een paar wijken om tijdverlies met de metro te vermijden.
Ons hotel was redelijk centraal, volgens Berlijnse normen, maar lag toch nog op bvb 7 kilometer
van de Brandenburger Tor.
 

Metro & trein heten een beetje door elkaar de U-Bahn en de S-Bahn. Ruwweg gezegd is de S-Bahn een trein en de U-Bahn een metro maar metro’s rijden ook bovengronds…
Alle info vind je op
www.bvg.de

Berlin U-Bahn


Berlijn centrum bestaat uit zones A & B, Potsdam bijvoorbeeld behoort tot zone C, daarvoor heb je een ander ticket nodig

Prijzen : een enkele rit kost € 2,10 maar als je, zoals de meeste mensen, meerdere ritten wil maken per dag ben je beter af met een dagkaart van € 6,10.
Voor ons gezin was een Kleingruppekarte van € 15 (tot en met 5 personen, 24 uur geldig) de beste optie. Je mag ermee op trein, metro en bus – onbeperkt) Vanaf 3 personen is die optie dus interessanter dan een dagkaart !!!!
Er zijn ook meerdagenkaarten maar die houden allemaal een of meerdere kortingen voor musea in en als je dan juist niet van plan bent die te bezoeken… ben je eraan voor je geld.

Tickets kopen : in ieder station (trein of metro) staan handige betaalterminals waar je zowel cash als met maestro/Mastercard kunt betalen. De eerste keer is het wel een beetje zoeken onder alle verschillende knopjes maar het went vlug.
Je ticket moet je dan nog valideren voor je opstapt (ook aan een machine op het perron of op de bus). Onze Kleingruppekarte valideerden we maar eenmaal, ’s morgens, en dan de rest van dag niet meer. Ik weet niet of dit de juiste manier was maar kom, we hebben toch geen enkele keer controle gehad op al onze ritten
 

Restaurants  

Restaurant Eurasia
Martin Luther Strasse
om de hoek van ons hotel, tegenover het Rathaus Schöneberg.
Gewoon Chinees restaurant met niet al te snelle bediening. Ietske minder eten dan wij bij onze Chinezen gewoon zijn. Niet-rokers.
Toch heel lekker gegeten voor € 51, vijf personen met drank.

Restaurant Yogi
200 meter van het hotel weg, gevonden op een avondwandeling.
Indisch restaurant met heel veel tafels en heel veel eters, altijd een goed teken.
Wij aten tweemaal buiten en kozen 3 menu’s apart en iedere keer een extra menu voor 2 personen (€ 21-23) met champagnedrankje, veel aperitiefhapjes, soep, hoofdgerecht en een fruitsalade als dessert. Héél lekker. Eén van de beste Indische restaurants die we buiten India gevonden hebben. Absolute aanrader.
Ik betaalde € 51 en € 58 euro voor alles.

Indisch Resto, Berlin
Bezienswaardigheden
overzicht alle musea http://www.circus-berlin.de/museen.html

Dag 1 vrijdag
Zoals gezegd moet je je uitstappen plannen en op voorhand kiezen welke musea je zo wil doen want er zijn er zodanig veel dat je zelfs in 2 weken niet alles kunt doen…
We gingen dus met de U4 en U2 metro naar Potsdamer Platz en wandelden naar Het Kulturforum, het ‘eiland’ waar op een hoopje zo’n zestal musea te vinden zijn, allemaal in de wijk Tiergarten. We passeerden de Gemäldegalerie (oude schilderkunst met o.a. veel Vlaamse meesters), de Kunstbibliothek (boeken en tekeningen), de Philharmonie (schitterend gebouw waar Herbert Von Karajan met zijn Berliner Philharmoniker de wereld veroverde), het Musikintrumentenmuseum en de Neue Nationalgalerie (hedendaagse kunst – hadden we misschien ook moeten doen…)
Een fotootje bij de Staatsbibliotheek kon er nog net af. Staatsbibliothek, BerlinDan gingen we binnen in het ene museum dat we uitgekozen hadden.


