websitetemplate.org - australiana
Wie ben ik ? > Reizen > Reisverslagen 2011 > 3 Frankrijk (augustus)
 
 

3 Frankrijk (augustus)

  Frankrijk (12-15 augustus 2011) 

 Al onze Frankrijk foto's staan op Flickr


Ditzelfde verslag staat ook op mijn website www.chrisvdb.be samen met al mijn andere reisverslagen

Op reis stuur ik zo om de 4 à 5 dagen een mailtje (half A4'tje) met onze, soms leuke, soms vreemde, soms enge belevenissen naar al wie dit wil lezen. Wil je ook in die mailgroep zitten, laat het me weten op vandenbrouckechris@hotmail.com  

Reisschema
 overnachtenafstandduur
Dag 1Vrijdag 12 augustusKortrijk - ChartresChartres334 km3u30
Dag 2Zaterdag 13 augustusChartres-TrappesTrappes67 km1u
Dag 3Zondag 14 augustusTrappes-Provins-ReimsReims124 km
154 km
1u30
1u50
Dag 4Maandag 15 augustus Reims-Kortrijkthuis228 km2u15
 
Alles samen een kleine 1000 kilometer gereden en het kostte ons ongeveer € 240 per persoon (op voorhand betaald: 3 overnachtingen € 150 en entréetickets Versailles € 50). Ter plaatse spendeerden we ongeveer € 280 (benzine, eten, parkings, péage, tickets Mumm…)   
 UNESCO_WHC_Logo
Unesco   

Op deze 4 dagen deden we evenveel Unesco Werelderfgoedsites aan 
http://whc.unesco.org/en/statesparties/fr
Lees meer bij Chartres, Versailles, Provins en Reims

 
Vrijdag 12 augustus 2011 
   Chartres
 
Kortrijk – Chartres (3u30 – 334 km - € 20.70 péage)

Met de GPS zonder problemen in Chartres aan het hotel geraakt maar we mochten nog niet inchecken, dus maar terug naar het centrum waar we gratis konden parkeren op de Rue du Faubourg La Grappe = 10 minuutjes wandelen van de kathedraal: ideaal dus. Normaal betaal je in het centrum € 1,90 per uur met een maximum van 3 uur.  

Bezienswaardigheden
De wandeling door Chartres deden we tussen 11u30 en 16u30. We gebruikten het plannetje met de wandeling die we kregen in het Toerismebureau dat naast het Maison du Saumon ligt (Place de la Poissonerie 8-10). Volgens de vriendelijke bediende zou het een wandeling worden van 1 ½ à 2 uur.

Ø Maison du Saumon
mooi, typisch middeleeuws gebouw uit midden 15e eeuw met veel hout. Dient nu voornamelijk om conferences en tijdelijke exposities te huisvesten. 

Ø  Cathedrale Notre-Dame
UNESCO_WHC_LogoGratis – open van 8u30 tot 19u30,van juni tot en met augustus zelfs tot 22u.

 Zeer mooi gotisch gebouw uit de 12de-13de eeuw. Het is een van de best bewaarde gotische kathedralen van Europa en terecht op de Unescolijst terecht gekomen. Via de overvloedig versierde drie portalen kom je de immense kerk binnen waar vooral de glasramen opvallen. Het soort blauw dat daar gebruikt werd zou uniek in de wereld zijn. Jammer genoeg waren ze het mooiste glas-in-loodraam (Le vitrail de Notre-Dame de la Belle Verrière)  aan het restaureren.
 2011-3-france-chartres-08-cathedrale 2011-3-france-chartres-20-cathedrale 2011-3-france-chartres-14-cathedrale 2011-3-france-chartres-16-cathedrale 

Maar dat is niet het meest speciale aan deze kathedraal. Dat is het Labyrint. We hadden geluk want alleen op vrijdag is het labyrint open, de andere dagen staan de gewone stoelen voor de mis erboven…. 
Het is een ingenieus doolhof met cirkels die niet spiraalgewijs naar binnen toe lopen maar de indruk geven dat je na korte tijd weer aan het terugkeren bent.

