websitetemplate.org - australiana
Wie ben ik ? > Reizen > Reisverslagen 2010 > 6 Malaga (december)
 
 

6 Malaga (december)

 Malaga (december 2010, 4 dagen-3 nachten)

malaga-europe 

Feliz Navidad in Malaga

2010-6-malaga-07-malaga-feliz navidad2010-6-malaga-05-malaga-feliz navidad2010-6-malaga-04-malaga-feliz navidad

Verhalen over een slecht begin en een slecht einde maar een perfect middenstuk.
Van Piccasso’s, smoeltrekkerappelsienen, luilekkerweer, Moren, busstommigheden en andere verhalen.

Reden om naar Malaga te gaan
Komaan zeg, heb ik een reden nodig? Wel ja, omdat jullie aandringen.
We hadden nog verlof over, héél véél zin en nog een beetje geld.
Daarenboven was het, na Albanië, al zes (6 !!!) weken geleden dat ik nog eens weg was geweest.
En na onze trip naar Alicante van vorig jaar (half november) wilden we eens aan den lijve ondervinden hoe het een maand later was in het Zuiden van Spanje…
Bijkomende en héél belangrijke reden was dat ik een goedkope vlucht vond.
En om een winterdepressie te voorkomen.
En om eens te oefenen hoe het zou voelen als gepensioneerde.
En, ik droom al 10 jaar van het Alhambra dat stilaan een mythische naam kreeg voor mij. Zou ik er ooit geraken en zou het zijn zoals ik het verwacht had ???
Eigenlijk, om eerlijk te zijn, ben ik alleen maar geweest om jullie jaloers te kunnen maken.    

Voorbereiding
Vlucht en hotel geboekt en anders niets van info (geen reisgidsen) mee. We laten het op ons afkomen, zonder stress van een planning te moeten volgen
In de luchthaven kreeg ik een plannetje van Malaga en in Granada kreeg ik er daar eentje maar daar bleef het bij. Meer dan genoeg om er een ontspannend vakantietje van te maken.  

Al onze Malaga foto's staan op
 
http://www.flickr.com/photos/34175173@N02/sets/72157625490201771/   
 
Ditzelfde verslag staat ook op mijn website www.chrisvdb.be samen met al mijn andere reisverslagen. 

Op reis stuur ik zo om de 4 à 5 dagen een mailtje (half A4'tje) met onze, soms leuke, soms vreemde, soms enge belevenissen naar al wie dit wil lezen. Wil je ook in die mailgroep zitten, laat het me weten op vandenbrouckechris@hotmail.com 

Kostenplaatje

(per persoon) - afgerond, voor 4 dagen/3 nachten
vervoer  vlucht Kortrijk - Malaga 40  € 
HotelJuanita 3 nachten 60 €
Kosten ter plaatse75 €
totaal175 €

Ter vergelijking onze laatste citytrips voor evenveel nachten, per persoon: Alicante 2009 (€ 156), Bratislava 2009 (€ 135), Vilnius 2010 (€ 125)

Vervoer
Vlucht met Ryanair
From Brussels (Charleroi) (CRL) to Malaga (AGP)
Mon, 13Dec10 Flight FR1928 Depart CRL at 15:25 and arrive AGP at 18:00
From Malaga (AGP) to Brussels (Charleroi) (CRL)
Thu, 16Dec10 Flight FR1929 Depart AGP at 17:50 and arrive CRL at 20:30 

Praktische info

Weer
Malaga, één van de meest zuiderse steden van Europa heeft het beste klimaat van héél Europa. Het hele jaar door zomerse temperaturen. Half december liepen we daar nog in T-shirt rond en hadden we een gemiddelde van 18° C.
Zalig om aan de Belgische vriestemperaturen te ontsnappen.
 

Internet
Eigenlijk niet gezocht maar ook wel geen Internetcafés gezien. Hier en daar – maar ook niet veel – winkels of cafeteria’s met WIFI.

