websitetemplate.org - australiana
Wie ben ik ? > Reizen > Reisverslagen 2009 > 6 Alicante (november)
 
 

6 Alicante (november)

Alicante (10-13 november 2009)

Al onze Alicante foto's staan op http://www.flickr.com/photos/34175173@N02/sets/72157622681437627/  

Op reis stuur ik zo om de 4 à 5 dagen een mailtje (half A4'tje) met onze, soms leuke, soms vreemde, soms enge belevenissen naar al wie dit wil lezen.Wil je ook in die mailgroep zitten, laat het me weten op vandenbrouckechris@hotmail.com 

Algemene indruk
Ik pleit onschuldig dat we nog eens weggaan maar het was Catherine die er nood aan had er ‘nog eens uit te zijn’. Een goedkope vlucht gezocht op Internet en niet onmiddellijk de Scandinavische landen in gedachten tijdens deze wintermaanden.
Uitgekomen op Alicante voor een spotprijsje.
Pas achteraf beginnen zoeken wat daar allemaal te zien/doen was. Viel een beetje tegen maar bon, het ziet er daar goed weer en we zullen ons wel niet vervelen.
Achteraf bezien is de stad ons heel goed meegevallen met toch wel heel wat statige, monumentale gebouwen, kathedralen en kloosters. Ook onze daguitstap was goed gevuld.
Inleidende info op
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alicante_(stad) 

Temperatuur
’s Morgens was het nog wat frisjes door de wind maar tegen 10 uur konden we al onze sweater uitspelen en de rest van de dag in T-shirt rondlopen. Met een aangename 22 à 25° C was het  genieten. Zalig om eens weg te zijn van het Belgische gure winterweer…


Kostenplaatje

per persoon voor 3 nachten, zonder de verplaatsing naar en van Charleroi
Hotel€ 51
Vlucht€ 35
Onkosten€ 70
totaal€ 156


Hostal Pension La Milagrosa

 
Buitenkant hotel                               Onze kamer                                        Middagmaal op dakterras

Gegevens
www.hostallamilagrosa.com
Calle Villavieja, 8 03002 Alicante
tel 965 21 69 18
pension@hostallamilagrosa.com

Opmerking
Hotel geboekt via Hostelworld.com, een voorschot van 10% te betalen met je Mastercard/VisaCard en de rest ter plaatse te betalen. Verliep heel vlot, zelfs te vlot. Ik boekte eerst een double zonder badkamer en voor de twee daaropvolgende nachten een double met bad. De eerste dag betaalde ik het resterende bedrag bij aankomst. Voor de volgende twee dagen hadden ze eerst geen wisselgeld, dan mocht ik wachten en de laatste dag zegden ze me dat alles ok was, dat ik mocht uitchecken. Nochtans niet betaald, maar dat is hun probleem.

Ligging
Hoe geraak je daar van de luchthaven ?
Je kan natuurlijk een taxi nemen maar het is veel goedkoper met de bus.
Ga vanuit de luchthaven de trapjes naar beneden, vergeet de eerste rij bussen, trapje op en wacht aan het bushokje op bus C-6 “aeropuerto” . Om de 20 minuten heb je een bus naar het centrum, je doet er 30 minuten over en het kost je € 2,90 per persoon. Wij moesten tot de eindhalte, Puerto del Mar.
Terig van het hotel naar de luchthaven rekent ons hotel € 20 aan voor max.4 personen. Wij konden gelukkig een taxi delen met ander koppel.
Afstand van het hotel tot centrum
paar minuutjes wandelen naar het Historisch Centrum, de oude stad
Hotelfaciliteiten
Receptie met vriendelijk personeel (Engels-/Franssprekend)
Kleine keuken op 3de verdieping
Internet in hall aan receptie, normaal € 1 per 30 minuten. Ik mailde één keer een kwartiertje en niemand vroeg me iets….
Er is een lift.
Aangenaam dakterras op 4de verdieping met tafeltjes en stoelen en schitterend uitzicht op het Castillo.
Het hele hotel is rookvrij maar we hadden een groot balkon…
Prijs
€ 32/kamer zonder badkamer (2 enkele bedden)
€ 36/kamer met badkamer (dubbel en enkel bed)
Ook aanwezig in kamer: handdoeken, zeepjes, TV, airco/verwarming, kleerkast.