Na 10 minuten geloofde ik er al niet meer in en ‘zondigde’ ik door over de lijnen terug naar buiten te stappen. Tsja, iemand moet toch foto’s nemen.
Catherine deed deemoedig verder en geraakte na ik weet niet hoe veel minuten aan de vijf cirkels die het centrale middelpunt omringden. Je moet wachten tot de middelste persoon zijn gebedje heeft gedaan en dan een cirkel opschuiven tot je uiteindelijk – na nog veel tijd -   in het absolute midden geraakt.
Het was vroeger een pelgrimstocht (van niet minder dan 261,50 meter) maar nu doen bijna alle toeristen het, de een met nobeler bedoelingen dan de andere…
 Wat hebben wij niet gedaan in de kathedraal van Chartres? Betaald voor de crypte of voor een bezoek aan de hoogste toren.
We waren dus langer bezig dan gewoonlijk in deze indrukwekkende kathedraal en stapten een eindje verder naar de 

Ø  Centre International de vitrail
op zaterdag is het museum open van 10u tot 12u30 en van 14u30 tot 18u. Het zou nog een uur duren tot het openging en we konden niet wachten.


Ø Eglise Saint-Aignan
2011-3-france-chartres-37-saint aignanMinder bekende kerk en weinig bezocht en dus rustig. Ook zeer mooie glas-in-loodramen. Een restje van een deur van een biechtstoel gebruikte ik om C. ervan te overtuigen haar zonden te biechten maar het mocht niet baten… en we hadden ook maar vier dagen tijd.


Een klein beetje later arriveerden we aan de

Ø 2011-3-france-chartres-49-saint pierreEglise Saint-Pierre
ook even oud en ook mooi, zonder op te vallen


Het zag er naar uit dat de wandeling minder lang zou duren dan we gehoopt hadden zodat we een stukje afwandelden van de GRP die door een park tot aan de oevers van de rivier Eure loopt. Tijd om in het zonnetje onze broodjes op te eten…
De wandeling liep nog tot aan een college maar we besloten een alternatief te nemen. Eerst terug naar de auto en dan nog tien minuutjes wandelen tot

 
Ø  Maison Picassiette (Rue du Repos)
Een Chartriaan besteedde 26 jaar van zijn leven aan het versieren van zijn huis (binnen- en buitenkant maar ook de tuin) met mozaïeksteentjes in alle kleuren, vormen en formaten. Ik had er een paar foto’s van gezien op Internet en wist niet goed of ik moest besluiten dat het mooi of kitsch was. C. die liefhebber is van alle vormen van mozaïek dacht ik een plezier te doen maar toen ze mijn verhaal hoorde én de veel te hoge toegangsprijs van € 5,20 zag twijfelde ze niet meer: niet doen, waarschijnlijk zijn geld niet waard.
Bovendien stond aan de ingang een bord waarop stond je het huis alleen kon bezoeken na afspraak.
Wil je zelf eens oordelen? Kijk op
http://www.art-insolite.com/pageinsolites/insopicassiette.htm en beslis zelf. Aan de overzijde van de straat ligt Kerkhof Saint-Cheron. Dat is iets wat wij altijd proberen te bezoeken omdat het gewoonlijk een oase van rust is in drukke steden…

Ø  Cimetière 
We verbaasden ons over de vele militaire graven uit de Eerste Wereldoorlog waarbij het opviel dat voornamelijk Noord-Afrikanen (Marokkanen, Algerijnen en Tunesiërs) en Vietnamezen gesneuveld waren om ons van de Duitsers te verlossen.  Het Franse Kolonialisme verplichtte hun kolonies voetvolk te leveren voor de Grote Oorlog.
Na bijna 100 jaar, toch nog een dikke merci.
 