Vervoer
De luchthaven van Malaga was groter dan verwacht. Er is een Toerist Informatiebureau en er staat een ATM.
Van de luchthaven naar het centrum van Malaga is er een gemakkelijke verbinding met de bus. Tot voor kort was dat bus 19 maar nu is dat bus A (met de A van Aeropuerto-logisch). Ieder half uur is er een bus en hij doet er 30 à 40 minuten over. Prijs: € 2, te betalen aan de chauffeur.
Op de bus zie je een lichtscherm met aanduiding van de volgende stops. De bus passeert o.a. het busstation maar dé stop voor de meeste toeristen die het centrum nodig hebben is op Alameda Principal (Alameda PPal). Dit is het hart van Malaga. Naar ons hotel was het slechts 2 minuten wandelen. 

Hotel en restaurants

Top Top-1  

Geboekt via booking.com
€ 40 per nacht voor twee personen, zonder ontbijt.
De receptie van het hotel ligt op de 4de verdieping, de kamers op de 4de en 5de. Er is een lift.
Je krijgt 3 sleutels: voordeur, deur van Hostal en deur van de kamer.
Gelegen in een smalle verkeersvrije straat met absolute stilte ’s nachts als gevolg. Wij hadden een relatief kleine kamer maar ze was zeer proper (iedere dag gepoetst en verse handdoeken).
Kamer 14 had twee aparte bedden, een kleerkast, een spiegel, een tafel met stoel, een TV en nachtlampjes. De badkamer was even klein maar zéér proper met een goede douche, handdoeken, zeepjes

2010-6-malaga-02-malaga-hostal juanita 2010-6-malaga-01-malaga-hostal juanita 2010-6-malaga-03-malaga-hostal juanita

Het hele hotel is rookvrij.
 
Eten in Malaga 
Ontbijt was niet voorzien in ons hotel, dus moesten we er zelf voor kijken
Probleem is dat de vele bakkerijen pas na 8u30 ’s morgens hun deuren opendoen en dat was ons wat te laat. Dus maar een cafeetje gezocht aan de Mercado waar we konden zitten voor een ontbijt. € 3,90 voor een koffe en twee ontbijtkoeken.
Ik had in een reisverslag van Wegwijzer gelezen dat je de Menu del Dia, de dagschotel, ook ’s avonds nog kon bestellen maar dat bleek in de winter niet mogelijk te zijn. We zijn dan 2x gaan eten in San Huan (Calle San Juan 30) waar je ook ’s avonds nog een menu hebt voor € 4.
Heel veel en heel lekker was het niet maar maar we hadden geen zin om driemaal zoveel te betalen in een van de toeristische restaurants.
De eerste avond aten we alle twee Calamares met frieten, de tweede avond Ensalata mixta en Lomo.
Let op, of je nu brood eet of niet, het wordt toch aangerekend.
2010-6-malaga-51-malaga-resto
 
                                  
 
 Bezienswaardigheden Malaga
Er zijn verschillende toerismebureaus in de stad (Pasaje de Chinitas 4 - Plaza de la Marina  11 en Plaza Merced 17)

Hier is een link naar een folder met de bezienswaardigheden van Malaga

http://issuu.com/malagaturismo/docs/02_ruta_monumental_web?mode=embed&viewMode=presentation&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&showFlipBtn=true 

Wij hadden twee en een halve dag en ik reserveerde één dag voor het centrum van Malaga, één dag voor Granada en de rest voor een paar bezienswaardigheden die ik wijselijk overliet voor de laatste grote halve dag. Onze eerste avond – we arriveerden maar om 19u in ons hotel - deden we nog een avondwandeling van een tweetal uur, zomaar losjes uit de pols om een eerste impressie op te doen van het centrum. En het beviel ons en smaakte naar meer. De volgende morgen startten we aan het

Alcazaba
openingsuren
zomer 9u30-20u
winter 8u30-19u
entree € 3,45 per persoon (combiticket met bezoek aan Gibralfaro)

