4 Bratislava (aug)

Bratislava (22 – 25 augustus 2009)

Algemene indruk
We deden Bratislava als citytrip en hadden er 2 ½ volledige dagen (3 nachten).
We vlogen goedkoop met Ryanair en vonden een goedkoop hotel waadoor het onze goedkoopste citytrip aller tijden werd.

Bratislava is een aangename stad, maar een mooie stad is het niet. Vergeleken met wat we al gezien hebben aan huidige en voormalige Russische steden (Moskou, St. Petersburg, Praag, Riga… ) valt het wat zwakjes uit. Een freak aan mooie gebouwen, mooie musea enz.… kan er maximum één dag kwijt maar het is een heel aangename stad: relatief weinig verkeer, brede voetpaden, autovrije straten en heel proper. Na een paar uur loop je er rond zonder plannetje, er zijn genoeg herkenningspunten om niet te verdwalen. Het historische centrum is heel klein, zeer toeristisch met niets anders dan restaurants en, cafés en bars.
Nadeel: veel musea en gebouwen toe wegens restauratie of wegens permanent gesloten ? Info in mijn oude LP en de Capitool (kopies mee van beide) klopte echt niet.
Wat opvalt is dat de Slowaken af willen van hun oubollige imago en overal supermoderne buildings aan het optrekken zijn. Benieuwd wat dat geeft binnen 5 jaar …
Voordeel aan Bratislava is dan wel dat het op een steenworp (60 km – 1 uur bussen of 1u30 varen op de Donau) van Wenen ligt en een goedkope uitvalsbasis is voor als je bvb met de auto de Karpaten in wil om te gaan wandelen.
Al onze foto’s zijn te zien op  
 http://www.flickr.com/photos/34175173@N02/sets/72157622239820230/

per persoon voor 3 nachten, zonder de verplaatsing naar en van Charleroi
Hotel  € 45
Vlucht € 55
Onkosten € 35
 totaal € 135

Opmerking
Hotel geboekt via Expedia.com waardoor we de 3de nacht aan € 11 kregen (nog niet de prijs van aan goed ontbijt voor 2 personen)
Onkosten: we namen van het ontbijt broodjes mee, een yoghurtje en een appel en moesten dus niets meer uitgeven tot het avondmaal. Musea zijn er nauwelijks dus ook geen entrees. Onze nog geen 20 euro per dag ging uit naar toch wel ergens een entree, trams en bussen, enkele thees en koffies om te tijd te passeren en ons bezoek aan de Tesco (bier, koekjes, chocolaatjes, chips…) voor de aperitief

Formaliteiten en Geldzaken
- Voor Slowakije is een geldige Belgische identiteitskaart voldoende
- Op 1 januari 2009 is Slowakije overgeschakeld van de Koruna naar de Euro

Hotel Kyjev
Data
http://www.hotelkyjev.com/
Rajska Street 2
tel + 421 2 5964 1111 / fax + 421 2 59292 6820
rezervacia@kyjev-hotel.sk

Ligging
Hoe geraak je daar van de luchthaven ?
Neem bus 61 tot aan het Centraal Station en dan Tram 13 tot aan Namestie SNP en stap af aan de McDonalds.  20 meter verder zie je op de linkerkant een heel grote building, juist achter het enorme Tesco warenhuis (iedere dag open van 8 tot 20h)
Afstand tot centrum
10 minuten wandelen naar het Historisch Centrum, de oude stad
Hotelfaciliteiten
Inkomhal (waar je een voetbalmatch kunt spelen) in marmer. Trappen ook in marmer maar de vloerbekleding heeft duidelijk al beter tijden gekend. De vochtplekken zijn er al tientallen jaren, denk ik.
De vele negatieve commentaren op o.a. Tripadvisor deden me op voorhand twijfelen over de netheid van de kamers maar ik heb er niets op aan te merken (spoelbak wc lekte een beetje). Was heel netjes. Ze kwamen dagelijks kuisen, de bedden opmaken en verse handdoeken leggen. Zoveel luxe zijn we niet gewoon.
Onze kamer was zeer ruim met twee bedden, een grote kast en een tafel met twee zetels.
Kleuren-tv en een fifties wekkerradio waren ook aanwezig.
De badkamer was proper met bad, lavabo en voetbad. Er was Wc-papier, shower gel en dagelijks verse handdoeken.
Receptie
Zeer vriendelijk en behulpzaam (goed Engels)
Eten
Het ontbijtbuffet tussen 6 en 11 uur is behoorlijk uitgebreid : koffie, thee, fruitsap, yoghurt - vlees: worstjes, salami, hespenworst… - verschillende kazen en smeerkaasjes - verschillende soorten cornflakes, eieren, vijftal soorten broodjes  en ook veel cakes, appel- en pruimenflappen – veel groenten en ook fruit.
Restaurant met dagmenu à € 3,95 (11u – 15 uur): soep + hoofdgang: keuze tussen 3 menu’s (meestal vlees, vegetarisch en pasta)
Opmerkingen
Het hele hotel is rookvrij (uitgenomen de bar waar ze Pivo hebben voor € 1 (0,5 liter). Ik rookte toch uit de venster van onze kamer op het 14de waar we een schitterend uitzicht hadden.
Gratis internet in hall

