websitetemplate.org - australiana
Wie ben ik ? > Reizen > Reisverslagen 2010 > 2 Litouwen (juni)
 
 

2 Litouwen (juni)

 Litouwen (12 – 15 juni 2010)
 Algemene indruk
Toevallig waren we verleden jaar net met de verkiezingen  naar Riga geweest voor een citytrip en was het ons goed bevallen.
Dit jaar wilden we dat nog eens doen maar, pech voor onze Natie, net nadat ik geboekt had viel mijn oproeping als Voorzitter van een Kortrijks Telbureau voor de Verkiezingen in de bus. Dedju, nu ben ik net weer weg als ik mijn burgerplicht moet doen. Pech hé.
Een nieuwe bestemming van Ryanair eens uittesten: Kaunas in Litouwen lijkt me wel iets, vooral voor die prijs.op   
Ik betaalde voor 3 nachten, zonder de verplaatsing naar en van Charleroi

Hotel  € 43
Vlucht € 32
Onkosten € 40
 totaal €  125
Opmerking
Ik had er eerst aan gedacht om onmiddellijk door te reizen naar Vilnius (de hoofdstad) vanuit Kaunas (de 2de grootste stad van het land) maar een eenvoudig rekensommetje leerde me dat ik maar heel laat in mijn hotel zou zijn. Geen zin in, dus maar logies gezocht in Kaunas.

Formaliteiten
- Voor Litouwen is een geldige Belgische identiteitskaart voldoende
- Litouwen doet nog niet mee aan de Eurozone en heeft nog zijn plaatselijke munt, de Lita

Geldzaken
Wisselkoers zie http://www.oanda.com/currency/converter/ 
Lithuanian Litas (LTL) to Euro (EUR)

LTLEURLTLEURLTLEUR
1 = 0.2910 = 2.89100 = 29
2 = 0.5815 = 4.34200 = 58
3 = 0.8720 = 5.79300 = 87
4 = 1.1625 = 7.24400 = 116
5 = 1.4530 = 8.68500 = 145
6 = 1.7435 = 10.13600 = 174
7 = 2.0340 = 11.58700 = 203
8 = 2.3245 = 13.03800 = 232
9 = 2.6150 = 14.47900 = 261

FXCheatSheet for Travelers
© 1997-2010 by OANDA, Corp.
http://www.oanda.com
60 = 17.37Interbank rate
Lithuanian Litas (LTL)
Euro (EUR)
May 20, 2010
70 = 20.26
80 = 23.16
90 = 26.05

In de (kleine luchthaven) van Kaunas staan twee ATM’s waar je met Maestro, Visa, MasterCard enz… geld kunt afhalen. Ik haalde 300 Litas (iets méér dan € 90) uit de muur en had daarmee genoeg voor mijn hotel en de rest van mijn onkosten

Hotel

Gevonden en gereserveerd via Internet

Kauno Arkivyskupijos Sveciu Namai
Address: Rotušės a. 21 LT-44279 Kaunas
Phone +370 37 322597 - Fax +370 37 320090 - GSM +370 687 94524
http://kaunas.lcn.lt/sveciunamai/en/index.html         mail : sveciunamai@kn.lcn.ltHoe geraak je er van uit de luchthaven?


Bus 29 vertrekt om het half uur naar het centrum (100 meter op de linkerkant als je de terminal verlaat) Je betaalt 2 Lita ofwel aan een krantenkiosk ofwel aan de chauffeur zelf. Als je een ticket op voorhand koopt moet je het valideren op de bus zelf (boete voor niet-valideren of zwartrijden is 100 Litas).

In de Airporterminal staan de vertrekuren van de bussen aangeduid (ook die voor voor Klaipeida en Vilnius) maar je vindt ze ook online op
http://www.airport-express.lt/step2.php  
Maar de info die ik kreeg in het Infobureau van de luchthaven klopte niet helemaal: volgens hen ging de bus tot helemaal in het centrum. Nee hoor, tot aan Vytauto Gatve (de busterminal), dan moet je de baan oversteken en trolleybus nr. 5 nemen to aan Jonavos Gatve (1 Lita aan de chauffeur te betalen) Dan is het maar een paar honderd meer naar Rotusès (de Oude markt).