Het is een ferme wandeling naar boven tot aan de ingang. Het fort zelf is redelijk uitgestrekt en je bent er zeker wel een uurtje in bezig.  Er zijn een paar mooie zalen met de typisch Moorse architectuur en versieringen, de goed onderhouden binnentuinen en je hebt er een prachtig zicht op de stad.
Jammer genoeg moet je helemaal terug naar beneden voordat je terug naar boven kunt, naar het hoger gelegen fort Gibralfaro. Daar is er minder te zien maar is het zicht op de stad en de Middellandse Zee nog beter. Maar voor mensen met weinig tijd is Gibralfaro wel verwaarloosbaar.

2010-6-malaga-25-malaga-alcazaba  2010-6-malaga-29-malaga-alcazaba

Naar beneden ging vlugger en vlotter.

Hey, onze eerste voormiddag zit er al op. Omdat alles behoorlijk centraal ligt in Malaga gingen we onze broodjes op het gemak opeten op de kamer met een zelfgebrouwd theetje erbij. Daarna vertrokken we naar het

Cimenterio Ingles

Maar we waren net te laat, madammeke sloot af (14u30). Morgen tweede poging.

Plaza de Toros
De arena is normaal altijd toe maar het Museo zou open zijn ??? Nee hoor, toe, maar we mochten gelukkig eventjes binnen op de ring gaan zitten om te genieten van het stadium en ons voor te stellen hoe het zijn met een volle arena.
2010-6-malaga-34-malaga-plaza de toros
Plaza de la Merced
Casa Natal Picasso, nr 15
openingsuren dinsdag-zondag 9u30-20u

€ 1 pp, met  audioguide € 2
Picasso heeft maar tot zijn 10de in Malaga gewoond en is er nooit meer teruggekeerd, dat zegt veel over zijn visie op zijn geboortestad. Ik zal wel niet ontkennen dat Barcelona en Parijs
,
waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht, veel meer te bieden hebben maar de Picassolink van Malaga heeft me toch aangenaam verrast.
Veel is er niet te zien in zijn geboortehuis: een paar foto’s en een paar keramieken van de grootmeester maar dat konden we toch niet missen, nietwaar.

Enkele links met meer info
http://fundacionpicasso.malaga.eu/opencms/opencms/fundacionpicasso/portal_es/portada

Mercado de Salamanca 
Hier waren we gisteravond in het donker toevallig gepasseerd en het leek me wel de moeite om nog eens terug te keren. Absoluut niet gekend en nergens inde boekskes maar zéér mooi.
Het oude Moorse gebouw is
schitterend versierd en ligt in de wijk Goleta, op het einde van de Calle Ollieras.
2010-6-malaga-37-malaga-mercado de salamanca 2010-6-malaga-39-malaga-mercado de salamanca
 
Dan gingen we nog een paar kerken opzoeken maar de stomme Spaanse gewoonte om tussen 14u en 17u bijna alles te sluiten speelde ons lelijk parten. Alles was dicht zodat we moesten tevreden zijn met de buitenkanten
tot grote ergernis van één van ons twee en tot grote opluchting van de andere helft van ons perfecte duo.
Moeilijke mensen zijn we niet, dus tevreden waren we. Ook een beetje omdat we de hele dag in T-shirt hebben kunnen rondlopen.
Het was een zeer aangename dag geworden waarbij we alles op ons gemak hebben gedaan en perse niet alles wilden bezoeken om de laatste lange voormiddag (donderdag) niet in verveling te moeten doorbrengen. Maar eerlijk gezegd, op ons normale tempo hadden we heel Malaga kunnen zien in één volledige dag.De woensdag gingen we naar Granada maar ik maak een chronologisch sprongetje naar donderdagmorgen.Onze laatste dag in Malaga begonnen we ongepland en uitzonderlijk voor twee cultuurfreaks met een 

Strandwandeling 

2010-6-malaga-114-malaga-beach in december

Zalig om half  december langs de zee te lopen en schelpjes te rapen… in een stralend maar fris ochtendzonnetje.