Besluit: Chartres is een aangename, gezellige stad om een paar uurtjes in rond te wandelen maar afgezien van de Kathedraal is er niet zoveel te zien of te beleven. Verder valt het op dat er erg veel groen is, dat er veel watertjes zijn wat een idyllisch gevoel geeft. Leuk.

We deden onze inkopen in de Carrefour voor vanavond (haha, ze hadden Duvel) en morgen en reden naar ons hotel

Hotel
2011-3-france-chartres-51-comfort Inn hotelComfort Hotel Chartres
ZAC Du Forum Du Coudray,  Le Coudray 28030
tel: 020 206 1730
comfortinn.chartres@wanadoo.fr

Ligging: eigenlijk niet in Chartres maar in een deelgemeente: Le Coudray
Gelegen in een soort industriezone met o.a. ook Etap Hotel, F1 hotel maar ook een Aldi bij de deur.

Prijs: € 59 betaald via Internet (ter plaatse wordt € 63 gevraagd)
Ontbijt is niet inbegrepen en kost € 7.10 - inchecken vanaf 16u – uitchecken 12u
Beoordeling: klein maar proper en met alles wat je maar nodig hebt: een eigen badkamer met zeep, shampoo en handdoeken. Er is chauffage, een TV en telefoon.
Belangrijk was voor ons de gratis bewaakte parking.
Allemaal non-smoking rooms

 Avondeten2011-3-france-chartres-52-chinois Au Royal de Chartres
In het hotel vroegen ze meer dan € 15 voor een dagschotel die waarschijnlijk opgewarmde kost zou blijken te zijn. ’s Namiddags hadden we al onze keuze gemaakt en reden nu ook weer naar het centrum van Chartres.

Au Royal de Chartres
Wij eten graag Chinees omdat het altijd en overal  lekker en goedkoop is. Hier viel het voor de eerste keer op onze reizen tegen. Het eten was lauw, smaakte naar niks en viel dus enorm tegen. Zeker niet aan te raden.
Ik betaalde € 21 voor twee dagschotels.
 ’s Avonds is er tussen eind mei en half september Chartres en Lumière. Alle belangrijke gebouwen worden vanaf zonsondergang verlicht maar omdat wij niet zo’n grote fans zijn van veel licht, hebben wij deze kelk aan ons laten voorbijgaan. Vroeg in ons bedje om morgen weer vroeg weg te zijn. 

Zaterdag 13 augustus 2011
Chartres - Versailles (1 uur – 67 kilometer – péage € 2,30)

Rond 9 uur reden we deze voorstad van Parijs (10 km) binnen.
Versailles is niet de gemakkelijkste stad om je weg te vinden als je geen plannetje hebt. We wisten helemaal niet waar het kasteel was maar zagen plotseling een massa volk. Ik parkeerde dan maar op de eerste de beste parking die we zagen naast het Kasteel. ’s Avonds zouden we een kleine € 15 betalen voor 7 ½ uur parking. Niet goedkoop dus
 Versailles

Via Internet kun je tickets aanschaffen maar de verschillende formules zijn niet altijd duidelijk. We hadden een hele dag dus ging ik maar voor het volledige dagticket dat toegang geeft tot Het Kasteel, de Grand en Petit Trianon en de Spectacles Eaux Musicaux (alleen tijdens de zomermaanden): € 25 per persoon. Apart is dat respectievelijk  € 15, € 10 en € 8
Er zijn ook nog de Eaux Musicaux Nocturnes, vanaf 21u30 maar dat hebben we ook niet gedaan
 