Afstand tot centrum
Het hotel kan niet centraler liggen, met zicht op de oude Townhall en enkele Kathedralen en zeer dicht bij al de bezienswaardigheden.

Hotelfaciliteiten
De receptie is maar tijdens bepaalde uren bemand (op zondag bvb maar tot 15 uur) Zeer vriendelijk en behulpzaam (goed Engels). In hun mails op voorhand was duidelijk gezegd dat er niet mocht gerookt worden en dat er geen alcohol in het hotel toegelaten was. Hm, dan kennen ze de Vlaamse katholieken nog niet…
Mijn kamer was sober qua inrichting (alleen een kruisbeeld en een bijbel waren er), niet groot (3x5meter) maar zeer nieuw en proper. Parket en een heel groot raam.
Voor de twee singles samen was er een gemeenschappelijke wc (met lavabo en handzeep) en een gemeenschappelijke douche. Zeer nieuw en proper. Handdoek aanwezig.
Wi-fi in iedere kamer
Water dispenser aan de receptie en koffieautomaat.

Prijs: 50 Lit per nacht (= € 14,47)  

Restaurants
Zeer veel mogelijkheden om te eten of te drinken in Kaunas. Heel veel pizzeria’s en ook een restaurant dat reclame maakte met zijn Belgisch bier.
Ik koos voor

Berneliu Uzeiga
De naam staat garant voor kwaliteit, degelijk voedsel, behoorlijke hoeveelheden en vlotte bediening in lokale klederdracht. Iedere Berneliu Uzeiga is onderdeel van een keten die in heel Litouwen vestigingen heeft – in Kaunas alleen al zijn er 4.
Valanciaus Gatvé 9 (zijstraat op 100 meter van de Oude Markt)
 

  Ik koos voor de goedkoopste recepten uit de plaatselijke,Litouwse keuken. Voor vis betaal je bvb tussen de 11 en 25 Litas, voor een steak rond de 15-18.De eerste dag betaalde ik 9.90 Li t(= € 2,86) voor Minced meat stuffed with stewed cabbage leaves served with boiled potatoes
De tweede dag liep mijn rekening op tot 13.89 Lit (= € 4,02) en daarvoor kreeg ik Fried grated potato dumplings stuffed with minced meat served with sour cream mét een ½ liter bier
Voor de vegetariërs zijn er heel véél mogelijkheden. 
 
Bezienswaardigheden
Mijn eerste bezienswaardigheid had ik al net voor de deur: een drankstand, tientallen tafeltjes met grote pinten en een reuzenscherm om het WK Voetbal in Zuid-Afrika live uit te zenden. Interesseert me niet op reis.
Mijn tweede bezienswaardigheid had ik vanuit het venster van mijn kamer op het gelijkvloers. Het was weekend en dus (Litouwse) toeristendag: ik zag er veel groepjes toeristen met luidruchtige gidsen (soms zelfs met microfoon). Wat er zo bijzonder was aan ‘mijn’ tuin heb ik nooit geweten.
Voor de derde bezienswaardigheid moest ik me ook niet verplaatsen: een openluchtconcert naast de deur van een singer-songwriter met enkele honderden fans. Hebben we geen cd’s van in mijn bibliotheek- zo laten aub.