Cimenterio Ingles 
Er moet ooit een behoorlijk grote Engelse kolonie geweest zijn in Malaga (nabijheid van Gibraltar?) want op dit kerkhof zijn verschillende graven van consuls, ambassadeurs… vanaf de helft van de 19de eeuw. Bijzonder zijn de met schelpjes bedekte graven van plaatselijke kinderen die een eeuw geleden bezweken aan een epidemie (foto 1).
Op 16 december 1900 (vandaag net 110 jaar geleden) strandde een Duits Schip, de Gneisenau, voor de kust van Malaga en kregen de 62 bemanningsleden hier hun laatste rustplaats (foto 2).

 2010-6-malaga-122-malaga-english cemetery 2010-6-malaga-124-malaga-english cemetery 

Museo del Patrimonio Municipal 
Paseo de Reding 1
openingsuren
zomer dinsdag-zondag 11u-21u
winter dinsdag-zondag 10u-20u
gratis.
Heel toevallig passeerden we op de terugweg dit Museum dat gratis was (altijd meegenomen) en waar de permanente collectie niet erg te moeite was (een paar keramieken van de onvermijdelijke Pablo Ruiz P. niet te na gesproken). De ander helft van het museum was ingenomen door een schitterende retrospectieve op leven en werk van Dandy Miguel de Molina, acteur en flamencozanger uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Mooi.
 

We waren weer al een paar uur aan het stappen en het was tijd om een pauze te nemen in een van de prachtige parken van Malaga. 

Parque
Dit centrale park in het verlengde van de Alameda Principal (en naast het zeer mooie stadhuis) heeft tientallen soorten rozen – allemaal met een naambordje . Moet heel mooi zijn als die allemaal bloeien.
2010-6-malaga-128-malaga


Mijn madam was al twee dagen geïntrigeerd waarom er zoveel appelsienen aan de bomen hingen. “Waarom blijven die hangen  ?” “Mogen ze niet geplukt worden?”.Zijn ze giftig misschien?”
Mijn logische conclusiedat ze misschien niet zo lekker waren als de kunstmatig gekweekte, geloofde ze nauwelijks zodat ik er maar eentje plukte.
Bwèèkes, nog zuurder dan een citroen en door mij dus met de Kortrijkse naam “Smoeltrekkerappelsien” gedoopt.


Museo Picasso  
Calle San Agustin 8
www.museopicassomalaga.org
Tijd voor een van de twee hoogtepunten van ons tripje.
€ 6 entree voor de permanente collectie, € 4,50 voor de tijdelijke tentoonstelling en  € 8 voor een combiticket.
Omdat de tijdelijke expo ons ook interesseerde, kozen we voor de combi
Tijdelijke tentoonstelling: Het Speelgoed bij de Avant-Gardekunstenaars, een stroming van de jaren ’20 die ik al een tijdje volg. Vooral Russische tekenaars maar ook andere bekende West-Europese kunstenaars als Miro, Paul Klee.. hebben leuke dingen gemaakt voor kinderen.
De 11 Picassozalen huisvesten 285 originele werken van Picasso, voornamelijk geschonken door zijn kinderen en geven een mooi overzicht van zijn carrière. Geen topwerken maar wel zeer de moeite.
Na de Picassomusea in Parijs en Barcelona is de cirkel waarschijnlijk rond.

We gingen broodjes kopen, aten ze op met een fles Cola en konden er weer tegen.Heel tevreden over onze laatste voormiddag wilde C. nog de kathedraal bezoeken maar net daarvoor stopten we heel toevallig op hetzelfde plein aan het 

Palazio Episcopal
waar we nog een kadootje kregen: een gratis tijdelijke tentoonstelling van een paar jeugdwerken van… onze Pablo Ruiz Picasso. Leuk meegenomen. 