Vervoer
Verplaatsingen binnen de stad
alles te voet gedaan maar er zijn genoeg bussen voor de mensen die ietwat luier zijn.

Naar Orihuela (50 km) en Elche (15 km)
Er is een trein maar we kozen voor de bus
Busstation aan Calle Portugal werd nogal een verwarrende bedoening. Woensdagavond zegden ze ons dat de eerste bus om 7 uur vertrok en dan om de twee uur. Niet nodig om op voorhand een ticket te kopen.
De volgende dag kocht ik de ticketjes en bleek de bus maar om 10u15 te zullen vertrekken? Op de bussen zelf staat er geen bestemming zodat we het aan iedere chauffeur moesten vragen tot we uiteindelijk pas om 10u45 vertrokken naar Orihuela. Op de terugweg stopten we in Elche.

Restaurants

Ontbijt
Het ontbijt was niet inbegrepen in de hotelprijs en er was daar ook geen mogelijkheid om iets te krijgen.
Ze maken wel reclame voor ‘Mon Café’, om de hoek maar ’s ochtends om 8u30 waren die nog niet open. Ontgoocheling dus voor Catherine. Veel bakkerijen waren er ook niet in de buurt zodat het behelpen werd met de avond ervoor gekochte broodjes en thee op de kamer ofwel wachten tot we ergens een Desayuno-café tegenkwamen –gewoonlijk € 2 voor een bolleria, een café en een fruitsap.

Avondeten
In tegenstelling tot de rest van Spanje wordt de Menu del Dia niet alleen ’s middags geserveerd maar ook ’s avonds. Maar opletten met de openingsuren. Soms sluiten ze al om 17 uur.
In het verlengde van onze straat zijn er in de Calle Mayor maar ook langs de Esplanade heel wat restaurants die een Menu del Dia aanbieden voor de prijs van € 9-12. Keuze genoeg.
Er staan overal borden op straat met de menu en de prijzen.
Wij kozen de goedkoopste in de Calle Mayor, waren er tevreden over en gingen daar drie avonden eten.
De eerste avond speelde een live DVD van U2, C’s favoriete groep. Haar avond kon niet meer stuk. De volgende avond was er een andere garçon en vroeg ik nogmaals U2. De derde keer moesten we het niet meer vragen…


Nuestra Finca


ergens op Calle Mayor, enkele tafeltjes buiten maar daarvoor was het net iets te fris
vaste prijs Menu del Dia € 8,90 + 1,5 bediening = samen € 20,80 voor 2 personen

1ste avond
ensalada
            vispaella (Catherine) / swordfish (Chris)
drank: glas bier/wijn/tinto de verano
            postre/koffee
2de avond
tapas met groenten en koude patatjes
            brocheta met gebakken patatjes (Catherine) / vispaella (Chris)
postre: flan – soort pudding
3de avond
tapas
vispaella (Catherine) / escalope met groenten en gebakken patatjes (Chris)
postre: flan – soort pudding

 

 

Bezienswaardigheden
De dinsdag namiddag deden we, na het inchecken, nog een verkennende wandeling zonder de bedoeling veel te bezoeken, dat is voor morgen.
Tussen 14 en 17 uur passeerden we o.a. de Basilica, het Stadhuis, de Mercado, de Plaza de Toros (allemaal gesloten) om uit te komen aan het

* Museo Archeologico
De  6 euro entreeprijs vond ik teveel geld voor iets dat me toch maar matig interesseert en we lieten het dus links liggen en wandelden langs de
Esplanade  indrukwekkend met 6 miljoen marmersteentjes. Rustig slenteren en tegen 17 uur terug aan de