Zondag
Vandaag Kaunasdag, morgen Vilniusdag. Ik begon, niet al te vroeg, in de

* Kathedraal
waar een mis bezig was. Litouwen is een ultrakatholiek land bij uitstek en het aantal kerken in Kaunas en in Vilnius zijn bijna ontelbaar.Er zijn een behoorlijk aantal musea in Kaunas maar die hebben bijna allemaal te maken met hun eigen (gewelddadige) geschiedenis of met de lokale traditie die me niet veel interesseert. 
Leuker leek me wel het

Devils Museum dat volgens mijn recente Lonely Planet open zou zijn van 10 tot 17 op zondag maar dicht was tot 11 uur. Zomaar wat kriskras gewandeld, zo ver mogelijk weg van het centrum en daar zag ik de zo typische Russische houten en vervallen huizen tot ik op mijn stappen terugkeerde naar het
 

Devils Museum
entrée: 6 Litas
Een Litouwse kunstschilder kreeg bijna 100 jaar geleden eens een beeld van een Duivel als geschenk en was er zo door gefascineerd dat hij er 13 dertien dozijn wilde van verzamelen. Het werden er uiteindelijk 260. Met giften uit de hele wereld (ook uit België) groeide de collectie uit tot meer dan 2000 duiveltjes in alle maten, kleuren en vormen. Veel uitleg over de legendes en overleveringen. Er mochten geen foto’s genomen worden, ahum.

  Vijf minuten stappen naar de buitenkant van de stad en naar de

* Green Hill Funicular
waar je een kort ritje maakt met een oude, houten treintje om twee minuten later al te mogen uitstappen. Ik had een mooi zicht verwacht op de stad maar nada, noppes. Er is nog een Funicular aan de andere kant van de stad, over de rivier en die zou wel meer de moeite zijn. Boven op het heuveltje stond dan nog een splinternieuwe kathedraal lelijk te wezen. Boe, vlug weer naar beneden. Gelukkig had het me maar 1 Lita (€ 0,30) gekost.

 
   
* Kaunas Picture Gallery
Entrée: 4 Litas
Maar vijf minuten verder en ik hoopte er een paar ontdekkingen te doen van abstracte, kubistische Oostblokkers die ik nog niet kende maar dat viel tegen. Meestal romantische landschappen.
Ik liep door de verkeersvrije Laisves (gratis Wi-Fi voor iedereen, kunnen ze nog een puntje aan zuigen bij ons), zag nog een paar kerken en herinnerde me plotseling een klooster een 10-tal kilometer buiten de stad. Dus maar het Tourist Office binnengestapt. Kaunas had me immers nu al niets meer te bieden en het was pas kort na de middag.Wat volgt is weer een typisch voorbeeld van de Oostblokmentaliteit: Pazeislis Monastery moet gekend zijn bij de toeristen maar de meeste mensen doen het op een (georganiseerde) trip of met de eigen wagen Bij mijn vraag welke bus ik moest nemen was het antwoord niet onmiddellijk duidelijk. “Efkes opzoeken”  15 min later wist ik dat Trolleybus nr. 5 tot daar zou rijden.
“Tot aan het klooster?”
“Ja Ja “
Zal wel.Trolleybusbus 5  stopte ergens in the midddle of nowhere en dan moest ik volgens de chauffeur nr. 9 nemen tot aan het klooster. Ik riskeerde het, het was ondertussen weer beginnen miezeren, en na tien minuten had ik het gevonden.* Pazeislis 
Pech, alles was potdicht. Andere toeristen kwamen aan met de wagen en reden ook onverrichter zake weer weg. Geen aanduiding waarom of wanneer weer open, niets of toch niets dat ik kon lezen.Ik wandelde dezelfde weg terug, nam trolley 5 en ontmoette daar twee Vlamingen die hun weg aan het zoeken waren. Ik hielp hen hun hotel vinden en vernam dat ze ook gevlucht waren voor de verkiezingen. Verleden jaar waren ze in juni naar Riga geweest, net als wij… Toeval of toch volgend jaar ?Voor ik naar de kamer ging nog eens de restanten van het Fort bezocht. Niet veel meer van te zien, jammer.