Cathedral


€ 5 betaalde C. om binnen te gaan. Ik had de laatste jaren al genoeg kathedralen gezien en bleef buiten in het zonnetje zitten. Het was mooi maar niet spectaculair
, was de conclusie. Dus eigenlijk de te hoge toegangsprijs niet waard.Het was donderdag en 15u, dus nog net tijd voor een koffietje en dan de bagage gaan ophalen in het hotel
Bezienswaardigheden Granada

UNESCO_WHC_Logo

video http://whc.unesco.org/en/list/314/video 
websites bezienswaardigheden Granada
 
http://www.take-a-trip.eu/nl/granada/bezienswaardigheden 
 
 
Hoe daar te geraken ?

Van het centrum van Malaga is er bus nr 4 naar het Estacion de Autobuses. Wij gingen te voet (20 minuten)
Daar zijn er om het uur bussen naar Granada, op het uur. Wij hadden pech, kochten een ticket om 9u01 maar haalden de bus niet meer.
We hebben ons noodgedwongen een uur moeten bezig houden in de onaantrekkelijke buurt.
Malaga-Granada: 1u30 rijden
Prijs € 9,63 pp enkel. Terug zonder uur
op het ticket
!!!!
In Granada arriveer je in de busstation, te ver van het centrum om te voet te gaan, dus weer een bus.
Bus nrs 3 of 33 gaan tot aan de Cathedral (€ 1,20 per persoon, te b
etalen aan de chauffeur-15 à 20 minuten).
Dan nog minimum 20 minuten stappen (steil bergop) tot aan het Ticket Office
 
Ik had niks gepland op voorhand en dat was een beetje verkeerd. Om Granada, een heel toffe stad, te bezoeken heb je wel een beetje meer tijd nodig dan wij hadden. Ik had alles een beetje verkeerd ingeschat: ik, lid van het Simplistisch Verbond, had zomaar aangenomen dat de bus van Malaga aan het Alhambra zou stoppen. Mis poes. Nog wat zoeken naar de juiste bus, dan nog 20 minuten op de bus, dan nog 20 minuten te voet… En idem dito om terug te keren…
Dat maakte dat we heel wat minder uren ter plaatse hadden dan gewenst.
 

Alhambra

Openingsuren

15 maart-14 oktober 8u30-20u
15 oktober-14 maart 8u30-18u
ook avondbezoek mogelijk aan Nasrid Palace
ook mogelijk om alleen de parken te bezoeken, zonder Nasrid Palace

Entree € 12 pp
!!! opgepast!!!  Na de aankoop van je ticket heb je slechts 30 minuten om in Nasrid Palace te geraken. Eens je daar bent mag je er zolang blijven als je wil.
Het is 15 minuten goed doorstappen vanaf het Ticket Office.

Top-3

Er zijn globaal gezien 4 grote onderdelen van het complex 

Nasrid Palace (= Palazio Nazaries)
schitterend en datgene waarvoor je naar het Alhambra komt. Prachtige Moorse versieringen op zowel muren als plafonds met een heel speciale driedimensionale techniek. Wonderbaarlijk.
De zaal van “Las dos Hermanas” is een van de mooiste plaatsen die ik al gezien heb
Jammer genoeg was de koer van de Leeuwenfontein – de leeuwtjes stonden binnen te overwinteren - ook grotendeels afgezet met plastic voor restauratie.
Overal zijn er prachtige binnenkoeren met veel groen en fonteinen (foto’s 2, 3 en 4) 


Partal
originele eeuwenoude huizen met nog enkele fresco’s op de muren

Alcazaba
dat deel van het Alhambra was tijdelijk gesloten wegens restauratie.

Generalife
Dit is het hoogst gelegen gedeelte en bestaat voornamelijk uit enorm verzorgde tuinen en fijn gesnoeide hagen en sparren (foto’s 5 en 6)Al bij al waren we 2u30 binnen.