* Plaza de Toros
De arena uit 1888 is niet te bezoeken maar er zijn nog iedere zaterdag en zondag stierengevechten. We kwamen speciaal voor de speciale tentoonstelling in het Museo Taurino (Bullfighting Museum): keramieken van Pablo Picasso, ook een groot liefhebber van stierengevechten. Openingsuren 9-14 en 17-19 - gratis

  
Twee keramieken van Picasso
Een halfuurtje later stonden we aan de zeer mooie Art Deco-achtige Mercado waarvan we verwachtten dat hij dezelfde openingsuren zou volgen als de rest van de gebouwen in Alicante.
Nee dus, open van 7u30 tot 14u30.


Indrukwekkende Art Deco markt
Kort daarop gingen we terug naar de Rambla waar we deze namiddag al een aankondiging gezien hadden voor – nogmaals ! – een tijdelijke Picasso-tentoonstelling. In de Bancaixa zagen we de tekeningen die Pablo maakte voor een theaterstuk La Danza. Mooi maar niet onmiddellijk herkenbaar als zijnde van de Meester. Gratis.

Wat inkopen, een aperitiefje op ons dakterras en dan maar lekker gaan eten.   

Woensdag
We hadden uit de ervaringen van gisteren een les geleerd: plan je bezoeken en hou rekening met de openingstijden. Zo kon ik het volgende programma samenstellen:

* Mercado
een overdekte markt met hoofdzakelijk vlees, vis en groenten maar ook enkele bakkerijen. Leuk om eens in rond te lopen.

* Ermita Santa Cruz
in de oude wijk, de Barrio en niet moeilijk te vinden omdat het goed aangeduid was. Jammer genoeg  gesloten. De gele uptownwijk is heel mooi met typische kleine huisjes die in het blauw gekleurd zijn, heel schilderachtig en pittoresk.

* Palacio Maissonnave
is nu een publiek gebouw, de archieven van de stad zitten er en er zou volgens mijn info een Greco-Romano necropolis zijn maar wij niets anders dan een paar oude stenen ???

* Ayuntamiento (Stadhuis)
is een oud, statisch en heel mooi gotisch gebouw met binnenin het ijkpunt voor de hoogtemeting van heel Spanje, duidt de hoogte boven de zeespiegel aan.
Zeer duidelijk herkenbaar beeld van Salvador Dali in de ingang.


Beeld Dali in StadhuisVan thuis uit had ik voor de eerste nacht een kamer moeten boeken zonder badkamer maar voor de twee volgende dagen hadden we een kamer met bad, dus veranderen. Om 12 uur hadden ze onze nieuwe kamer nog niet gekuist, dus maar broodjes gaan eten en thee gedronken op ons dakterras tot één uur. Bagage verhuisd en weer op weg….Van 13 uur tot 18 uur wandelden we langs, naar en door

* Ereta Park
modernistisch park op de heuvel tussen de oude stad en de burcht. Kalm, rustig en mooi met de verschillende fonteintjes. Verfrissende loop door het spuitende water

Verfrissing zoeken…

* Garrigos Wells
= Museo Aguas Alicante (gratis) is eigenlijk meer een schoolmuseum waar bevattelijk uitleg gegeven wordt over alle mogelijke soorten waterwinning. DE vrouwelijke gidse nam ons ook meer naar de grotten zelf die vroeger dienden als collectoren voor het wtaer. Door een ingenieuze klank- en lichtshow krijg je een bevreemdend effect waardoor je te midden het water lijkt te staan (op een blauwe ondergrond, zie achteraan op foto-onder mijn voeten verdween het blauw mysterieus voor de foto !!!). Bizarre ervaring. Op 10 minuten terug buiten.


* Castello
ferme en steile klim naar boven in de hitte waardoor het zweten werd.
Gratis toegang en verschillende mooie oude zalen en verschrikkelijk mooi uitzicht op de stad en de zee. We dronken daar een theetje en een cola voor terug naar beneden te stappen.