http://www.chateauversailles.fr/homepage

2011-3-france-versailles -56-waiting
Ik had verwacht dat er twee rijen zouden zijn om aan te schuiven en dat de mensen mét een ticket ergens een voorrangsbehandeling zouden krijgen maar nee hoor. Iedereen schoof aan in dezelfde rij.  Dus ook groepjes mensen zonder tickets die alvast waren beginnen aanschuiven en iemand van hun groep om tickets hadden gezonden. Vind ik helemaal niet eerlijk en vooral dan niet als het luidruchtige Amerikanen voor je zijn….
Op het einde links mag je binnen, aanschuiven dus Met een vluchtige schatting raamde ik het aantal mensen dat stond te wachten op een goede 200 en ongelooflijk hoe de mensen spontaan een slinger van twee of uiteindelijk drie rijen wisten te maken op het immense plein.
Het opschuiven ging vlugger dan verwacht en na een goed half uur stonden we aan de beveiligingcontrole waar iedereen die zijn picknick meehad, zijn rugzak moest afgeven. Que? En dan niks eten vandaag of alleen maar iets kopen aan de ongetwijfeld dure lokale kraampjes. Nee, geen paniek: na het bezoek aan het Château mag je je rugzak terug afhalen. Oef.O ja, iedereen kan gratis Audioguides krijgen in bijna om het even welke taal.In het  UNESCO_WHC_LogoChateau bleven we ongeveer 2 uur maar alle bezienswaardigheden moet je maar lezen in een reisgids. De Spiegelzaal waar het verdrag van Versailles in 1919 werd getekend is me het meest bijgebleven en ook de Koninklijke kamer van de Zonnekoning die duidelijk maakte dat hij zichzelf héél graag zag. Overal schilderijen en beelden van één man: hemzelve.

2011-3-france-versailles-84-chateau

 

 We aten onze broodjes op op een bank die intussen al goed nat was, het was serieus beginnen regenen maar het duurde niet lang.

·         Van de Eaux musicaux had ik veel meer verwacht. Zo nu en dan – maar niet altijd – spuiten de fonteinen terwijl er uit boxen op het domein klassieke muziek weerklinkt. Maar de muziek speelt de hele dag door, dus niets spectaculairs.

 
·         Grand Trianon
Dit was het buitenverblijf van de minnaressen van de Zonnekoning en hij verplichtte ze allemaal samen aan tafel te zitten en de coversatie op gang te houden. Een heimelijke moslim met zijn polygamie?
Daar mochten geen foto’s genomen worden, waarschijnlijk omdat er een tijdelijke tentoonstelling was van grote, hedendaagse couturiers (Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Dior, Gaultier…)

·         Petit Trianon, werd gebouwd voor de wereldbekende Madame de Pompadour die stierf voor het voltooid geraakte. Het werd later ingenomen door de minnaressen van Louis XV die voor één van zijn vrouwen een heel boerendorp liet nabouwen (de Hameau) omdat ze graag ‘boerin speelde’… Gek zijn deed dan ook al geen zeer. In het grote park achter de Trianons konden we ons gerust een uurtje bezighouden en genieten van de mooi aangelegde parken.

·         Bosquets zijn openluchtsalons die door een ingenieuze constructie van hagen, bomen en paadjes van elkaar verborgen liggen. Er zijn er zo een twaalftal maar we hebben ze niet allemaal gedaan. Op den duur….

·         Neptunusbassin en Drakenfontein waren heel zeker de mooiste fonteinen en die hielden we voor het laatste.

·         Standbeeld Louis XIV
Hiermee was ons bezoek van Versailles gedaan.
Het was zeer de moeite geweest en we hebben ons geen moment verveeld tijdens de meer dan 7 uur dat we daar ronddoolden.

 
O, en voor de Petite Histoire: weten jullie waarom Louis XIV altijd pruiken droeg?Hygiëne was in die tijd bijna onbestaand en omdat Louitje bijna kaal was, droeg hij een pruik. Dat vele haar trok luizen aan en hoe meer luizen, hoe langer de pruiken.
Zijn dokters verboden hem, om hygiënische redenen een bad te nemen zodat hij zich maar ‘waste’ met parfum – hij parfumeerde zelfs zijn eten.
En inderdaad, in het hele Kasteel zie je geen enkel bad, geen enkele lavabo….
2011-3-france-versailles-112-fontaine 2011-3-france-versailles-94-jardins 2011-3-france-versailles-120-bosquets 
We be
taalden onze parking en gingen op zoek naar een winkel voor wat chips, bier en broodjes voor morgen.  We keken ondertussen rond of we een restaurant vonden voor vanavond maar het enige wat we vonden was een soort Arabisch winkelcentrum met kruidenierswinkels, coiffeurs, enz…
Dan toch maar beslist in het hotel te eten. (€ 10,5 voor 1 pl of € 14,50 voor een entree + pla + dessert.
 Pech, tijdens de Weekends is daar geen eten te krijgen.
We vroegen de man aan de receptie waar we dan wel betaalbaar konden eten en hij stuurde ons naar een straat gestuurd waar verschillende eetgelegenheden zouden zijn: de Koreaan waar we eerst stopten was nog volop aan het opstarten en stuurde ons naar de overkant.  Het zoeken beu en scheel van de honger stapten we binnen in
 