 Hotel Kyjev BratislavaHotel Kyjev Bratislava entrance hallHotel Kyjev BratislavaHotel Kyjev Bratislava room

Vervoer
Verplaatsingen binnen de stad
doe je met tram en bus. Tickets zijn geldig voor beide soorten vervoer. Aan alle tram- en bushaltes staan automaten waar je tickets kan kopen. Valideren doe je in de bus/tram zelf.
Een ticket kun je voor een bepaalde tijdsperiode gebruiken: een 15 min ticket kost € 0,35 en eentje voor 60 min kost € 0,70. Je kunt ook tickets kopen voor één dag (€ 3,50 – te duur vind ik) of voor meerder dagen…per tijdsperiode: 15 min € 0,35 of € 70 voor 60 min

Luchthaven naar centrum
Buiten de terminal neem je bus 61 (25 min) tot aan het Hoofdtreinstation en dan tram 13 (20 minuten) : 1 ticket van 60 min is dus normaal voldoende.
Naar Devin Castle (Devin Hrad in ’t Slowaaks)
Bus 29 van onder de Novy Most (de Nieuwe Brug), 20 minuten rijden, dus ticket van 1 uur (om zeker te spelen)
Naar Trnava
Vanuit busstation vertrokken we om 9u15 van op platform 22 met bus nr ???.
Vanuit het busstation (bij terugkeer) neem je bus 88 naar het centrum of naar de Novy Most.
We hebben nergens controle gehad

Restaurants
Pitta House
ergens op Namestie PNP
We vonden gewoonweg geen lokaal restaurant dat open was op zondagavond, tenzij in de super toeristische Historic Town waar we perse niet wilden gaan. Dan maar eens wat pittavlees, een broodje en koude frieten. Niet erg lekker voor € 8 samen. Morgen hopelijk beter
   
Pitta House Bratislava

Slovak Pub
Obchodna 62
We hadden aan de receptie van ons hotel een goed, betaalbaar en lokaal restaurantje gevraagd: één antwoord Slovak Pub
Inderdaad, een zeer goed adres. Wel superdruk maar uiterst vlotte bediening, heel lekker eten, een scherpe prijs – menu ook in het Engels beschikbaar.
We aten de goulash specialiteit van het huis en een bord dumplings met gefrituurde geitenkaas, een bier en een tonic – voor nog geen € 10, alles samen.
Blijkbaar typisch studentenrestaurant (die krijgen ook nog eens 15% korting)

Slovak Pub, Bratislava


Bezienswaardigheden
In iedere gids vind je ze, de drie bekendste mannetjes van Bratislava. Ik verklap niet waar ze staan of hangen, je vindt ze wel – er staan genoeg mensen bij die er een foto van willen nemen…


Zondag
We waren al tegen de klok van achten op stap (het was goed weer en wij hadden goed ontbeten…)
Van de dingen die we gezien hebben ga ik niet teveel uitleg geven (die moet je maar in de Novy Most, Bratislavareisgidsen lezen) maar ik wil vooral een indruk geven hoeveel je kunt doen op één dag.
We starten aan een  Kerkhof (200 m van ons hotel – één van onze onschuldige afwijkingen is altijd proberen een kerkhof te bezoeken in een grote stad). Omdat het nog zo vroeg was en er toch nog niet veel open zou zijn, wandelden we tot aan de Donau, tot aan de grote meest linkse brug die je ziet. Met enkele hindernissen (doodlopende straat, wegenwerken) kwamen we aan de Oude Brug en kwamen na een tijdje in de buurt van de imposante Nieuwe Brug (Novy Most -veel geld te betalen alleen maar om een mooi uitzicht te hebben op de stad, nee laat maar) van waar we de volledig heropgebouwde burcht (Hrad) zagen liggen. Leek ons niet zo interessant en bezochten we niet.