                                                           Zicht van op het fort op stad en zee
We stonden nog te vroeg (16 uur) beneden om nog een paar dingen te gaan bezoeken en gingen dan maar een halfuurtje op het strand zitten. Pootjebaden in je bloot bovenlijf, een kruiswoordraadseltje oplossen op het strand in de zon – wat wil je nog meer van je vakantie ?
De twee parken, Parque Gabriel Miro en Canalejas Parque, die in alle brochures als mooi omschreven worden, vonden wij maar niks. We stapten tot aan het busstation om te informeren naar de bussen voor morgen, richting Murcia en hielden dan onze stadwandeling voor bekeken.
Een filmpje van boven op het fort vind je hier

Donderdag
Dagtrip naar Orihuela en Elche
Achteraf bezien hadden we eigenlmijk beter alleen maar Elche op het programma gezet, er is daar meer dan genoeg te zien.
We waren dus te vroeg in het busstation en gingen dus maar eerst naar het Cultureel Centrum de
* Lonja de Pescado
Waar tijdelijke tentoonstellingen zijn. We hadden het geluk het werk van een mij onbekende Spaanse schilder, Cristobal Toral, te zien die mij heel erg beviel en van wie ik als reiziger, wel iets mijn huiskamer zou willen hangen – als ik het zou kunnen betalen natuurlijk
 Zie
http://www.artelibre.net/ARTELIBRE1/TORAL/TORAL.htm
Na onze hierboven beschreven busperikelen arriveerden we slechts tegen de middag in
 Orihuela

We werden ergens afgezet en moesten ons eerst wat oriënteren. De wegwijzers waren niet heel duidelijk maar uiteindelijk vonden we in het Stadhuis een plannetje en geraakten dan wel vlot aan de

* Cathedral  en het Convento Santo Domingo
In het eerste was er gratis toegang maar nog eens een van de vele barokke kerken. Het tweede was gesloten, natuurlijk


Tuin van de kathedraal                    Reliëf op kloosterdeurWe kochten enkele broodjes en aten die op voor de Public Library op een bankje
Wel open maar geen zin om er binnen te gaan:

* Museo Miguel Hernandez
Een van de grootste Spaanse dichters maar wel een fotootje van het monument dat voor zijn huis werd opgericht: een aluminiumversie van palmbomen…
In een ander toeristenbureau vroegen we wat uitleg over bussen en treinen naar Elche en kregen onmiddellijk een Timetable mee van de trein.
Op het gemak naar het treinstation gewandeld en onderweg nog enkele bezienswaardigheden proberen mee te pikken
Pech, zowel het mooie Teatro Circo als het Convento de San Sebastian waren gesloten…

De uren van de trein waren niet zoals aangegeven op ons blad maar we vonden het niet erg een half uurtje te moeten wachten in de zon. Drie kwartier trein voor € 1,90 pp.
Tegen 16 uur stonden we in

Elche
http://www.turismedelx.com/
Buiten het treinstation wandelden we links weg, sloegen de eerste links in en zagen aan de overkant een Visitors Centre waar we een goed plannetje kregen. We stonden in een mooi park dat deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed.
Het mooiste park ligt een kilometertje verder en dat vonden we tamelijk vlot.

* Horte del Cura

Porta de la Morera, 19
www.huertodelcura.com
€ 5 pp
We liepen er een halfuurtje rond in de kleine maar schitterende tuin met tientallen meters hoge palmbomen uit alle streken van de wereld en ongelooflijk grote en indrukwekkende cactussen. Een filmpje van tussen de palmen vind je hier .Op de terugweg naar het Treinstation passeerden we nog enkele kloosters en stopten aan de

* Basilicia
die, natuurlijk, gesloten was. Het museum met enkele kerkschatten was wel open maar € 2 vond ik zijn geld niet waard

Bon, het wordt stulletjes aan om terug naar Alicante te sporen voor onze laatste aperitief, ons Laatste Avondmaal en onze laatste nacht.
Morgenvroeg staat de wekker om 4uur….