Avondeten


Wok Lin
11 Avenue des Prés, 78180 Montigny le Bretonneux
Enkele minuutjes met de wagen van het hotel
Het menu belooft een mix van Japanse sushi, Chinese gerechten en Wolkgerechten. DE sushi was minimaal, het Chinees was een uitgebreid buffet maar de gerechten waren voor de tweede maal hier in Frankrijk erg lauw. De wok hebben we niet geprobeerd..
Als dessert waren er een paar stukjes cake en veel fruitsalade. En kokos die je kon warmen in de klaarstaande microgolf. Het smaakte allemaal nogal flets maar ik heb wel mijn buikje vol gegeten. C. was niet tevreden.

Slotsom: zijn € 18,30 pp niet waard. 

Hotel
Balladins Trappes
Rue Eugène Henaff

Ligging:
Op 2 kilometer meter van centrum volgens website maar het probleem is dat ze bedoelen “het centrum van Trappes” dat eigenlijk niet bestaat. Zonder auto ben je er niets.
Prijs:
€ 49 euro via Internet voor een Double (ter plaatse vragen ze € 73) , ontbijt inbegrepen volgens reservatie. Boerenbedrog: er is één Petit Déjeuner voorzien per kamer, de 2de persoon met € 8,50 ophoesten voor het, mag gezegd worden uitgebreide ontbijtbuffet
Beoordeling:
Ziet er heel vervallen uit aan de buitenkant maar de kamers zijn volledig gerenoveerd.
Kamer is nogal kleine kant, maar met alles erop en eraan: badkamer met zeep en shampoo en handdoeken, tv, tafel en stoelen, kleerkast. Gratis wifi, bewaakte parking (’s nachts).
Wij hadden een kamer naast de ingang en het terras, gelukkig was er weinig volk en was het weer niet schitterend zodat we geen nachtlawaai hadden.
2011-3-france-versailles-125-hotel balladins trappes 2011-3-france-versailles-124-hotel balladins trappes 

Zondag 14 augustus 2011

Trappes – Provins (1u30 – 124 km - geen péage)

Goed gereden, een gemakkelijk en rustige weg.  Het centrum van het stadje was tegen onze verwachtingen in, verboden voor auto’s tijdens de zomerweekends. We moesten ons plannetje om te parkeren aan het Toerismebureau veranderen en vonden gelukkig gratis parking langs  de straat (Rue Max Michelin- op 2 minuten bergop van Grote kerk)

ProvinsUNESCO_WHC_Logo
Is eigenlijk een perfect bewaard gebleven middeleeuws stadje waar in het klene centrum veel toeristen rondlopen en waar ze ons proberen uit te melken – maar daar lopen we natuurlijk niet in. In het Bureau de Toerisme (vonden we heel toevallig op het begin van onze wandeling) kregen we een goed plannetje met een wandeling. En weg waren wij.