*Kunstgewerkebmuseum -
www.smb.spk-berlin.de.
(entree € 5/4 voor studenten)
museum voor toegepaste kunsten. Enkele verdiepingen met enorm veel zalen waar we regelmatig verloren liepen. Vooral het zilverwerk en de hedendaagse (na 1950) design sprak ons het meest aan. We hadden iets meer Art Nouveau en Art Deco verwacht. Toch zeker de moeite.
Design in Berlin

We stapten 15 minuten te voet langs het immense Tiergartenpark naar de

Brandenburger Tor
helemaal ingepakt vanwege een festival maar ook en vooral vanwege het WK atletiek dat er de volgende dagen zal plaatsvinden. Veel volk en weinig zicht op de Triomfboog

Brandenbruger Tor
 en dus maar vlug weer weg via de grote baan langs de

·         Holocaust Memorial
Honderden stenen zuilen (stelae) die de slachtoffers symboliseren

Een paar honderd meter verder kwamen we aan de
 ·         Reichstag
een van de bekendste gebouwen van Berlin vanwege zijn turbulente geschiedenis
Er stond een rij van wel 100 meter aan te schuiven voor de (gratis?) ingang en dat zagen we niet zitten…


terug langs dezelfde weg en enkele gedenkstenen gezien voor slachtoffers van vluchtpogingen over de Muur.
Een broodjeszaak binnengegeaan, lekker gegeten en met de metro naar
De Muur, Berlin


Charlottenburg
waar de dames wel naar het toilet gingen maar niemand echt zin had om het paleis binnen te gaan. Dan maar niet. Ferme en mooie wandeling gemaakt langs de achterkant door het schitterende park en de straat overgestoken naar het gebouw van onze eigenlijke bestemming

Sammlung Berggruen
(entree € 8/4 voor studenten)
Ultramodern gebouw (van binnen) met een schitterende collectie aan Picasso’s en boven een mooi zaaltje met werk van Paul Klee.Berlijnse Picasso

Naast dit museum is er ook nog het kleine Brohan Museum met een kleine collectie Art Deco en op de andere hoek van de straat is er het Egyptisch Museum met een, naar het schijnt, schitterende buste van Nefertete

Hé hé, genoeg gedaan voor vandaag.
Tijd om enkele metro’s terug te nemen naar Rathaus Schöneberg waar we tegen 6 uur arriveerden.
Mooi op tijd om naar de Penny Supermarkt (open 8u-20u – zondag gesloten) te gaan voor enkele yoghurtjes, een paar flessen melk, een paar bananen, een paar zakken chips en een paar pintjes.
 Een uurtje en een douche later gaan eten in de Chinees en vroeg gaan slapen.

Dag 2 zaterdag

Met metro weer naar Potsdammer Platz van waar we de Friedrichstrasse naar beneden gingen met de bedoeling de galerieën 205 en 206 te vinden. Mis poes. De Capitool reisgids was niet heel duidelijk want ik dacht dat het huisnummers waren, niet dus. Na een kwartier wandelen kwamen we, verrassing, aan bij
 Checkpoint Charlie
puur commercieel gedoe: een Amerikaanse en een Engelse soldaat staan te poseren voor het zogezegd gebouwtje van vroeger maar staan eigenlijk gewoon te wachten op toeristen die een foto willen nemen.
Dichtbij staan veel borden met uitleg op de desbetreffende plaats.
Heel dichtbij is er ook het Mauer Museum dat we niet bezocht hebben (niemand geïnteresseerd)


Jiddische Museum
Ligt een goede 800 meter verder en is een schitterend modernistisch gebouw van de wereldbekende architect Daniel Liebeskind. Het zien van de buitenkant was genoeg voor ons, de gruwelen binnenin hadden we geen zin in.
Jiddisches Museum, Berlin


Friedrichstrasse galerie 205 en 206
op de weg naar het centrum vonden we dan eindelijk de bekende galerieën ( één van de twee wordt in de reisgidsen als Lafayette aangeduid) die alle twee indrukwekkend zijn. Niet om iets te kopen daarom zijn de luxewinkels ons wat te duur maar gewoon om de vormgeving zijn ze zeker en vast de moeite waard. Doen !

Lafayette, BerlinLafayette, Berlin Ø  Bebelplatz
was onze volgende stop, voornamelijk op mijn aangeven omdat ik perse de plaats wilde zien waar de Nazi’s in 1933 de Entartete Kunst wilden weg krijgen door alle boeken van Duitsonvriendelijke schrijvers te verbranden. Het resultaat is een heel speciaal monument, go and see.
Ook nog op de Bebelpaltz: een redelijk interessante kathedraal maar de rest van de mooie gebouwen zat in de steigers…
 Ø  Unter Dem Linden
Heel toevallig het WK Atletiek gezien daar (20 km snelwandelen vrouwen) WK Atletiek 2009, Berlinmaar snel doorgestapt  via het Historisches Museum, Het Käthe Kolliwtz Museum enz… naar het

 Ø  Museum Insel
is een verzameling van een heel aantal musea op dezelfde plaats
Wij (ik niet vanwege er al genoeg gezien) deden er maar één: het indrukwekkende Pergamon Museum, gespecialiseerd in Byzantijnse Kunst
(entree € 10/ 5 voor studenten)
Ik was, voor eenmaal in mijn leven, sociaal en schoof mee aan tot aan de kassa en ging dan, terwijl zij binnen waren, op zoek naar eten maar kwam alleen op een rommelmarkt Bratwürsten tegen, geen buurt om iets gewoons, normaals, lekkers te eten te vinden.