Stom genoeg mochten we op een bankje in het zonnetje onze broodjes niet opeten omdat een stomme bewaker ons dat zei…
Foert, paar meter verder toch een bankje gevonden in de zon.

2010-6-malaga-58-granada-alhambra 2010-6-malaga-59-granada-alhambra 2010-6-malaga-67-granada-alhambra    2010-6-malaga-75-granada-alhambra2010-6-malaga-86-granada-alhambra2010-6-malaga-92-granada-alhambra


We gingen natuurlijk te voet naar beneden en het ging vlotter dan naar boven.
We hadden nog wat tijd en wandelden een uurtje in
Albaicin, de oude Moorse wijk maar het was jammer dat we geen tijd genoeg hadden om de wijk volledig te zien. De Carrero del Darro – een lange

2010-6-malaga-108-granada-street scene 2010-6-malaga-105-granada-street scene 2010-6-malaga-109-granada-street scene
was zeer mooi met bijna alleen maar mooie façades.

De Cathedral ligt wat verloren tussen de gebouwen maar ziet er monumentaal groot uit. Ook hier weer hadden we jammer genoeg geen tijd meer om ze te bezoeken.Granada is heel wat minder toeristisch dan Malaga dat eigenlijk een badstad is en dus is Granada waarschijnlijker nog aangenamer om n te logeren. Maar je hoor ons niet klagen, Malaga is ons ook héél goed bevallen. 
Onze terugrit was een van onze betere Pechverhalen
In het
Toerismebureau hadden ze me verteld dat we bus nr. 3 of 33 moesten hebben aan de cathedral. Ze hadden zelfs een kruisje op hun plannetje gezet. Bon, we stappen op bus 33 die er normaal zo’n 20 minuten over doet tot aan het Estacion de Autobuses. We zaten er, naar mijn gedacht, iets te lang op en ik herkende niets meer langs de weg. “Maak je geen zorgen,” zei mijn madam, “het busstation is het eindstation, we kunnen dus niet verkeerd zijn.”
Dag Jan, of beter Dag Juan, we verlieten de bebouwde zone, iedereen was uitge
stapt en de buschauffeur maakte een 180° bocht. ???
“Perdon?, Estacion de Autobuses no es aqui?” Nee hoor, we zaten in de verkeerde richting, aan het einde van de rit. Shit, de chauffeur kon niet anders dan zijn medeleven met onze domheid betonen en verteld
e ons dat we pas om 17u33 in onze bestemming zouden zijn. En een nieuw ticketje moesten kopen… Een uur later dus dan gehoopt, verwacht en voorzien. En de bus van 17u mochten we dus ook op onze buik schrijven.
Soit, nog maar een tukje gedaan
op de bus maar in het busstation van Granada wachtte ons de tweede verrassing. We mochten de bus van 18u niet op. ’s Morgens had ik een heen en terug gekocht en op het terugticket stond als vertrekuur van de terugrit OPEN, dus dacht ik dat we om het even welke bus mochten nemen. Waarschijnlijk wel maar we moesten dat OPEN ticket toch hebben laten valideren aan het loket.
Driedubbele shit, weer een uur wachten? Nee,
gelukkig zat de bus niet vol en mochten we toch mee.
Om half acht waren we weer in Malaga waar ik het niet meer waagde een bus te nemen en we maar te voet naar het hotel gingen. Ik kende
ondertussen beter mijn weg te voet in Spanje dan per bus….
Oh ja, de pech aan het begin van onze reis was dat een auto met een jong madammeke in osn gat reed. We waren nog maar vijf minuten vertrokken… Gelukkig zonder schade voor ons (een beetje voor haar maar dat kon me niet schelen)

2010-6-malaga-161-charleroi arrival
En dit was onze thuiskomst... met 2 uur vertraging geland in Charleroi en traagjes sneeuwglijdend naar huis