 * Tour César
een oude uitkijktoren waar je een mooi vergezicht zou hebben op de stad voor slechts € 3,80
* Eglise Saint Quiriace
een heel oude kerk die jammer genoeg gesloten was. Later, op de terugweg konden we toch binnen maar niets speciaals te zien.
* Musée
zou wat archeologische vondsten van de Romeinen tentoonstellen voor de luttele som van € 3,80
We passeerden de
* La Grange aux Dimes
waar je voor de peulschil van € 3,80 op een scherm nagespeelde scènes van vroeger zou kunnen zien…
Nog het leukste op de hele wandeling was de toer die we deden rond de Remparts, de versterkte wallen, vooral omdat we daar geen mens tegenkwamen.2011-3-france-provins-133-cimetiere 2011-3-france-provins-132-remparts 2011-3-france-provins-134-remparts2011-3-france-provins-136-straatbeeld 

 O ja, wat hebben ze daar nog voor de toeristen?

La légende des Chevaliers: een ongetwijfeld fabuleus spektakel met steekspelgevechten, wolven, dromedarissen ‘et autres animaux de la ferme’…45 minuten show voor slechts € 16

Les Aigles du rempart: roofdieren leven in harmonie met een dromedaris (dezelfde?), wolven en paarden. Dompel je onder in de Valkenwereld van de Middeleeuwen voor slechts € 11, ongetwijfeld een koopje In Provins hebben we twee uur rondgelopen en mij was het geen Unesco Werelderfgoed waard. Wat is best zal onthouden van ons bezoek is de uitleg van een tandenloos, oud madammeke die ons bewonderde omdat wij de enige toeristen waren die eens omhoog keken, de rest kijkt naar beneden en wil zo snel mogelijk weer weg. Terwijl ze uitleg gaf, ze uitleg gaf (ze zei alles 2x) tikte ze voortdurend met haar wandelstok tegen de huizen “solide, solide, authentique, authentique…”

Provins – Reims (1u50 – 152 km - € 20.70 péage)

onderweg konden we het niet laten en stopten aan een rommelmarktje en vonden we kort daarna een parkje om te picknicken
 Om 14u30 reden we Reims binnen en arriveerden direct aan de Place waar ons Hotel was. Ik liet C. eventjes in de auto wachten en ging vlug vragen waar we het interessants konden parkeren. In de ondergrondse parking dus (€ 11 voor 24 uur).We deden nog eventjes een kleine wandeling omdat onze kamer nog niet klaar was – pas tegen 15u. We checkten vlug in, dronken een theetje en spoedden ons naar  

Bezoek champagnekelder
mummmumm cordon rouge
Op voorhand wat info opgezocht over de verschillende champagnehuizen en het is niet altijd even duidelijk. Sommigen zijn de zondag niet open, sommigen werken alleen op reservatie en sommigen kostten teveel geld.
We riskeerden het bij G.H. Mumm (Rue du Champ de Mars 34) zonder reservatie en hadden geluk: 20 min later en € 20 lichter begonnen we aan onze rondleiding van iets meer dan een uur.
Zeer boeiende en informatieve uitleg over verschillende soorten druiven, gistingsprocessen, het kurken, het bewaren en vooral get verschil tussen de verschillende soorten. Ik kon het bijna niet geloven dat daar 25.000.000 flessen lagen. Zouden ze er ééntje van missen? Zouden ze het zien?
Ik heb het maar niet geprobeerd (ik zag toch geen bewakingscamera’s hangen?) en we waren content met een frisgekoeld glaasje
Je betaalt € 10 voor de goedkoopste rondleiding + 1 glas van de goedkoopste (Cordon Rouge) champagne. Je kan ook rondleidingen van € 15 of € 20 aanvragen en dan kreeg je ofwel een glas van betere kwaliteit ofwel mag je vergelijken tussen twee smaken…
Het volgende kadertje komt van Internet (ik kan het zo mooi niet zeggen…)

De zorgvuldige assemblage van 77 verschillende rijke cru’s, de harmonie tussen druivenrassen en oogstjaren, aangevuld door bijzondere Réserve-wijnen kenmerken de geraffineerde Cordon Rouge en verraden zijn herkomst: de Champagnestreek. In de Cordon Rouge komt de rijkdom en finesse van de wijngaard Mumm helemaal tot zijn recht. Alcoholpercentage: 12 vol%Kleur: Fris goudgeel met een schittering van jade. Licht gekoeld serveren. Heerlijk bij gegrilde vis, seafood, geroosterd vlees, kaas, aardbeien en om als aperitief te drinken.