Net voor de brug gingen we eerst langs de buitenkant het Huis Van De Goede Herder bekijken (de moeite niet) en dan naar de St. Martin Kathedraal. Daar was een dienst bezig en mochten we zelfs niet binnen. Komt later op de dag nog wel in orde.

Het was nog maar pas 8u30 en ik wilde niet teveel in het centrum blijven omdat we dan te vlug gedaan zouden hebben. In tegenstelling tot wat de meeste mensen doen, namen we geen metro maar wandelden we naar Slavin Hill (45 min stappen) – we hadden toch tijd genoeg. Onderweg passeerden we de goed verzorgde tuinen van het Grassalkovich Paleis (nu het Presidentieel paleis) waarvan dus alleen maar de tuinen te bezoeken zijn.

Slavin Hill is een memoriaal voor de duizenden Russen die daar gesneuveld zijn en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de laatste honderden meter wandel je door een puur residentiële wijk waarvoor de doordeweekse Slovaak wel geen geld heeft. In die buurt woonde vroeger ook de legendarische Alexander Dubcek, Tsjechische leider tijdens de Praagse Lente van 1968. Om maar iets te zeggen.
 

View from Slavin Hill

We wandelden op ons gemak naar beneden en stonden tegen 13u al weer in het centrum waar we onze Hotel Kyjevbroodjes opaten op een bankje in het zonnetje. Een fles cola en een cappuccino van een kraampje onder de Novy Most smaakten ook.In St. Martin was er blijkbaar een andere dienst bezig, nog niet binnengeraakt dus, dan maar weer naar de Donaukant en binnengegaan in het Slovaaks Nationaal Historisch Museum (Slovenske narodne muzeum - http://www.muzeum.sk/defaulte.php?obj=muzeum&ix=snm) (open 10-18h - € 3,50) waar we een tijdelijke tentoonstelling rond etnische muziekinstrumenten, een tijdelijke tentoonstelling rond het Slovaaks Nationaal Ballet en de twee verdiepingen met de permanente collectie zagen: één met mineralen uit de hele wereld en de andere met allemaal opgezette dieren. We wilden eigenlijk in de Slovenske narodne gallery zijn maar hadden ons in vergist in die twee gelijkaardige namen… Stom, tij- en geldverlies. Theetje op de Place-M'as-Tu-VuDan toch naar het Historic Centre waar we de Fransiskaner Kerk en de St. Michaels Gate aandeden. Het Paleis van de Primaat was niet te bezoeken net als het daarvoor tegengekomen Mozarthuis (Pallfy House)Op de Grote Markt een theetje gaan drinken bij Mayers (vormals Hofleveranz en dus de Place M’as Tu Vu in Bratislava). We voelden ons daar natuurlijk op onze plaats. Ook daar zijn de Town hall en het plaatselijke Museum dicht.


Tja, we zijn rond en het is nog maar 4 uur. O ja, we moesten nog naar De Blauwe Kerk (valt van ver op door … ja natuurlijk, haar kleur). Wat dacht je? Het is zondag en een kerk moet dan wel toe zijn zeker. Het St. Andreaskerkhof dat daar naast zou liggen hebben we niet gevonden, ondanks ongeveer alle blokken gedaan… Voor een volgende keer dan maar
We wandelden nog een beetje rond in onze wijk, op zoek naar een restaurant maar vonden niet onmiddellijk iets. Inkopen gedaan in de Tesco op 50 meter van ons hotel en op het gemak een welverdiende douche genomen in onze retrobadkamer. Na een pintje, wat Wim Mertens op de Ipod en een zakje chips nog eens gaan zoeken naar een restaurant maar blijkbaar loopt Bratislava leeg in het weekend.Vroeg gaan slapen want K. wil morgen weer vroeg gaan ontbijten… - een van haar hobbies