Fort
 
    
Maandag
Drie kwartier gewandeld van mijn hotel naar het busstation en daar onmiddellijk een ticketje gekocht en de bus op naar Vilnius. 100 kilometer ver voor 19 Litas en 1u45min rijden met een grote, comfortabele bus.
In de Litouwse hoofdstad volgde ik de wandeling uit de Lonely Planet maar niet in de juiste volgorde (sommige dingen interesseerden me niet veel).
Ik begon aan de
* Gates of Dawn
de enige overgebleven oude middeleeuwse stadspoort.
Leuk is dat er in de poort een kapel is, die van de
* Chapel of Blessed Mary
Er was een mis bezig maar ik ging eens loeren. Ik wandelde de grootste straat van de Old Town door, op de kasseistenen en zag nog de 

* Basilian Gates 

Is de toegangspoort tot een eeuwenoud klooster waar ook niet veel meer van te zien is.
Langs de verkeersvrije Vokieciu (niets anders dan winkels natuurlijk) geraakte ik aan mijn eerste doel.
* Frank Zappa
Kort na zijn dood maakte een bekende Litouwse het tot dan enige beeld ter wereld van de geniale Zappa. Mocht ik natuurlijk niet missen. Wel een schande natuurlijk dat zo’n belangrijk man zomaar op een autoparking staat. Vanavond op de kamer nog es luisteren naar de Frank, als eerbetoon.
 
Ik nam een binnenweg naar de * Cathedral
waar ik in Catherine’s naam en goede traditie een kaarsje aanstak.

In de zelfde buurt vind je het
* Presidential Palace 
 en de
* Gediminas Tower
(restant van vergane glorie). Ik zag een toeristisch wegwijzertje naar de Three Crosses Hill maar vond er geen spoor van in mijn Lonely Planet. Toch maar eens proberen. Na een half uur en een helemaal kapotte sandaal, opgave. Ik was op dat ongeluk voorzien en had extra scheoen mee in mijn dagrugzak. Zo kon ik terug naar het centrum waar ik op
* Roteles
in het Infocentrum het adres vroeg van mijn volgende doel.Nationalcis bibliotheka (Gedimino Gatve)
Veel Engels spraken ze daar niet en ik kreeg dus niet, zoals gewoonlijk, een rondleiding. Ik betaalde 1 Lit en kreeg een tijdelijk magneetkaart om binnen te geraken. Op eigen houtje de onleesbare bordjes gevolgd en meer trappen,gangen en gesloten deuren geprobeerd dan boeken gezien. Uiteindelijk toch in de ouderwetse leeszaal op de 6de verdieping geraakt waar ik me ook niet lang kon bezighouden.Met de lift naar beneden maar er was geen 0 te zien en dus stapte ik maar uit op het eerste waar ik door de security tegengehouden werd en teruggestuurd werd. Een meisje dat ook in de lift stapte kon twee woorden Engels: Second Floor. Ja, daar geraakte ik weer op de trap. Oef. Hieronder de leeszaal, mijn magnetisch pasje en de buitenkant van het gebouw.     
 
  Op de terugweg zat ik versperd in een optocht van enkele honderden mensen die de Russische Genocide tegen de Litouwers aan het herdenken waren. Het Genocide Museum was ‘versierd’ met bloemen, kransen en oudstrijders…
 

* Ik slalomde tussen de souvenirkraampjes van Pilies Gatve door tot ik weer aan de Gates of Dawn kwam. Gelukkig liep ik verkeerd op weg naar het busstation en zag ik zo nog de mooie
* Synagogue Choral
In plaats van in een grote bus werd ik nu in een minibusje gedropt. Het kostte 1 Lit meer maar deed er wel een half uur minder lang over.
 Veel herinneringen zal ik wel niet overhouden aan mijn twee volle dagen in Litouwen. Kaunas is te doen op een halve dag en Vilnius makkelijk op één dag. Het zijn twee aangename steden om eens in rond te kuieren maar voor een Citytrip vallen ze alletwee wat magertjes uit. Een overdaad aan kerken, dat was het zo ongeveer.
Nu ja, de verkiezingen zijn ondertussen gepasseerd.