C. voelde het glaasje al een beetje in haar hoofd maar ik wilde die slechte smaal wel doorspoelen met een paar pintjes maar op zondag was alles daar gesloten. Alleen nog een kiosk gevonden waar ik een ½ litertje kocht voor € 3.
2011-3-france-reims-160-mumm2011-3-france-reims-163-mumm  2011-3-france-reims-164-mumm
 Tijd om te gaan eten en we hadden gekozen voor C.’s lievelingseten
 Avondeten
resto maharadjah
Restaurant Le Maharajah
13, Rue de Thillois, 51100 Reims – 03 26 88 74 42We namen een va de twee tafeltjes buiten en moesten wel een tijdje wachten. Het eten was behoorlijk. Rijst of nan is apart te vragen en te betalen.
Ik betaalde rond de € 34 maar de Indian Tea en Bière Indienne aan elk € 5 per stuk deelden bij in die hogere prijsklasse. Degelijk maar niet uitzonderlijk speciaal.
  

Hotel

Grand Hotel du Nord
75 Place Drouet d’Erlon

Ligging:
Op een druk plein, begin van een verkeersvrije straat met allemaal terrasje en restaurants. Zeer goed gelegen voor een stadsbezoek. Gelukkig hadden we een kamer aan de achterkant – straatlawaai als het goed weer is ?
Prijs:
€ 41
Ontbijt niet inbegrepen, per persoon en per dag € 0,60 toeristenbelasting te betalen.
inchecken vanaf 15u – uitchecken tegen 12u. Receptie 24/24. Lift.
Beoordeling:
Middelgrote kamer met badkamer (zeep, handdoeken moeten vragen)
TV, tafel en stoelen, kleerkast.
Perfecte prijs-kwaliteitverhouding.
2011-3-france-reims-152-grand hote du nordl 

 Maandag 15 augustus 2011 

Bezoek Reims met wandeling (mee van thuis, gevonden op internet). WE hadden de pech dat het maandag en dat er veel bezienswaardigheden (Palais du Tau, Cryptoportique gallo-romaine, muséé-hotel Le Vergeur…) gesloten waren.

·         Cathedrale.UNESCO_WHC_Logo
Hier werden bijna alle Franse Koningen gekroond. Schitterend voorbeeld van Gotische architectuur en ook gekend voor de meer dan 2000 beelden die de buitenkant versieren. Nog nooit heb ik zoveel beelden samen gezien. De kerk haalt haar bijnaan “Kerk van de Engelen” door de ondeugend lachende engelenbeelden. Waar denken zij aan op dit moment?
Jeanne d’Arc heeft ook een rol gespeeld in het Reims van 1429 en haar beeld staat op het plein naar de kathedraal te kijken. 
2011-3-france-reims-168-cathedrale-chagallHet glasraam is van Marc Chagall2011-3-france-reims-177-cathedrale 
  

We wandelden nog een uurtje rond, genoten van de fonteinen en de her en der verspreide art-deco huizen maar moesten uitchecken tegen de middag.
Dan was het tijd om op het gemak huiswaarts te rijden….

 Reims - Kortrijk (2u15 – 228 km - € 14,40 péage)

Op de terugreis gebeurde maar één merkwaardig feitje. We zagen boven de autostrade een bord“Signalé : animal”. Onze fantasie sloeg op hol en we noemden alle mogelijke dieren op maar enkele tientallen kilometer veder zagen we een busje staan van de Franse Wegenbrigade die probeerde een hond te lokken.
Bon, verbaasd over hun diereninzet, waren we nog maar vijf minuutjes verder toen een duif voluit tegen mijn auto vloog. C. was zich bijna doodgeschrokken maar hield er niets aan over. De duif daarentegen….