Maandag

Bratislava centrum hadden we al grotendeels gedaan dus vond ik dat we de stad uit moesten. Keuze volgens  de Lonely Planet : Trencin (3 ½ trein), Nitra of het dichtbij gelegen Trnava. Dat laatste dan maar omdat ik deze namiddag nog iets anders wilde doen maar daarover later meer.We stapten dus van ons hotel 15 minuten naar het Centraal Busstation en hoorden daar aan het loket dat de eerstvolgende bus naar Trnava eraan kwam om 9.15 op platform 22. Prima service en makkelijk zat. Voor slechts € 2.49 (te betalen op de bus) stonden we 45 min later in het door ons beoogde stadje.Trnava
op 10 minuten stonden we in het centrum van het stadje: van de busstop (aan het treinstation) rechts tot aan de lichten en dan links door het park naar de Bernolak poort waarna we een aantal kerken deden, en via de Grote Markt naar de  Dom gingen. Het huis van de Archbishop was toe en we wandelden gewoon wat rond  in het redelijk pittoreske stadje maar heel veel was er ook al niet te zien
We dronken een theetje op de Grote Markt (een vaste gewoonte aan het worden op deze reis) en stapten terug naar het busstation waar we tegen 13 een bus terug namen. Leuk en ontspannend maar zeker geen must maar dat wisten we op voorhand.
Een klein uurtje later stonden we in het Centraal Busstation van Bratislava waar we bus 88 moesten nemen naar de Novy Most. Maar we vonden de bushalte niet. Dan maar te voet : 20 minuten stappen. Helemaal niet erg hoor.Onder Novy Most  kwam bus 29 er na 15 min aan om ons naar Danubiana te brengen. We zaten al 10 minuten neer toen een jonge kerel ons kwam vragen waar we naartoe wilden. Danubiana vond hij geen goede optie omdat het heel moeilijk zou zijn om daar nog te geraken en het echt wel iets voor “hardcore modern art freaks” zou zijn. Duur, ook, volgens hem. “Misschien wel 4 Euro entree”. Misschien niet teveel voor toeristen maar teveel voor Bratislaven. Het was nog zeker 40 minuten bus en dan 3 km stappen. Efkes rekenen en tellen leerde mij dat we ons daar zouden moeten haasten om het gezien te hebben en haast en spoed is zelden goed, nietwaar. We wilden het perse doen maar toen de bus maar niet vertrok (panne) en we ‘k weet niet hoe lang zouden moeten wachten op de volgende, stapten we met pijn in het hart af. De rest van de namiddag werd nogmaals eens rondslenteren omdat – vanwege maandag zijnde – de twee dingen die we nog wilden bezoeken (de National Gallery en een moderne galerij in Zamoncika Ulie (moderne kunst met o.a. werk van de Belg Luc Peire enz.) gesloten waren.Verrassing, op onze wandeling bleek de  Blauwe kerk Blue Chruch, BratislavaBlue Church, Bratislavanu wel open, het St. Andreaskerkhof, pas nog gezien op een grote kaart in ons hotel, vonden we nog altijd niet. Enige conclusie: het is er weg en alle kaarten zijn verouderd. Shame and scandal. We kochten nog een paar pakjes Camel (€ 2,82), gingen naar de Tesco, douchten en gingen eten.

Dinsdag
Genoeg gegeten om van uit ons hotel 20 minuten te stappen naar de nieuwe brug en daar om 9u08 (om het uur) de bus te nemen naar


Devin Hrad
Na twintig minuten rijden arriveerden we aan het domein waar we nog even lang moesten wachten voor het openging (entry : € 3)
Beetje ontgoochelend omdat het grootste en oudste deel van het kasteel toe is wegens herstelwerkzaamheden nadat daar een rotsblok in 2008 naar beneden was gedonderd.
Je hebt er wel een schitterend uitzicht op de Donau en de omliggende buurt.

Devin Hrad, Bratislava
Eventjes ontspannen wandelen naar diverse overblijfselen die eigenlijk nogal nietszeggend zijn…
De vriendelijke buschauffeur had ons bij aankomst een bordje getoond met zelfgeschreven vertrektijden. We stonden er tijdig om die van 11u35 te nemen en stonden tegen de middag weer onder de Nieuwe Brug.
Vlug nog eventjes naar de
Slovenska Narodna Galéria (entree € 3) waar we op een drafje door de zalen met Oude Meesters liepen, de hedendaagse Slovaken bewonderden maar niet vonden wat we echt wilden zien: de zaal met o.a. enkele Picasso’s.
Vlug te voet naar het hotel om onze bagage op te halen en met tram en bus naar de luchthaven waar we net op tijd arriveerden.

Leuke ontspannende citytrip maar absoluut géén must