Na het Pergamon Musuem lieten K. en ik de kinderen rusten in het grote park voor de Dom en gingen we op zoek naar eten en drinken Uiteindelijk vonden we een Chinese Supermarkt waar we vonden wat we nodig hadden. Eindelijk.

 Ø  Berliner Dom
(entree € 5/3 voor studenten) was de moeite. Je kan er via meer dan 100 trapjes tot bijna heel boven waar je een mooi uitzicht hebt op de stad.Berliner Dom
O ja, nog een indrukwekkende crypte met veel praalgraven…

Op weg naar de van de film wereldberoemde Berlin Alexanderplatz en de immense Radiotoren passeerden we een Ampelmann-winkeltje (zie
http://www.ampelmann.de/ , genaamd naar het bekende ventje op de verkeerslichten dat je zelfs nu nog toont waar je bent in Berlijn: in West Berlijn heeft het ventje geen pet op, in Oost wel.


Dag 3 zondag We hadden een hele dag voor Potsdam voorzien en namen eerst een metro en dan een trein naar eindhalte Wannsee waar we met bus X15 of 695 in Potsdam geraakten.
We waren, alles bijeen, ongeveer een uur onderweg.
Het ticketsysteem was niet geheel duidelijk. Ik wilde eigenlijk nergens binnengaan omdat al die barokke en rococotoestanden mij niet echt interesseren maar ik wist niet dat het park gratis was. Ik probeerde nog een Familienkarte te kopen maar onze kinderen waren daarvoor te oud. Dan maar tickets voor 2 volwassenen en drie kinderen gekocht (€ 12/8 studenten). Wat ik dan ook nog niet wist is dat je dan slechts toegang hebt tot éné gebouw (Palais Sanssouci) en dat je voor alle andere gebouwen nog eens apart moet betalen. Interessanter zou geweest zijn een all-in ticket van € 19 te kopen

Soit, we moesten nog een half uurtje wachten tot de verplichte gidsbeurt (met audioguides) er aan kwam (12u25). We wandelden dus eerst eens tot aan een kerk die we gratis binnenmochten en dan was het tijd voor de rondleiding.
Vijfentwintig minuten later stonden we alweer buiten: het was mooi maar niet overweldigend.

Tussen 13u en 16u30 hadden we tijd om de rest van de dag door het mooie park te wandelen, eerst tot aan de Orangerie (toegang € 4), dan via het Neues Palais (€ 6) en de Communs (€ 4) naar de Römischer
Bader (€ 5). We eindigden onze wandeling aan het Chinesisches Teehaus (€ 2).
Het was schitterend weer (27° C) en daardoor wel leuk. Had het geregend zouden we er zelfs zo lang niet
gebleven zijn.
Postdam, BerlinPotsdam, BerlinPostdam, Berlin

Ik vond het een hele gezellige familie-uitstap maar volgens mij is Potsdam helemaal geen Unesco waard en zeker veel te duur voor wat het maar is.
Minpuntje: in heel het park is geen water te krijgen tenzij in de souvenirshop aan de ingang: € 2 voor een klein flesje water. Ik ging naar het mannentoilet, betaalde mijn 30 cent plasgeld en vulde een grote en een kleine fles aan de kraan met heerlijk fris water.

Dag 4 maandag

Tevens onze laatste voormiddag. We wilden persé nog iets doen en namen de metro tot aan Warschauer Strasse waar we enkele tientallen meter verder nog een origineel stuk muur van enkele honderden meter konden bezichtigen.
Mauer, Berlin
Veel is er niet te doen anders in de buurt, zelfs een koffietje konden we er niet drinken.
 We konden ons niet te heel lang bezighouden want we moesten nog naar het hotel om de bagage op te halen en dan nog een uur met metro, trein en bus naar de Luchthaven.

Besluit: Berlijn is een stad vol historische monumenten en is zeker een week waard. Wij hebben net iets teveel keuzes moeten maken om alles te kunnen zien wat we wilden. Overaanbod aan musea, jammer.
 
Berlin symbol